Kaj bomo počeli decembra?

December je mesec bogatega in raznovrstnega vsesplošnega dogajanja. Ta mesec smo vsi najbolj razpoloženi za različna druženja, potovanja, doživljanja česa novega. Kaj boste počeli letos? Če še ne veste, vam podajamo nekaj idej.

Otvoritve smučarskih sezon

Posebne programe otvoritev smučarskih sezon so za mlade pripravili v Collegiumu. V času med 15. in 18. decembrom se boste lahko v njihovi organizaciji podali na pravi smučarski party festival na snegu na Mariborskem Pohorju. Poleg smučanja pripravljajo letos že drugič zapored zabavni program s številnimi športno-rekreativnimi vsebinami v Party Areni, sprostitev v bazenu in wellness centru ter Elanove teste smučarske opreme.

KnockOut Snow

Na začetku januarja, od 2. do 8. in od 8. do 14. januarja 2012, pripravljajo KnockOut Snow Festival ali Prvi mednarodni glasbeno-smučarski festival. Gre za glasbeno-smučarski dogodek Collegiuma in licenčnih inštruktorjev smučanja v francoskem smučarskem središču Puy st. Vincent. Projekt je še posebej zanimiv, saj združuje mlade iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Nemčije in drugih držav na eni destinaciji. Obljubljajo številne aktivnosti, bogat animacijski program, glasbeno-koncertni program z nastopi znanih glasbenih imen in skupin itd.

Banza
Turistična agencija, ki je prav tako specializirana za potovanja mladih, Supra Travel, pripravlja posebno otvoritev smučarske sezone za mlade na Rogli, Banza. Podnevi boste lahko z njimi uživali v snežnih norostih, zvečer pa nadaljevali z zabavo v diskoteki. Rogla Ski Park vsebuje kar 40 objektov. Dogajanje bo namenjeno deskarjem, smučarjem in mladim.

Vsi, ki radi smučate, ne pozabite, da smučarski centri ponujajo cenovno privlačne pakete smučarskih vozovnic v predprodaji. Le-te si oglejte na njihovih spletnih straneh. V pomoč bo spletna stran http://www.sloveniaskiing.net, na kateri najdete informacije o slovenskih smučiščih.

 

Pestro decembrsko dogajanje v Ljubljani

Poleg otvoritev smučarskih sezon je mesec december povezan s prazničnim vzdušjem. Nekaj posebnega je v tem času tudi naša prestolnica. Staro mestno jedro bo lepo in bogato okrašeno vse od 3. decembra do 2. januarja. Praznično vzdušje se je zdaj že tradicionalno simbolično pričelo 3. decembra. V času Miklavža je potekal skozi stari del mesta Miklavžev sprevod s parklji, vragi in zborom angelčkov. Dogajanje se bo stopnjevalo od božiča do novega leta, ko se bo število prireditev na prostem še povečalo, najmlajše bo vsak dan s svojim spremstvom obiskal Dedek Mraz. Vrhunec bo dogajanje doseglo 31. decembra s silvestrovanji na prostem na trgih v središču mesta z raznovrstnim programom za vse starosti in glasbene okuse. Ob polnoči bo oznanil pričetek novega leta ognjemet z Ljubljanskega gradu.

 

Decembrsko praznično vzdušje po Evropi

V decembru so praznično okrašena vsa večja mesta po Evropi. Nekatera mesta med seboj kar tekmujejo, katero je lepše in bogatejše okrašeno. Tovrstne programe eno- in večdnevnih izletov ponujajo skoraj vse turistične agencije. Pri izbiri velja upoštevati kraj odhoda, ki naj bo iz (ali blizu) kraja vašega domovanja. Taki izleti ponavadi vključujejo hitre oglede mesta brez vstopnin in prehrane, saj so namenjeni doživljanju predprazničnega utripa. Ponudbo lokalnih kulinaričnih izdelkov lahko poskusite na številnih stojnicah s tovrstno ponudbo.

  

Kam na silvestrovanje?

Decembrsko dogajanje se stopnjuje vse do konca meseca in doseže v vseh mestih svoj vrhunec s silvestrovanji. Kje lahko mladi stopijo v novo leto?

