Hostel Celica – na vrhu lestvic priljubljenosti kultnih popotniških biblij

Če Hostla Celica še niste obiskali, ste zanj že prav gotovo vsaj slišali. O njem se govori in piše v presežkih.

Kaj nudijo, kaj se tam dogaja in kdo so njihovi obiskovalci, o vsem tem smo se pogovarjali s Tanjo Lipovec (trženje in odnosi z javnostmi).  

 

Nekdanje zaporniške celice ste preuredili v sobe edinstvenega hostla, na kratko o hostlu.

Hostel Celica navdušuje z edinstvenim interjerjem 20 unikatnih umetniških celic z originalnimi rešetkami na oknih in vratih ter drugačnim konceptom in vzdušjem, ki ga pričarajo osebje in prostor. Celica je močno osnovno zgodbo izvirne nadgradnje v vseh letih razvijala in nadgrajevala do te mere, da je mladinski hotel prerasel v pravo ljubljansko znamenitost, ki jo tujci in domačini vsak dan obiskujejo na organiziranih vodenih ogledih. Kreativno načrtovanje, obnova in preobrazba so trajali deset let vse od 1991, ko je JLA zapustila samostojno Slovenijo in same prostore zapora. Od takrat se je v projekt obnove vključilo več kot 80 umetnikov z vsega sveta. Osrednja ideja je bila nekdanji zapor preobraziti v odprt prostor, ki bi omogočal srečevanje popotnikov z vsega sveta. Projekt obnove sta pozneje podprla Mestna občina Ljubljana in ŠOU Ljubljana. Prvi gostje pa so v Celici prespali julija 2003.

 

Prejeli ste številne nagrade, lahko izpostavite najpomembnejše?

»No.1 hippest hostel in the world«, »the ultimate place to stay«, »najboljši hostel na podlagi ocen obiskovalcev« je le nekaj priznanj, ki jih je Hostel Celica do zdaj prejel s strani domače in mednarodne javnosti. Edinstvena zamisel umetniške prenove zapora v mladinski hotel se je s takšnimi in drugačnimi slavospevi znašla na vrhu lestvic priljubljenosti kultnih popotniških biblij, kot sta Lonely Planet in Rough Guides. Že leto po odprtju je Celica prejela zlatega sejalca, prvo nagrado v kategoriji ponudnikov turističnih proizvodov za najinovativnejši turistični proizvod, ki ji jo je podelila STO (Slovenska turistična organizacija), po več kot desetletju navduševanja domače in tuje javnosti so bralci vodiča In Your Pocket Celico razglasili za najboljši hostel. Med druga priznanja in omembe velja omeniti še vrsto publikacij, kot so 501 Great Places to Stay britanske založbe Octopus Publishing Group, Europe’s Best Hostels (The Telegraph), 22 Cool & Unusual Hostels (Los Angeles Times) in druge. Med vsemi pa so največje priznanje zagotovo pozitivni odgovori in mnenja, ki jih zadovoljni gostje izražajo v anketah, knjigi gostov in različnih spletnih straneh. 

 

Kaj vse nudite gostom?

Poleg prenočišča ima Hostel Celica tudi bar, »lounge«, restavracijo, srečevališče mladih popotnikov in slovenske mladine, umetniško galerijo, koncertni oder in ljubljansko arhitekturno znamenitost. Z vsakodnevnimi brezplačnimi vodenimi ogledi odpiramo hostel vsakomur, ki si želi izvedeti več o zgodbi, prenovi, konceptu in tekočem dogajanju.

 

V sklopu hostla potekajo tudi razni dogodki, za kaj vse gre in morda kakšen aktualen?

Vsak torek zvečer (v poletnem času tudi ob petkih zvečer) je Celica prizorišče koncertov v živo. Cikel koncertov Sozvočja sveta zajema etno glasbo, avtorsko glasbo po ljudskem izročilu, improvizirano in jazz, klasično glasbo ter uglašeno poezijo. Med letom tako gostimo vrsto priznanih domačih in tujih ustvarjalcev in skupin. V galeriji Srečišče tečejo pogovorna srečanja, okrogle mize, predavanja iz področij umetnosti, filozofije, znanosti v več ciklih, ki se med seboj dopolnjujejo in podpirajo.

Velik poudarek je na vzdušju, saj je to eden glavnih faktorjev, po katerem se hostli razlikujejo od hotelov. Nabor dogodkov v Celici tako poleg koncertov, razstav, predavanj in delavnic zajema tudi tematske zabave, kulinarične večere (vse-kar-lahko-poješ večeri, skupinske večerje in drugo) in številne druge družabne dogodke (Trivia Night, družabne igre, karaoke večeri, ustvarjalne delavnice, beer pong in drugo).

 

Kdo so vaši obiskovalci, le študentje? Koliko tujih študentov vas obišče in od kod vse prihajajo obiskovalci? 

Posebnost strukture gostov Hostla Celica je v tem, da prihajajo iz najrazličnejših starostnih skupin in jo sestavljajo tako študentje in popotniki (od 25 do 64 let, nekaj jih je bilo tudi starejših) kot družine, ki jih pritegne umetniška znamenitost. Največ gostov prihaja iz Združenega kraljestva, ZDA, Avstralije, Nemčije, Francije, Italije, Nemčije in Južne Koreje. 

 

Še morda kakšna zanimivost hostla?

Posebno mesto med celicami ima tako imenovani Kotiček miru. To je edina izmed bivših zaporniških celic, ki so ji odstranili rešetke na vratih in oknu in ni namenjena bivanju obiskovalcev. Prostor naj bi predstavljal stično točko za vse raznolike goste, ki se zbirajo v Hostlu Celica. V notranjosti se nahaja šest niš, ki predstavljajo pet svetovnih religij (islam, krščanstvo, hebrejska vera, hinduizem, budizem), ena niša pa ostaja odprta za vsakogar.

V nekdanjih temnicah zapora imamo čisto pravi mali muzej in razstavo, ki opominja na temačno zgodovino prostora. Zgodbe so opomin, da je ta stavba vedno bila prostor resnice, zdaj pa vsak dan bolj postaja tudi prostor dobrote. Muzej temnic je bil odprt ob 10. obletnici ustanovitve hostla, 30. maja 2013. 

Hostel Celica je usmerjen v trajnostni razvoj in pri svojem delovanju ubira ekološke pristope, ki pripomorejo k zniževanju ogljičnega odtisa in varovanju okolja. Pri vsakdanjem delu se trudimo postati zgled na področju zmanjševanja vplivov na okolje, ki izhajajo iz turistične dejavnosti, in pozitivno prispevati k reševanju okoljskih vprašanj trajnostnega turizma. S svojo mednarodno prepoznavnostjo in vodilno vlogo pri razvoju mladinskega turizma v Sloveniji želimo širiti in krepiti zavedanje o pomembnosti premišljene okoljske politike doma in drugod po svetu. 

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.