Informativni dnevi 2016

Uradni informativni dnevi bodo organizirani dopoldne in popoldne 12. in 13. februarja 2016 ob določenih urah, odvisno od fakultete. Na določenih fakultetah lahko dijaki nasvete in dodatne informacije o študiju pridobijo tudi zunaj omenjenega termina.

Na Fakulteti za medije tako ponujajo individualne informativne dneve po predhodnem dogovoru, Doba fakulteta ponuja tudi svetovanje na spletu. Pri šoli IAM za multimedije so objavili tudi dodatne datume predstavitev študijskih programov. O morebitnih dodatnih terminih se lahko pozanimate na spletnih straneh fakultet.

 

Na informativnem dnevu je priporočljivo zbrati kar čim več informacij, ki nam bodo pomagale pri naši odločitvi. Naj naštejemo nekaj glavnih točk, ki so nam lahko v oporo pri pridobivanju informacij o študiju na želeni fakulteti.

 

 

Sprejemni izpit

Pozanimajte se, kolikšna je cena izpita, kdaj so rezultati in ogledi. V primeru neuspešnega prvega poskusa vprašajte, kolikokrat ga je mogoče opravljati, če ste prepričani, da želite na to fakulteto. Študente fakultete vprašajte, ali priporočajo kakšne tečaje ali posebne priprave.

 

Možnost priznavanja izpitov

Vprašajte, katera je najbolj primerljiva smer znotraj fakultete ali v okviru druge, če ne boste sprejeti na želeno smer. Tako imate lahko drugo leto, ko se znova prijavljate, nekaj izpitov že opravljenih.

 

Možnosti nastanitve

Bodoči študentje na informativnih dnevih lahko pridobijo informacije o možnostih nastanitve, kateri domovi so v bližini. Isti dan so organizirani tudi dnevi odprtih vrat študentskih domov. Izkoristite jih za ogled in povprašajte študente, kje lahko dobite informacije o oddajanju sob, če vas zanima tudi zasebna namestitev. Za študente, ki študirajo na Univerzi na Primorskem, bodo fakultete na primer poskrbele za dodatne ugodnejše subvencionirane nastanitve za študente, o katerih bodo na fakulteti lahko dobili več informacij.

 

Destinacije za izmenjavo

Vsaka fakulteta ima povezave v določenih državah. Študentje določenih smeri na fakulteti imajo večjo izbiro med fakultetami, kamor lahko odidejo na izmenjavo. Obstaja možnost odhoda za en semester ali dva, odvisno od zanimanja in smeri.

 

Ponudba glede izbirnih predmetov

Na fakulteti vprašajte tudi, kateri so možni izbirni predmeti. Nekatere fakultete namreč ponujajo tudi možnost izbiranja predmetov iz povsem nesorodnih smeri, če ste radovedni in želite pridobiti tudi znanja z drugih področij. Pri študentih se pozanimajte, katero izbiro vam priporočajo in kakšne so vsebine predmetov, ali so bolj usmerjeni v teoretičen oziroma praktičen del. Pozanimate se lahko tudi glede okvirnih datumov izbire predmetov, saj se mesta pri nekaterih predmetih že prvi dan zapolnijo.

 

Možnost pridobitve tutorja

Če se vpisujete na smer brez predznanja iz srednje šole, je priporočljivo vprašati, ali so na voljo tutorji. Z njihovo pomočjo se boste lažje usmerili na študijsko področje, prejeli nasvete glede dodatne literature, če se vam bo pri katerem predmetu na začetku zataknilo.

 

Možnosti zaposlitve po končanem študiju

Vprašate lahko, na katerih delovnih mestih se lahko zaposlite in kakšno je povpraševanje po določenih poklicih v Sloveniji in tujini. Pozanimate se lahko, ali lahko z določeno izobrazbo kandidirate tudi za dela na drugih, sorodnih področjih.

 

Praksa in pripravništvo

Na nekaterih fakultetah je praksa obvezna v določenem obsegu ur oziroma je veliko terenskih vaj, kjer se študentje spoznajo s prakso v poklicu. Pozanimajte se, kolikšen del študijskega programa je praksa oziroma praktični del.

 

 

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.