Evropska prestolnica mladih Maribor 2013

Maribor je letos gostitelj Evropske prestolnice kulture. Drugo leto pa se jim obeta ravno tako pomemben projekt, in sicer Evropska prestolnica mladih 2013. Kristina Rešek, svetovalka za organizacijo dogodkov in stike z javnostmi iz pisarne Evropske prestolnice mladih Maribor 2013, nam je pobliže predstavila, kaj ta naziv prinaša samemu mestu in mladim.

Evropska prestolnica mladih je naziv, ki ga izbranemu mestu za eno leto podeli Evropski mladinski forum, z namenom spodbujanja evropskega sodelovanja med mladimi. Mestna občina Maribor je prejela naziv za obdobje enega leta in bo nasledila Brago (Portugalska), leta 2014 pa se naziv seli v grški Solun (Thessaloniki).

Projekt s seboj prinaša marsikatero pozitivno lastnost, med najpomembnejše vidike sodi izboljšanje stanja vsakdanjega življenja mladih, ne samo v času aktivnosti prestolnice, temveč tudi kasneje. Projekt Evropska prestolnica mladih Maribor 2013 želi omogočiti mladim, da bodo redno informirani, da bodo aktivno sodelovali v družbi oz. v lokalni skupnosti in da bodo s tem sami soustvarjali nove priložnosti za boljšo prihodnost. Mesto in hkrati tudi država, ki se ponaša z nazivom Evropska prestolnica mladih, lahko dodatno obogati svoj mednarodni ugled. Pridobljen naziv obvezuje nagrajeno mesto, da bo razvijalo znamko „Mladim prijazno mesto“, kar za izbrano prestolnico pomeni, da bo ustvarjala okolje, ki bo mlade spodbudilo oz. spodbujalo ter jim omogočalo razvoj osebnih potencialov, samozaupanja in ustvarjalnosti.

Program Evropska prestolnica mladih Maribor 2013 je v osnovi namenjen mladim, starostni skupini med 15. in 29. letom starosti, vendar si EPM Maribor 2013 prizadeva vključevati tako mlajše kot tudi starejše oz. poudarja pomen medgeneracijskega sodelovanja. Usmerjen je predvsem v večanje zaposljivosti in zaposlenosti, reševanje stanovanjske problematike, spodbujanje prostovoljstva, medkulturno povezovanje, aktivno udeležbo mladih, priznavanje neformalnega izobraževanja, krepitev lokalnega strukturiranega dialoga, spodbujanje mobilnosti mladih, ekologijo, kulturno ustvarjanje in medgeneracijsko sodelovanje.

Pomemben del ekipe predstavljajo prostovoljke in prostovoljci EPM Maribor 2013, ki pomagajo pri soustvarjanju in s svojim delom širijo zavest o pridobitvi neformalnega znanja med mladimi. V pisarni so prepričani, da njihova srčnost in znanje še posebej prispevata h kvaliteti projekta, hkrati pa prostovoljstvo dviguje moč EPM Maribor 2013 na višjo raven.

Dodatne informacije o vsebini in dogodkih lahko najdete na spletni strani www.mb2013.si ter na Facebooku fb.me/mb2013si ali na elektronskem naslovu info@mb2013.si.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.