Film v letu 2009

Letos so slavili Revni milijonar, Harry Potter ter Mlada luna. V velikem slogu se je vrnil Mickey Rourke, žalovali smo za Patrickom Swayzejem in si vsi želeli Mlado luno.
Na 81. podelitvi najprestižnejših filmskih nagrad je največ oskarjev prejel film Revni milijonar (Slumdog Millionaire). Od desetih nominacij je britanski celovečerec, ki se odvija v Indiji, prejel osem kipcev, tudi za najboljši film, režijo, izvirni scenarij in glasbo. S šesto nominacijo je na svoj račun vendarle prišla Britanka Kate Winslet, ki je v filmu Bralec upodobila žensko, ki se v povojni Nemčiji spusti v razmerje z najstnikom. 66. podelitev zlatih globusov pa ji je prinesla še dva zlata globusa, in sicer za stransko vlogo v Bralcu (The Reader) in za glavno vlogo v Krožni cesti (Revolutionary Road), ki jo je posnel njen mož Sam Mendes.
Z nominacijo za oskarja se je na filmsko sceno po dolgih letih vrnil Mickey Rourke, ki je zaigral boksarja v filmu Rokoborec in si z vlogo prislužil tudi britansko nagrado BAFTA. Med promocijo svojega filma je obiskal tudi Sarajevo, kjer je slavil film Buick Riviera hrvaškega režiserja Gorana Rušinovića.

Berlinski festival je počastil perujsko režiserko Claudio Lloso za film grenko Grenko mleko (La teta asustada) , medtem ko so se canski kritiki pod taktirko francoske igralke Isabelle Huppert poklonili avstrijskemu režiserju Michaelu Henekeju Hanekeju za film o prikritem nasilju Beli trak (Das Weisse Band) . Berlin je zlatega medveda podelil izraelskemu režiserju Samuelu Maozu za film Libanon o bližnjevzhodnem konfliktu. Z zlatimi malinami, ki jih vsako leto podelijo najslabšim filmskim dosežkom, sta se “sladkala” Mike Meyers za film The Love Guru , Paris Hilton pa za The Hottie and the Nottie . Precej prijetneje je bilo za slovenskega ultramaratonskega plavalca Martina Strela, ki je bil s svojim filmom Mož, ki je preplaval Amazonko nagrajen na festivalu neodvisnega filma Sundance v Utahu v ZDA.

Presenečenje leta je bil tudi Sacha Baron Cohen s svojim najnovejšim likom Brunom – avstrijskim gejevskim novinarjem, ki je na majski podelitvi MTV-jevih filmskih nagrad poletel osuplemu Eminemu dobesedno z zadnjico na glavo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.