Evropska kartica zavarovanja

Ko odhajaš v tujino, ne pozabi s seboj vzeti evropske kartice zdravstvenega zavarovanja!

Kje in v kakšnem obsegu velja
Kartica velja za države članice EU, Evropskega gospodarskega prostora, Švico, Hrvaško in Makedonijo, za Romunijo pa konvencijsko potrdilo. V Bolgariji lahko uveljavljaš nujne zdravstvene storitve na podlagi potnega lista in veljavne slovenske kartice zdravstvenega zavarovanja. Za vse druge države velja, da moraš stroške za nujno zdravljenje in medicinsko pomoč poravnati sam, po vrnitvi domov pa ti bo ZZZS na podlagi predložene dokumentacije te stroške povrnil v višini povprečne cene teh storitev v Sloveniji. Za Hrvaško in Makedonijo je treba priložiti tudi spremni dopis z izpisom osebnih podatkov, ki ga dobiš na ZZZS.
Pogoj za pridobitev kartice je, da si obvezno zdravstveno zavarovan. Naroči se lahko preko interneta, na samopostrežnem terminalu, kjer se potrjuje kartico zdravstvenega zavarovanja, preko mobilnega telefona (pošlješ SMS) ali pa neposredno na območni enoti ali izpostavi ZZZS. Potrebno jo je naročiti vsaj štiri delovne dni pred odhodom v tujino, prejmeš pa jo po pošti. V kolikor je ni možno izdati pravočasno, v manj kot štirih delovnih dneh, če si jo izgubil ali ti je bila ukradena, je možno naročiti certifikat, ki začasno nadomešča evropsko kartico. Praviloma se izda za obdobje veljavnosti enega leta, če ima zavarovana oseba za ves ta čas urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje.

Zanimiva dejstva:
– z njo razpolaga okrog 173 milijonov ljudi,
– državljani 31 držav jo lahko uporabijo za zdravstvene storitve v primeru bolezni ali nesreče,
– za distribucijo kartice so odgovorne posamezne države, ki imajo skupen motiv, zato jih zdravstveno osebje lahko prepozna,
– je brezplačna, pogoj je sklenjeno zdravstveno zavarovanje v eni izmed držav članic EU, držav EGP ali Švici,
– »tuji« pacient je upravičen do enake medicinske oskrbe kot lokalni, stroške pa v celoti ali delno krije njegovo zdravstveno zavarovanje,
– mogoče jo je uporabiti samo v okviru javnega sistema zdravstvenega varstva,
– v Sloveniji ima evropsko kartico okrog 13 % državljanov.

Obseg uveljavljanja zdravstvenih storitev
Zdravnik nudi zdravstvene storitve v takem obsegu, da se nam zaradi zdravljenja ni treba vrniti v pristojno državo pred potekom nameravanega bivanja v tujini. Ne pokriva pa stroškov zdravljenja oziroma poroda, če je bil namen bivanja zavarovane osebe v teh državah zdravljenje oziroma porod.
V državah članicah EU in EGP ter Švici so slovenske zavarovane osebe upravičene do zdravstvenih storitev, ki so potrebne iz medicinskih razlogov, pri čemer se upošteva naravo storitev in pričakovano dolžino bivanja v drugi državi članici.

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.