Jesenska šola računalništva KANO

Na jesenski šoli KANO bodo na Fakulteti za računalništvo in informatiko v času jesenskih počitnic od 27. oktobra do 30. oktobra učili programirati 20 otrok iz socialno ogroženih družin.

Medtem ko si marsikdo težko predstavlja življenje brez računalnika ali pametnega telefona – ki ga ima že skoraj vsak otrok – živi med nami tudi veliko ljudi, ki si nakupa računalnika ne more privoščiti. S tem se med otroki povečujejo socialne razlike, ki ne vplivajo le na odnose med vrstniki, temveč večajo tudi razlike v možnostih za napredovanje, tako v šoli kot v družbi.

Obenem zaradi tega trpi tudi družba. Po ocenah Evropske Komisije naj bi do leta 2020 v Evropi primanjkovalo skoraj milijon strokovnjakov na področju IKT, zato si ne moremo privoščiti, da bi dostop do znanja ostal le privilegij teh, ki si ga lahko privoščijo.

Jesenski šola računalništva je štiridnevna delavnica, namenjena otrokom iz socialno ogroženih družin. Otroci, stari med 8 in 12 let, bodo s pomočjo računalnikov KANO, ki temeljijo na Raspberry Pi,  ves teden spoznavali čare računalništva, na koncu pa bodo lahko računalnike skupaj z monitorji odnesli s seboj.

Pobuda za Jesensko šolo računalništva je prišla s Fakultete za računalništvo in informatiko, Univerze v Ljubljani, projekt pa je nastal v sodelovanju omenjene fakultete z društvom Alumni UL FRI in Zvezo prijateljev mladine Moste-Polje. Za izvedbo se do konca leta zbirajo donacije, ki so že močno presegle osnova potrebna sredstva. Namesto potrebnih 7.000 evrov je 160 podpornikov do zdaj zbralo že 12.000 evrov, kar bo poleg nakupa opreme za to delavnico omogočilo izvedbo vsaj še ene podobne delavnice v bližnji prihodnosti.

Več informacij lahko dobite spletni strani fakultete: www.fri.uni-lj.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.