Izgubila Zoisovo štipendijo – ne ponavljaj njenih napak!

Včasih je le malo dovolj, da zaradi birokratskih nejasnosti ostanete brez tako potrebne štipendije!
Nekateri ljudje se ne zavedajo, kaj za nekoga pomeni štipendija, pa ne le štipendija, temveč tudi tista razlika v nekaj deset evrih. Zakaj pravimo nekaj deset evrih? Višina štipendij se namreč razlikuje od posameznika do posameznika ter je odvisna tudi od vrste. Študentje smo že tako finančno nestabilni, zato moramo pri birokratskih stvareh še posebej paziti. Paziti? Seveda, nekaj napačno izpolnjenih podatkov v prošnji ali en sam nesporazum lahko povzroči veliko izgubo. In kaj se bo zgodilo, če boste v upanju na najboljše oddali dve prošnji za dve različni štipendiji?

Osupljiva zgodba študentke prava!
V dobri veri, da bo odobrena vsaj ena vrsta štipendije, ki jo je tako nujno potrebovala, je študentka oddala dve prošnji – za Državno in Zoisovo štipendijo. Toda na koncu je bila močno razočarana. Njeni prošnji sta bili sicer odobreni, celo obe, za kateri je zaprosila. Toda, študentka letošnje študijsko leto prejema le Republiško. Zakaj? Po zakonu lahko študent prejema le eno obliko pomoči. O Državni štipendiji odločajo na Centru za socialno delo, o Zoisovi pa Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije. V tem primeru so bili na Centru za socialno delo hitrejši ter odločbo odobrili pred Javnim skladom, zato študentki pripada Republiška štipendija. Na veliko žalost je tako študentka ostala brez Zoisove štipendije in tako izgubila kar nekaj evrov mesečno.
Veliko študentov, največkrat bruci, zaradi nevednosti oz. neosveščenosti naredi trajno zaznamujoče napake. Letošnje leto je bila kar nekaj manj kot 400 študentov prikrajšanih za Zoisovo štipendijo zaradi prejemanja druge štipendije. In kako lahko ukrepamo? Nažalost s pritožbo ne boste ničesar rešili, tako da najbolje, da odnehate in se iz tega nekaj naučite – naslednje študijsko leto pa nikar ne ponovite enake napake!
Denarna razlika med eno in drugo štipendijo!
Osnovna višina Zoisove štipendije brez dodatkov znaša nekaj več kot 100 eur/mesec, Državna štipendija brez dodatkov pa komaj nekaj več kot 57 eur. Z dodatki se lahko obe štipendiji dvigneta na 270 eur.
Katero vlogo oddati najprej in zakaj?
Seveda se vam bolj izplača oddati prošnjo za Zoisovo štipendijo, le ko boste v rokah že imeli zavrnitev te, lahko oddate še vlogo za republiško obliko pomoči. Nikakor pa to ne velja za vse, temveč je smiselno oddati še drugo prošnjo le, če državne štipendije še niste prejemali, saj bo v nasprotnem primeru vaša prošnja avtomatsko zavrnjena.

Torej nikoli ne oddajajte obeh prošenj hkrati, izbira, katero boste oddali, je vaša osebna odločitev in presoja, s katero si boste sami žačrtali svojo prihodnost.

Tjaša Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.