HIC ET NUNC!

Čeprav sem o naslovni temi, ki v prevodu iz latinščine pomeni ‘tukaj in zdaj’, že pisal na drugem mestu, se mi zdi ta tema tako pomembna, da ji bom namenil še nekaj vrstic.

Tukaj in zdaj seveda namiguje na prisotnost v sedanjosti. Sedanjost ima izjemno moč, če jo znamo izkoristiti. Pomembno je predvsem, kako se v sedanjosti počutimo. Skoraj vedno (razen če je povsem telesnega izvora) je namreč slabo počutje tukaj in zdaj posledica ‘slabega’, negativnega mišljenja, ki se navezuje na neprijetna dejstva iz preteklosti (obžalovanje, krivda) ali na negativno projekcijo prihodnosti (stres, obup, strah).

Negativno mišljenje je naučeno in včasih tako avtomatsko, da se ga niti ne zavedamo. Hkrati se ne zavedamo niti dejstva, da si s tovrstnim mišljenjem kvarimo naše doživljanje in občutenje sedanjega trenutka, bolj transcendentno naravnani pa bi zraven dodali še, da nam tako zakon privlačnosti tudi v prihodnosti ne bo prinesel kaj dosti dobrega.

Ne glede na to, ali v tak transcendenten pogled verjamemo ali ne, nam dobro počutje koristi na različne načine. Med drugim vpliva tudi na naše zdravje, saj optimizem znanstveno dokazano pozitivno učinkuje na naš imunski sistem in splošno zdravstveno stanje. Izkustveno je dognano tudi, da so bolj optimistični ljudje v življenju bolj uspešni in zadovoljni. Optimizem preprosto deluje.

Do dobrega počutja v sedanjosti si lahko pomagamo z različnimi tehnikami. Nekako najbolj praktična je tehnika afirmacij (seveda obstajajo še druge, denimo EFT in nevrolingvistično programiranje).

Za racionalno usmerjene psihologe je tehnika afirmacij seveda nesprejemljiva, saj temelji na ‘zavajanju’, vendar v praksi – če tehniko seveda uporabljamo – daje (preverjeno!) odlične rezultate, zato lahko tovrstna prigovarjanja ‘racionalistov’ preprosto preslišimo in se spet posvetimo afirmacijam.

Afirmacija je pozitivna trditev v sedanjem času, ki govori o tem, kaj bi radi bili, kaj bi radi dosegli in podobno.

Primer je lahko ‘počutim se odlično in k meni prihajajo sama lepa doživetja’. Če se počutimo slabo, nam taka trditev lahko zveni bedasto, saj je vendar ‘jasno’, da ni resnična, vendar pa pogosto pozabljamo na dejstvo, da se počutimo slabo prav zato, ker se na pol zavestno prepričujemo, da se počutimo slabo in na tak način slabo počutje še vzdržujemo.

Afirmacijo tako lahko gledamo na način, da je to naša želja. Pomembno je, da si predstavljamo in poskušamo občutiti, da želeno, torej v tem primeru dobro počutje, že imamo, da se že počutimo dobro. Pri tem pa je potrebno tudi nekaj časa vztrajati. Nekaterim pomaga, da si afirmacije zapišejo na list papirja in ga potem berejo. Na kakršenkoli način že, tehnika deluje in to je najbolj pomembno.

Kako lahko vplivamo na to, da k nam prihajajo lepa doživetja?

Transcendentno usmerjeni bi rekli, da prek zakona privlačnosti. V bistvu sploh ni važno, ali je to res ali ni, dejstvo je, da že naš pogled na določeno situacijo zaznamuje naše doživljanje te situacije.

Praktičen primer je lahko študij za določen izpit. Če smo denimo prepričani, da je študij muka, da je snov, ki je pred nami, nezanimiva, neuporabna in da je vse to študiranje resnično nevzdržno, ni nobena skrivnost, da nam bo študij mučen.

Če se na drugi strani potrudimo najti nekatere pozitivne vidike – kaj je zanimivega v snovi, kaj bomo lahko počeli z znanjem, ki ga bomo pridobili (npr. svetovali prijateljem, bili tutor simpatični kolegici), lahko svoje misli in posredno svoje občutke ob študiju spremenimo in tudi študij sam nam posledično ni več v tako nadlogo. Včasih je za spremembo pogleda v pozitivnega potrebnega nekaj več truda, vendar se v vsakem primeru izplača.

Včasih misli preprosto ne moremo tako hitro spremeniti v pozitivno. Takrat je pomembno, da preusmerimo pozornost. To pomeni, da začnemo početi kaj drugega, začnemo brati knjigo, študiramo, se lotimo športne aktivnosti, pokličemo prijatelja ali kaj podobnega. Tako negativne misli vsaj nevtraliziramo, saj nanje preprosto (čez nekaj časa) ‘pozabimo’ in takrat se lažje ‘lotimo’ pozitivnega mišljenja.

Veliko je torej odvisno od našega pogleda na situacijo, ta pogled pa lahko spremenimo.

Blaž Božnar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.