Iskanje službe: motivacijsko pismo in razgovor za delo

blank notepad for annotations with application portfolio background
Foto: pattilabelle iz iStock

Novega diplomanta nemalokrat čaka težko in večkrat dolgotrajno iskanje zaposlitve na trgu dela.
Kljub vztrajnemu iskanju zaposlitve se lahko nemalokrat zgodi, da bomo več mesecev pisali prošnje in hodili na razgovore, ta čas pa lahko tudi koristno izrabimo in se medtem izpilimo v pisanju prošenj, življenjepisa in motivacijskih pisem ter se čim bolj kvalitetno pripravimo na razgovore z morebitnim delodajalcem.

Naj se nas opazi!
Veliko delodajalcev prejme množico prijav na prosto delovno mesto, pomembno pa je, da nas v tej kopici delodajalec opazi. Večina delodajalcev prebere najprej motivacijsko pismo in šele nato življenjepis, zato je priporočljivo, da je to, kar se le da, privlačno. Motivacijsko pismo je najbolj oseben dokument, ki ga je potrebno oddati nekaterim prijavnicam na delo. Preprosto rečeno, z motivacijskim pismom je potrebno prodati samega sebe. Na izviren način moramo razložiti, zakaj bi nas ponujeno delo res veselilo, in pojasniti, zakaj smo ravno mi pravi za dotično delo.

Prepričljivost
V motivacijskem pismu je potrebno torej delodajalca prepričati, da imamo zahtevane veščine in znanja. Vendar pa ne moremo napisati samo enega motivacijskega pisma za več prošenj, saj je treba vsako prošnjo posebej prilagoditi delodajalcu. V pismu povemo delodajalcu, zakaj naj nas izbere pred vsemi drugimi kandidati, povežemo lastne izkušnje s potrebami delodajalca, s čimer tudi pokažemo, da poznamo delodajalca. Poudariti je potrebno veščine, ki smo jih dobili z dosedanjimi izkušnjami, ter predstaviti svojo osebnost s specifičnimi primeri. Takšno pismo praviloma ni daljše od ene strani, mora pa imeti naslednje glavne točke:

• kje smo zasledili razpisano delovno mesto oz. kaj nas je spodbudilo k prijavi;
• na katero delovno mesto se prijavljamo in zakaj;
• zakaj nas zanima delovno mesto;
• zakaj smo primerni za razpisano delovno mesto;
• datum in podpis.

Spoznajmo se osebno
Naslednji korak pred zaposlitvijo pa je razgovor za delo, ki je za marsikaterega iskalca zaposlitve najtežji del poti do cilja. Delodajalec nas želi z osebnim razgovorom bolje spoznati. Pred vsakim razgovorom je zelo dobro, da vsaj nekaj minut namenimo pripravi na intervju ter se tako pripravimo na vprašanja, ki nam jih zastavlja delodajalec. Pred razgovorom je dobro, da čimbolj spoznamo podjetje, si ogledamo njihovo spletno stran, preberemo kakšen članek iz medijev, poleg tega pa moramo razmisliti tudi o tem, kaj bomo povedali o sebi. Delodajalec nas bo želel v kratkem času čim bolje spoznati, hkrati pa bo poleg samih odgovorov pozoren tudi na našo govorico telesa, izražanje in komunikativnost.

Na razgovoru moramo verjeti vase, biti samozavestni in ne smemo pokazati naše treme in živčnosti. Pomemben je prvi vtis, zato moramo na razgovor priti primerno urejeni. Na razgovoru je potrebno narediti dober vtis, zato je pomembno, da se v oblačilih počutimo sproščeno in udobno, obleka pa mora biti sveža, zlikana in prezračena, hkrati pa morajo oblačila ustrezati delovnemu mestu. Poleg obleke in obutve moramo paziti tudi na ustrezno frizuro in nakit.

Verjetno skoraj vsakega diplomanta pred prvo zaposlitvijo preganjajo vprašanja in dvomi, kaj lahko pove o sebi in o svoji poklicni sposobnosti. Četudi diplomanti še nismo bili redno zaposleni, še ne pomeni, da nimamo delovnih izkušenj. Omenimo lahko dela, ki smo jih opravljali preko študentske napotnice, prostovoljno delo in izkušnje, ki smo jih s tem pridobili. Pomembno je, da o vsem tem prej razmislimo in svoje sposobnosti ter izkušnje povežemo z delovnim mestom, za katerega kandidiramo.

Prav tako lahko delodajalcu ponudimo prednosti, ki jih naši starejši tekmeci nimajo, poudarimo lahko, da se zelo hitro učimo, da se znamo prilagajati novim okoliščinam in smo zelo motivirani za delo. Vedno obstaja način, da dobimo zaposlitev, tudi če se za delovno mesto potegujejo bolj izkušeni in zreli kandidati; vse, kar moramo storiti, je, da se dobro in temeljito pripravimo na razgovor.

Sanda Gajsar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.