Veseli december!

Čeprav je december mesec, ko imamo običajno naše družabne urnike kar precej polne z raznimi prednovoletnimi, božičnimi, šolskimi, službenimi in še kakšnimi obveznostmi, si vseeno najdite čas za kratek izlet, ki ga lahko izpeljete ne glede na budget ali prevozno sredstvo (oz. pomanjkanje le-tega). Mogoče bo tudi dobra priložnost za vse tiste, ki jim boljše polovice „težijo“, da jih nikamor ne peljete, da si tako pridobite nekaj dobrih pik za naprej/nazaj. Kakorkoli, spodaj boste našli nekaj idej, kamor se lahko odpravite v decembru oz. je mogoče december še najboljši mesec za ogled teh destinacij.

 

– Trst: „Naše“ mesto je le kratko vožnjo do obale stran, zato je precej dobra točka za kratek oz. celodnevni izlet. V kolikor boste prišli v Trst z avtom, računajte na tipičen italijanski promet z veliko vespami in z vozniki, ki se ne ozirajo veliko na semaforje in ostale prometne predpise. Priporočam parkirišče ob morju oz. avtobusni postaji, blizu očitno zelo znanega kitajskega skladišča z oblačili Mirella. Nočna mora za moške, a za vaše boljše polovice bo zanimiva nakupovalna izkušnja, saj so cene oblačil precej smešne in zelo primerne za študentske žepe. Pričakujte sicer nepopisne gneče ljudi, nek čuden sistem plačevanja listkov v naprej in šele nato dobiš blago ter samo nekaj garderob za več sto ljudi, kolikor se jih stisne v sicer ne ravno tako veliko trgovino. Ko boste opravili s to nočno moro, priporočam kratek sprehod ob morju, ogled glavnega trga direktno ob morju (Trg edinost) z vsemi pripadajočimi stavbami – od vladne palače, borzne palače, muzeja … Za vse zgodovinske obsedence bo zanimiv ogled rimskih ostankov gledališča pod gričem Svetega Justa. Ko boste opravili s centrom mesta, pa se zapeljite še do približno 10 kilometrov oddaljenega gradu Miramar. Gre za enega lepših gradov, ki sem jih imel možnost videti, še posebej je lepa pot do njega, saj pustite avto ob cesti ob morju ter se nato sprehodite po obalni poti do gradu. Ne pozabite, seveda, tudi na ogled čudovitih vrtov ob gradu.

 

– Gradec ali Salzburg: Obe mesti dajem v isti zavihek predvsem zaradi novoletnih oz. predbožičnih sejmov, ki se jih splača obiskati. V primeru, da še niste bili v nobenem od mest, potem se odpravite v katerega koli oz. tistega, ki vam je bližje. V obeh primerih boste deležni zanimivega božičnega sejma, kjer vsaj zame ne gre toliko za nakupovanje, saj tudi cene niso najbolj ugodne, a gre za celotno božično vzdušje in ambient, ki ga Avstrijci zelo dobro pričarajo z lučkami, božično glasbo in, seveda, s kuhanim vinom. Za vse tiste, ki ste navajeni belega kuhanega vina – tokrat pričakujte rdečega kuhančka oz. „Gluhwein“. Za tiste brez prevoza – poglejte si možnosti organiziranih izletov, ki jih ponujajo naše turistične agencije. Zadeva ni draga, pa še vsi v družbi boste lahko spili nekaj kuhančkov več, ne da bi vas moralo skrbeti, kdo bo vozil nazaj.

 

– Dunaj: Približno štiri ure in pol vožnje oziroma slabih 400 kilometrov in ste v avstrijski prestolnici. Ob prihodu se vam splača kupiti „Vienna card“ – vključuje ves brezplačen javni prevoz ter popuste pri vstopninah. Obvezno si poglejte sam center Dunaja z vsemi ulicami in stavbami, zgodovinski muzej, palačo in vrtove Schonbrunn, mestno halo, opero … Če imate čas in vam bo vreme naklonjeno – ne pozabite na zoo. Problem pri Dunaju je mogoče edino to, da je za enodnevni izlet kar malo daleč, tako da priporočam, da si najdete kak hostel in izlet podaljšate za kakšen dan. Seveda, ne gre pozabiti in spregledati božičnega sejma, saj je ta ogromen in nudi res zanimivo preživljanje večera na prostem ob topli pijači in izbrani družbi.

 

– Benetke: Slabih 250 kilometrov oddaljeno mesto na vodi – do tja boste potrebovali približno tri ure in pol vožnje (s kakšnim postankom vmes). Avto pustite v kateri izmed garažnih hiš pred Benetkami, nato pa direktno v mesto. Druga opcija, ki jo še malo bolj priporočam, je, da greste kar z vlakom iz Ljubljane direktno v Benetke – prispeli boste direktno v center. Glede tega, kaj videti, vam ne bom niti našteval – dolgčas vam ne bo. Je pa res, da so Benetke izredno drage – samo za obisk WC-ja boste plačali brez problema tudi 3 EUR. Tako da ženske – ne nalivajte se z vodo po nepotrebnem J.

 

– Ljubljana: Če ste ali niste Ljubljančan – vsi bomo znali ceniti preobrazbo, ki jo je deležno naše glavno mesto v času zimskih praznikov. Ogled lučk in sprehod po starem jedru polnem ljudi, stojnic in vonja po kuhanem vinu je zato obvezna destinacija za vse pare ali seveda družbe prijateljev, ki znajo ceniti dobro božično vzdušje in transformacijo sicer klasične Ljubljane.

 

Ne glede na to, ali obiščete eno izmed zgornjih mest ali tudi če vam le-ta dajo kakšno lastno dobro idejo – uživajte v raziskovanju in obiskovanju novih mest – najbolj pomembna je, seveda, družba, v kateri boste. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.