Gremo smučat: kam, kdaj in kako?

Letošnje otvoritve smučarskih sezon so smučarskim središčem s soncem in travo pošteno ponagajale. Upajmo, da se bomo snežnih radosti na smučeh ali brez njih lahko naužili vsaj januarja in februarja. Če ne, pa je treba poiskati višje ležeča smučišča.

Tuja smučarska središča

Avstrija je pravi smučarski raj, saj so črne proge za izkušene in smučišča, primerna tudi za začetnike, med seboj prepleteni in povezani, z enotno smučarsko vozovnico večjih področij ne moreš presmučati. Večja imajo tudi termalna središča in bogato dogajanje. Francija v večini primerov ponuja neposreden dostop na smučišče, vendar ste velikokrat prikrajšani za pristno mestno arhitekturo. Zato pa smučarsko ponudbo dopolnjujejo kulinarika in večnamenski športni objekti. Italijanski Dolomiti so znani po sodobnih žičnicah in odlično pripravljenih progah.

Cene aranžmajev pri turističnih agencijah so odvisne od tipa in kategorije namestitve, bližine smučišč in cene vozovnic. Sicer pa so najugodnejše ponudbe v času otvoritve sezon in na koncu sezone, to je do božiča in od začetka marca naprej, ko so v ceno bivanja vštete (gratis) smučarske vozovnice.

 

Kam na smučanje pri nas?

Krvavec nudi 30 km odlično urejenih smučarskih prog na nadmorski višini od 1450 m do 1970 m. Proge so razgibane in primerne za smučarje rekreativce ali tekmovalce. Poleg alpskega smučanja ponujajo še airboarding, snowzorbing in tek na smučeh.

Z modernimi sistemi umetnega zasneževanja na Rogli zagotavljajo smuko od pozne jeseni do zgodnje pomladi. Na približno 100 ha urejenih smučišč za začetnike, rekreativce, vrhunske smučarje in tekmovalce se nahaja 11 vlečnic, 2 štirisedežnici in več deset kilometrov urejenih prog za smučarje tekače. Fun park Rogla vzdolž leve strani smučišča Mašin žaga je namenjen deskarjem in free style smučarjem. Letošnja novost je nov tip sezonske smučarske vozovnice za 99 EUR, s katero je mogoče smučati med tednom oziroma vse dni razen ob sobotah, nedeljah in praznikih.

Mariborsko Pohorje ponuja več kot 41 km urejenih smučarskih prog vseh težavnostnih stopenj na nadmorski višini od 325 do 1327 metrov. Smučišča povezuje 5 sedežnic, 16 vlečnic in ena krožnokabinska žičnica, do slednje lahko pridete z mestnim avtobusom. Poleg tega se tu razprostira še 27 km tekaških prog. Ponujajo še krpljanje, najem snežnega taksija in zimski paintball.

Kranjska Gora je znana predvsem po alpskem smučanju, smučarski tereni so zelo raznoliki in ponujajo kakovostno smučanje tako za začetnike kot vrhunske smučarje. Del smučišča je namenjen deskarjem na snegu. V Zgornjesavski dolini je možen tudi tek na smučeh, urejenih je okrog 40 km tekaških prog. V okolici je možno turno smučanje in ledno plezanje.

Proge na smučišču Golte se nahajajo na 50 hektarjih površin na nadmorski višini od 1000 do 1600 m. Dobrih 12 km smučarskih prog je prilagojenih vsem vrstam smučarjev. Za smučarske tekače je pripravljena tekaška pot z izhodiščem na Starih Stanih, turni smučarji pa se lahko podajajo proti Smrekovcu ali Raduhi. Možno je tudi ledno plezanje ter krpljanje.

Na smučiščih Kope, Ribniška koča in Ribnica na Pohorju je urejenih 13 km smučarskih prog na nadmorski višini od 715 m do 1542 m. Urejene so tudi proge za tek na smučeh.

Cerkno obsega 70 hektarov urejenih smučarskih površin, primernih tako za začetnike kot za izkušene smučarje. Za smučarje tekače imajo urejenih 5 km tekaških prog. Velja za najsodobnejše družinsko smučišče v državi, saj ima edino v Sloveniji dve preklopljivi 6-sedežnici, dve 4-sedežnici, dve 2-sedežnici, dve vlečnici ter pomične trakove v sklopu smučarske šole in vrtca. V snežnem parku lahko uganjajo vragolije deskarji in smučarji, ne da bi ovirali ostale smučarje.

