Evroštudent

V raziskavi Evroštudent sodelovalo rekordno število slovenskih študentov.

Študentska organizacija Slovenije je zaključila anketiranje za raziskavo Evroštudent 2013, h kateri je uspela pritegniti največ slovenskih študentov doslej, več kot 3750. Z raziskavo Evroštudent oz. Eurostudent je ŠOS v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport zbiral podatke o socialno-ekonomskem položaju študentov, študijskih razmerah in mobilnosti študentov. To je že peta raziskava Evroštudent, Slovenija pa pri projektu sodeluje od tretje raziskave.

 

Spletno anketiranje je potekalo dobra dva meseca, celoten projekt pa bo trajal več kot eno leto. Zbrane ankete gredo zdaj v obdelavo, prvi rezultati pa bodo znani že jeseni. Končno poročilo z mednarodno primerjavo vseh 30 držav, ki so sodelovale v raziskavi, bo nared pomladi 2014. To bodo pomembni podatki, ki bodo v pomoč snovalcem visokošolske (in socialne) politike na nacionalni in evropski ravni, raziskovalcem na tem področju, izobraževalnim zavodom in seveda študentom ter njihovim predstavniškim organizacijam, s katerimi bodo pripomogli k izboljšanju razmer za študente na področju študijske in socialne problematike.

 

Projekt pa ni bil omejen zgolj na anketiranje, ampak je ŠOS želel v okviru tega odpreti tudi širšo razpravo o položaju študentov v Sloveniji in možnostih študija v tujini. Tako je organiziral pet tematskih okroglih miz, na katerih so z strokovnjaki odprli vprašanja in iskali rešitve o socialnem položaju študentov, bivanjski problematik, študijskih razmerah, internacionalizaciji in mednarodnih izmenjavah ter o težavah, s katerimi se pri študiju srečujejo študenti invalidi.

 

Jelena Štrbac Nemec, vodja projekta Eurostudent V. s strani ŠOS, je ob zaključku anketiranja povedala: “Veseli smo dobrega odziva študentov na sicer zelo obsežno anketo, kar smo dosegli z neposrednim pristopom in zanimivimi informacijami, ki smo jih skušali ob tem dodatno ponuditi študentom. K sodelovanju smo pritegnili tudi sponzorje, ki so skupno prispevali več kot 1500 nagrad, glavna med njimi pa je bon študentske turistične agencije STA potovanja za potovanje ali popotniške pripomočke v vrednosti 500 evrov. V nagradni igri so sodelovali vsi, ki so izpolnili anketo, nagrajenci pa bodo znani sredi julija. Ti bodo lahko svoje nagrade prevzeli na info točkah po Sloveniji.”

 

O raziskavi Evroštudent

Raziskava, ki so jo prvič izvedli konec devetdesetih let, istočasno poteka v 30 državah širšega evropskega visokošolskega prostora. Glavni namen evropskega projekta Eurostudent je zbirati primerljive podatke iz različnih držav o socialni razsežnosti evropskega visokošolskega izobraževanja. Raziskava se osredotoča tako na študijski in socialno-ekonomski položaj ter življenjske razmere študentov kot tudi na mednarodno mobilnost. Od prve raziskave do danes se je z bolonjskim procesom in poudarjenim pomenom socialne dimenzije v visokem šolstvu povečal tako pomen raziskave same kot tudi razumevanja socialnega položaja študentov v različnih državah evropskega visokošolskega prostora.

 

Informacije o projektu in pretekle raziskave najdete tudi na spletni strani: http://eurostudent-2013.si/

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.