Filmska in fotografska šola

Filmska in fotografska šola je organizirana v sklopu obštudijskih dejavnosti Študentske organizacije Univerze na Primorskem v sodelovanju s Kulturno-informacijskim društvom PINA.

Sam projekt poteka od januarja do maja 2011 v Kopru, cena šole je za študente je 20 evrov, za ostale pa 60 evrov. Šola poteka pod vodstvom Mateja Vatovca in Maje Tašner, ki nam je podala nekaj koristnih informacij.

Komu je namenjena Filmska in fotografska šola?
»Prioritetno je namenjena študentski populaciji Univerze na Primorskem (UP) pa tudi širši javnosti, ki jo zanima ustvarjanje na področju filma in fotografije,« Maja Tašner, sekretarka za kulturo ŠOUP.
Namen Filmske in fotografske šole je slušateljem ponuditi predvsem osnovna znanja iz zgodovine, teorije in prakse fotografske in filmske umetnosti. »Cilj šole je slušateljicam in slušateljem približati medija kot umetniška izraza,« dodaja Maja Tašner.
Koliko kandidatov se je prijavilo?
»Prijavljenih je bilo več, kot smo pričakovali, zato je bilo treba omejiti vpis in sicer na 35. Vendar zaradi velikega povpraševanja razmišljamo, da bi v naslednjem letu ponovno omogočili obiskovanje prvega letnika šole.«

Predavanja so se že začela
»Prvo predavanje je potekalo 29. 1. 2011. Vtisi so dobri. Skupina ljudi, ki se je odločila, da obiskuje šolo, je raznolika, kar nam daje občutek izpopolnjenosti, saj to pomeni, da smo si šolo dobro zastavili.« Šola zavzema teoretski in praktični del (delavnice) in verjetno bi bilo za marsikoga najbolj zanimivo to, da izpitov ni. »Šola vsebuje tudi diskusije/razgovore (pogovori o filmu/fotografiji) z vabljenimi ustvarjalci in izobraževalne filmske večere (namenjene spoznavanju z »avtorskim« filmom in drugo filmsko produkcijo, ki ni prisotna v popularni kulturi).« Tako bodo na šoli obdelali teme: kaj je fotografija in kaj film, zgodovina fotografije, fotografija kot umetnost, zgodovina in teorija filma, filmska režija, dokumentarni film, digitalizacija filma in še veliko drugih zanimivih in aktualnih tem.

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.