Na Voglu traja smučarska sezona od decembra do sredine aprila. Poseben čar mu dajejo visokogorski ambient in izjemni razgledi na okolico. Poleg smučarskih prog je urejena še tekaška proga.

Kanin je naše edino pravo visokogorsko smučišče na nadmorski višini od 1600 do 2300 m. Skoraj vso sezono nudi smučanje na suhem naravnem snegu. Povezano je s smučiščem Sella Nevea.

 

Novost slovenskih smučišč: skipass Slovenia

Slovenska smučišča so za smučarsko sezono 2011/12 pripravila po vzoru tujine enotno smučarsko vozovnico za vsa slovenska smučišča. Cilj je zadržati slovenske smučarje na naših smučiščih, v letošnji smučarski sezoni pa pričakujejo tudi več tujih gostov. S tem je Slovenija konkurenčna Italiji in Avstriji.

Vozovnica je dostopna v več oblikah. Prva je enotna slovenska smučarska vozovnica za posameznike, s katero lahko smučate na vseh večjih slovenskih smučiščih razen na Voglu in Kaninu. Kjer ponujajo nočno smuko, je ta prav tako vključena. Cene se gibljejo od 399 EUR za otroke do 599 EUR za odrasle.

Druga oblika so družinske sezonske smučarske vozovnice, pri katerih je cena odvisna od števila odraslih in otrok, štejejo tudi stari starši. S to vozovnico lahko smučate na večjih slovenskih smučiščih (Rogla, Krvavec, Cerkno, Stari vrh, Soriška planina, Javornik, Golte, Celjska koča, Kobla, Trije Kralji, Sviščaki, Velika planina ter Kum Dobovec). Cena smučarske vozovnice ne vključuje nočne smuke.

Tretja je 6-dnevna turistična smučarska vozovnica, katere cene se gibljejo od 89 EUR za otroke do 159 EUR za odrasle.

Ob nakupu enotne smučarske vozovnice za posameznike postanete tudi imetnik bonitetne kartice Active Slovenia in z njo koristite številne ugodnosti. Naročilo in prodaja vozovnic potekata na spletni strani www.activeslo.com ali direktno na posameznih smučiščih, ki so vključena v ta sistem.

 

Ostali zimski športi, povezani s smučanjem, snegom in ledom:

– ledno plezanje: plezanje po zaledenelih slapovih in lednih odstavkih v grapah s parom lednih orodij (cepin in bajla), na čevlje pa imamo pritrjene dereze (pri nas: Mojstrana, Bohinj, Kranjska Gora, Solčava idr.),

– prosto smučanje, freeride smučanje ali freeskiing: s tem se ukvarjajo dobri smučarji, ki jim je smučanje na urejenih smučiščih postalo monotono in si želijo novih izzivov, potrebna je posebna oprema (posebne smuči, t. i. želva, ki varuje hrbet, t. i. lavinska žolna, ki varuje pred plazovi), zelo pomembna je varnost, od smučarja terja precej več znanja in sposobnosti,

–  snowboarding, deskanje na snegu, je šport, pri katerem se deskarji vozijo po snegu na deski oziroma »boardu«, obstajata dve vrsti boardov, freestyle board (s posebnimi čevlji), tekmovalni board (s pancarji), poznamo več oblik: alpin, freestyle, freeride,

–  tek na smučeh: posebna vrsta hitre hoje oziroma teka na smučeh, ki se v glavnem goji v nižinskih ali nižjih alpskih predelih; obstaja tek na smučeh po ravnini, v klanec in s klanca; ni le tekmovalni šport, ampak v obliki turnega smučanja in izletov ena najbolj zdravih športno-rekreativnih dejavnosti,

– biatlon: šport, ki združuje dve športni disciplini v eni, smučarski tek in streljanje z malokalibrsko puško,

– telemark smučanje: gre za poseben izraz za smučanje, pri katerem smučar uporablja t. i. Telemarkov zavoj, ki ga je prvi uporabljal Norvežan Sondre Norheim, tudi t. i. »smučanje proste pete«, podobno je alpskemu smučanju, le da je smučarski čevelj pripet le pri prstih, podobno kot pri teku na smučeh, ko smučar naredi zavoj, pri notranji nogi dvigne peto in nogo pokrči, zunanjo nogo pa pokrči kot pri normalnem smučanju; telemark smuči so podobne alpskim smučem, mnogi za smuko uporabljajo kar te,

– krpljanje: je najbolj prvinski način gibanja po zasneženi pokrajini, podobno je hoji ali teku, potrebujete le par krpelj.

