Iščeš prosto mesto na faksu?

Začetek oktobra je čas, ko potekajo vpisi v zadnjem trenutku. Prostih mest sicer navadno ni več veliko, vendar pa vam mogoče le uspe tudi v tretjem roku najdi prosto mesto na želenem programu. Kako se prijaviti in ostale podrobnosti, ki jih morate vedeti?


Kdaj in kako?
Tretji vpisni rok na fakultete in visoke šole letos poteka od 2. do 5. oktobra. Vpis bo mogoč na  tistih visokošolskih zavodih, kjer bodo še ostala prosta vpisna mesta. Podatki o prostih vpisnih mestih pa za razliko od prvega in drugega roka ne bodo objavljeni, kandidati jih lahko dobijo na posameznem visokošolskem zavodu (najbolje je kar poklicati v referat, telefonske številke in ostale kontaktne podatke visokošolskih zavodov lahko najdete na  spletnih straneh posameznih univerz ali fakultet).

Posebnega obrazca za vpis ni
Obstaja še ena pomembna podrobnost, v kateri se vpis v tretjem vpisnem roku razlikuje od prvih dveh rokov: za prva dva roka v knjigarni kupimo poseben obrazec, ga izpolnimo in pošljemo na visokošolsko prijavno službo, za vpis v tretjem roku pa ni predpisanega obrazca. Kako se torej prijavimo? Neposredno na izbran visokošolski zavod pošljemo pisno prošnjo, v kateri navedemo le en izbran program, na katerega se želimo vpisati in zanj tudi izpolnjujemo razpisne pogoje. Dodamo tudi svoje osebne podatke, overovljene kopije spričeval in ostala dokazila ter vse skupaj pošljemo s priporočeno pošto.

Omejitve za vpis ostajajo enake!
Tudi v tretjem vpisnem roku velja, da se lahko na visokošolski zavod redno vpišete le, če še niste izkoristili možnosti ponovnega vpisa ali prepisa na drug visokošolski zavod. V nasprotnem primeru vam preostane le še izreden vpis.

Vpis na višje šole
Za tiste, ki bi si v tretjem roku želeli vpisati na višjo šolo, je postopek enak, le s to razliko, da tretji vpisni rok traja od 2. do 10. oktobra. Vse ostale podrobnosti so enake kot pri vpisu na visokošolske zavode. Velja opozoriti tudi na dejstvo, da sta sistema visokih in višjih šol zaenkrat še povsem ločena, tako da se lahko na višjo šolo redno vpišete tudi, če ste na visoki šoli oz. fakulteti že izkoristili možnost ponovnega vpisa ali prepisa.

Veronika Žagar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.