Haris Omanović: Kako prepoznamo zmagovalce

Vsi bi radi bili zmagovalci. Vsi bi radi kaj več od življenja. Vsi bi radi izpolnjevali cilje, osvajali medalje, bili prepoznavni. Ne čisto vsi, a mika tudi tiste, ki pravijo, da si tega ne želijo. Kaj sploh pomeni biti zmagovalec? Kdaj si zmagovalec svojega življenja? V spodnjih nekaj vrsticah sem naštel, kako jaz vidim zmagovalce.

Zmagovalec ne pozna poraza. Za zmagovalca je poraz del zmage, del zmagovanja. Zaveda se, da raste skozi neuspehe in poraze. V porazu je še vedno pokončen, je še vedno to, kar je, in gre z navdušenjem naprej v nove izzive. Ko boste videli zmagovalca, ki je slabše opravil svoje delo, ga boste še vedno videli polnega in zadovoljnega. Zmagovalec se zaveda, da poraza ni.

 

Zmagovalec vedno naredi največ, kar lahko. V vseh razmerah in glede na vse, zmagovalec opravi svoje delo v skladu s svojimi zmožnostmi v tistem trenutku. Maksimalno je prisoten in opravi svoje delo.

 

Zmagovalec ni odvisen od rezultata. Kakršenkoli je rezultat, je zmagovalec še vedno zmagovalec. Zaveda se, da je dal vse od sebe in to je zanj zmaga. Bil je prisoten in pokončen pri svojem delu, kolikor je lahko bil. To je bil on, take so bile razmere in vse je zmaga.

 

Zmagovalec ne tekmuje. Zmagovalec ne tekmuje in se ne primerja z ničemer. Zaveda se, da je vse edinstveno. Vsak človek in vsak trenutek je zgodba zase. Zaveda se, da vedno raste in napreduje in se tega ne more prikazati samo z rezultatom. Zmagovalec tudi vedno pelje samo svojo dirko in se ne primerja z drugimi, saj ima vsak svojo pot in svoje življenje. Če se ukvarja z dejavnostmi, v katerih je treba prikazati tudi tekmovalnost, to naredi, a mu ti niso tekmeci. Sprejema jih kot nekaj dobrega.

 

Zmagovalec nikoli ne tvega. Zmagovalec najprej poskrbi za preživetje in osnovne potrebe tako sebe kot svojih bližnjih. Ne ustavlja se, dokler za to ni poskrbljeno. Vseh svojih dejavnosti pa se loteva postopoma in z zavedanjem, da se vse dosega po stopničkah in so vsa tveganja, nagla rast popolnoma nepotrebne.

 

Zmagovalec uživa na poti. Zmagovalec ne opravlja svojega dela zaradi cilja, ampak zaradi poti. Zato ga prepoznate, da uživa na svoji poti, ne glede kakšen bo končen izkupiček. Zadovoljen je s svojo potjo in mu je že sama pot cilj, zmaga in zadovoljstvo.

 

Zmagovalec se sproti sooča z izzivi. Zmagovalec vse razrešuje sproti kolikor lahko. Ne prestavlja in ne dopušča, da so stvari nekje vmes in nedoločene. Vse je vseskozi jasno in to tudi skomunicira z drugimi vpletenimi.

 

Zmagovalec se ne ukvarja s preteklostjo in prihodnostjo. Vsi pretekli uspehi in neuspehi so sicer del tudi sedanjosti, a so preteklost in zmagovalec živi samo sedanje. Vsak dan začne znova in vse kar počne, počne vedno na novo. Vse tudi potencialne razplete v prihodnosti prepušča sami prihodnosti in življenju ter je čimbolj prisoten samo v trenutnem.

 

Zmagovalec vseskozi napreduje. Eden od glavnih smislov življenja zmagovalca je rast in razvoj. Skozi celotno svoje življenje, vse odnose, čutenje sebe in svoje dejavnosti raste in razvija svoje potenciale. Zmagovalec se nikoli ne ustavi v svoji rasti in gre vedno naprej.

 

Zmagovalec vedno išče izzive in novosti. Zmagovalec dopušča presenečanja in da nove stvari pridejo v življenje. Zaveda se, da tako v življenje pridejo čudeži in da ni možno vsega predvideti. Obenem vedno raziskuje in je vedno odprt za drugačno. Novo mu predstavlja rast. Spremembe so del vsakdanjika.

 

Kdo so zmagovalci? Sem jaz in si ti. Zmagovalec je vsak, ki čuti sebe in to živi. Zmaga je življenje že samo po sebi.

Haris Omanović

Haris Omanović vodi delavnice duhovne in osebne rasti v Hiši radosti in po Sloveniji. Vedno bolj odkriva življenje in to predaja naprej skozi svoje delo. Svoja življenjska spoznanja že tri leta tudi poklicno deli z drugimi. Vodi Theta Healing seminarje, svoje intenzivne vikend delavnice Mojster sebe, redne sredine delavnice osebne rasti v Ljubljani z imenom Moje srede in različne večerne delavnice. Vedno bolj spoznava, kako je za naše življenje pomemben stik z naravo, rastlinami in živalmi, in to vedno bolj predaja naprej. Udeleženci njegovih delavnic se osvobodijo od omejitev, povežejo s svojo pravo naravo in začnejo živeti sebe in svoje življenje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.