Cene dnevnih vozovnic za odrasle na slovenskih smučiščih v sezoni 2011/12

–          Kranjska Gora: 29 EUR

–          Mariborsko Pohorje: 29,50 EUR

–          Krvavec: 29 EUR

–          Rogla: 29 EUR

–          Vogel: 26 EUR

–          Cerkno: 28 EUR

–          Kanin: 31 EUR

–          Stari vrh: 26 EUR

–          Golte: 27 EUR

–          Kobla: 26 EUR

–          Celjska koča: 16 EUR

 

Cenejše dnevne smučarske vozovnice lahko kupite pri ŠOU športu v Ljubljani

Pri ŠOU športu v Ljubljani, kjer prodajajo smučarske vozovnice za slovenska smučišča (Stari vrh, Krvavec in Rogla) in tuja smučišča (Bad Kleinkircheim, Heiligenblut, Katschberg, Mokrine (Nassfeld), Osojščica (Gerlitzen), Sella Nevea/Kanin, Svete Višarje (Trbiž), Tromeja (Arnoldstein), Turracher hoehe), ugotavljajo, da prodajo največ vozovnic, ko zapade sneg. To je lahko že oktobra ali pa januarja, kar je glede na pretekle zime bolj verjetno. Smučarske vozovnice, kupljene pri njih, so za študente cenejše v primerjavi s samimi smučišči za 20 do 30 %, še nižje cene boste deležni, če ste član Kluba Zdrava zabava. Največ povpraševanja je po njihovih podatkih za Krvavec in Roglo ter v tujini za Osojščico (Gerlitzen) in Mokrine (Nassfeld). V primerjavi z leti poprej se upad števila prodanih vozovnic pozna, kar gre pripisati splošni gospodarski krizi in tudi slabim snežnim razmeram.

Ksenija Gider

 

Na ugodno smuko?

 

Kako smučarske navade študentov in mladih ocenjujejo v Kompasu, enem največjih slovenskih ponudnikov smučarskih paketov?

 

Robert Podojsteršek, vodja oddelka za smučanje pri Kompasu d. d., Ljubljana

 

1. Koliko se pri rezervacijah smučarskih paketov na vas obračajo mladi oziroma študentje v primerjavi s preostalo populacijo, imate zanje pripravljene kakšne posebne pakete?

Mladi oz. študentje se za našo ponudbo odločajo predvsem v dveh primerih: otvoritve sezone v decembru (krajše bivanje, gre za 3 nočitve in ugodne cene smučarskih vozovnic) in za smučarske pakete večinoma v Franciji (v januarju in marcu), ti namreč za dobro ceno ponujajo 7-dnevno bivanje v apartmaju in 6-dnevno smučarsko vozovnico. Najcenejše pakete se da dobiti že za dobrih 100 EUR/osebo. Res pa je, da so to manjša smučišča in niso primerljiva z znanimi smučarskimi centri v Franciji (Val Thorens, Avoriaz, Val d’ Isere).

 

2. Katera smučišča so pri študentih najbolj priljubljena v Sloveniji in katera v tujini ter po vašem mnenju zakaj?

V Sloveniji se študentje odločajo za dnevno smučanje. Letošnja akcija slovenskih žičničarjev (50-odstotni popust za dnevno smučarsko vozovnico) bo verjetno zanimiva za veliko študentov, ki lahko med tednom »skočijo« na eno od bližnjih smučišč. V tujini so, kot rečeno, zanimiva francoska smučišča oziroma smučišča v bližini (do 4 ure vožnje iz Slovenije), kot so Katschberg, Saalbach, Kronplatz, Civetta in to predvsem za krajše bivanje (do 3 dni).

 

3. Se glede na leta prej pozna splošen upad povpraševanja po smučanju? Če da, za koliko in zakaj?

Ponagajal nam je zeleni december, saj je bil sneg le na nekaterih smučiščih, kar je pomenilo nekaj odpovedi. Večina smučarjev, ki so imeli vplačan aranžma, se je iz »zelenih« smučišč prestavila v centre, kjer je bila smuka možna. V splošnem ne zaznavamo padca števila smučarskih gostov. Se pa spreminja »filozofija« smučarskih počitnic. Vedno več smučarjev se namreč namesto tedenskih aranžmajev (ki so enkrat v sezoni) odloča za krajše aranžmaje, vendar gredo smučat od dva- do trikrat na sezono. V tem primeru je »izkoristek« vplačanega denarja lahko dosti boljši. Strankam vedno poiščemo področje, kjer je dovolj snega, dobra vremenska napoved in, kolikor lahko gremo smučat med tednom, bomo marsikje dobili dobro ceno. Poleg tega je med tednom (razen v glavni sezoni, ko so tudi cene najvišje) na smučiščih dosti manj ljudi.

 

4. Čemu dajejo mladi največ prednosti pri izbiri smučarske destinacije?

Na prvem mestu mislim, da je cena. Večina jih razliko v denarju, ki bi ga odšteli za bolj zveneča smučarska središča, porabi raje za zabavo. To pa si lahko naredimo tudi sami. Kljub temu da večina smučarskih središč (tudi manjših) zagotovi dobro zabavo po smučariji, se veliko mladih odloča za centre, ki slovijo po dobri zabavi (Saalbach, Schladming, …) in pač poiščejo nastanitev, ki ni ravno na samem smučišču, je pa zato cenovno dostopnejša.

 

5. Morda še kakšen smučarski nasvet? Kdaj so smučarski paketi cenejši, na kaj naj bodo mladi pozorni, če želijo ceneje smučati?

Cenejši so paketi med tednom v januarju in marcu. Kdor lahko gre smučat od nedelje do četrtka, bo marsikje deležen popustov tako pri nastanitvi kot pri smučarskih kartah. Vikendov se raje izogibajmo. Kot smo omenili, so tu še manjši smučarski centri v Franciji z dobro ponudbo v januarju in marcu. Vsekakor pa je vredno slediti ponudbi v zadnjem hipu, ko lahko dobimo z malo sreče tudi 50 % popusta v enem od znanih smučarskih centrov.

 

Ksenija Gider

 

 

Kaj menijo študentje?

 

Tim, 22 let

Smučat ne bom šel zaradi preprostega razloga, to je pomanjkanje denarja. Že tako moram gledati na vsak evro, smučanje pa je drag šport, poleg opreme so tudi cene smučarskih vozovnic precej visok zalogaj. Študentje si to vse težje privoščimo. Morda, ko bom imel službo.

 

Marko, 21 let

Smučat ne bom šel nikamor, že leta nisem bil nikjer na smučanju. Ko sem bil še v osnovni šoli, smo še kaj smučali, vendar tudi ne kaj dosti. Meni osebno se zdi to zelo draga zadeva, saj je že vsa oprema draga, poleg smuči in pancerjev si je treba priskrbeti še ustrezna oblačila. Še same karte. Nimam toliko viška denarja za vse to. Se pa ne ubadam s tem, ali bom smučal ali ne, če bi imel veliko denarja, verjetno tudi bi.

 

Timotej, 23 let

Smučal tudi letos ne bom, razlog pa je finančni, pomanjkanje denarja, vendar me to ne moti posebej. Če ni, pač ni, se ukvarjamo s kakšnimi cenejšimi športi.

 

Nataša, 22 let

Smučat bom šla kvečjemu za kakšen dan ali dva, odvisno od priložnosti. Sicer je vsako leto največ priložnosti za to januarja, vendar smo takrat tudi po novem letu najbolj brez denarja. Šla bom na Roglo ali Kope zaradi ugodnih cen vozovnic, ki jih lahko dobimo kot študentje. Če ne bi bilo finančnih omejitev, bi verjetno šla za cel teden ali pa večkrat za nekaj dni v kakšno večje avstrijsko ali italijansko smučarsko središče, kjer so smučišča povezana, kjer je dobra zabava in se veliko dogaja.

 

Maja, 20 let

Smučat bom šla za začetku marca, z družbo gremo v Bad Kleinkircheim. Že zelo zgodaj smo preko spleta rezervirali apartma v bližini dogajanja in smučišča. Bilo je kar ugodno, do takrat pa še varčujemo za vozovnice, ki so sicer drage, vendar se potem res lahko nasmučaš za celo leto naprej. Če bi bila kakšna priložnost, bi šla smučat še za kakšen dan pri nas v Sloveniji. Vendar je to le želja.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.