Ponudba silvestrovanj je velika. Lahko se odpravite na potovanje, izlet ali zimovanje v lastni režiji ali organizirano s turistično agencijo. V še posebej priljubljenih evropskih prestolnicah imaš velikokrat možnost silvestrovanja na prostem ali ob doplačilu v kakšni od restavracij, po klubih ali diskotekah. Za slednje se je dobro odločiti že prej, saj se lahko zgodi, da je treba imeti že vnaprej rezervacijo. Zelo pestro ponudbo imata Collegium in Supra Travel, pa tudi ostale turistične agencije. Pohitite s prijavami, saj so določeni programi in hoteli blizu mestnega središča že precej zasedeni.

Letošnji hit kot že leta prej je spet Beograd. Do tja se boste lahko odpravili s Collegiumom s t. i. party avtobusi ali party vlakom. Prestolnica zabave vabi na silvestrovanje z neskončnimi in divjimi zabavami na splavih in v diskotekah.

Z vlakom se lahko v organizaciji Collegiuma podate še v Budimpešto. Možen je tudi odhod s partybusom, s katerim se boste podali tja, preživeli divjo noč na ulicah in vrnili domov. Gre za mesto z enim najbolj »norih« silvestrovanj, zaradi padca forinta so cene zelo ugodne, po naporni silvestrski noči si lahko »opomorete« v katerih izmed številnih term.

Zdaj že tradicionalno se obeta veliko zabave tudi v Pragi, mestu pivnic in knedličkov, pa tudi bogate kulturne dediščine. Enako velja za Partyslavo ali Bratislavo, ki marsikoga prevzame z zgodovinskimi, naravnimi in arhitekturnimi znamenitostmi. Ali pa Amsterdam, mesto zabave, novih doživetij in spoznanj, mesto nasprotij in tolerance, edinstvenih »coffee shopov«, muzejev svetovnega slovesa, mesto številnih kanalov in mostov. Krakov, ki se lahko pohvali z enim izmed najbolj ohranjenih srednjeveških mestnih jeder. Češki neodkriti biser Brno, čarobni italijanski Rim, romantični Pariz in Azurna obala.

 

Smučanje, predbožično potepanje ali silvestrska sanjarjenja?

 

Kam in zakaj, smo vprašali Collegium Mondial Travel, Alenko Šurlan (odnosi z javnostjo)

 

1. Decembra smučišča odprejo smučarsko sezono s t. i. ski openingi. Kaj ponujate s tega področja vi, za katere destinacije se študentje največ odločajo in zakaj?

Največja potovalna agencija za mlade Collegium Mondial Travel, ki nepozabna potovalna doživetja pripravlja že 15 let, tudi letos v svojo ponudbo vključuje največji ski opening za mlade. Slednji se bo odvijal od 15. do 18. decembra na Mariborskem Pohorju. Šlo bo za pravo zimsko doživetje, kjer bo posrbljeno za odlično zabavo. Obeta se bogat in nepozaben zabavni program s številnimi športno-rekreativnimi vsebinami, kjer bo poskrbljeno za obilico smeha in snežnih norosti, seveda pa ne bo manjkalo tudi glasnih zabav pozno v noč. Tradicionalni ski opening bo letos zajemal še novost in sicer SKI MJUZIK FEST, kjer se bodo zbrali mladi iz številnih evropskih držav na internacionalnem dogodku, kjer bodo nastopili SUNRISE AVENUE, hrvaški zvezdniki CONNECT in eden izmed najboljših slovenski bandov, LEELOJAMAIS. Dogodek bo za udeležence ski openinga brezplačen.

 

2. Ski openingi: Slovenija ali tujina, morda na kratko prednosti obeh ali kratka primerjava.

Collegium letos pripravlja ski opening na Mariborskem Pohorju. Zagotovo je prednost domačega terena zanimiva tudi za študente. Saj je blizu, kar je cenovno ugodno, hkrati pa ne zahteva veliko časa za potovanje. Ob tem je prednost tudi v kvalitetnem glasbenem programu ter seveda animacijski ekipi, ki bo poskrbela za nepozabne tri dni!

 

3. Kako je s predprodajo smučarskih vozovnic za prihajajočo zimsko sezono, ponujate tudi to?

Smučarske vozovnice se lahko kupijo samo v povezavi s paketom (namestitev, prevoz), posebej jih ne prodajamo!

 

4. December je tudi čas predbožičnih izletov. Po katerih je največ povpraševanj? Katere še posebej priporočate za mlade, kaj lahko doživijo?

V naši ponudbi omogočamo tradicionalne predbožične izlete na Dunaj in Salzburg. Dunaj je mesto znanih glasbenih umetnikov, slikarjev, arhitektov in kiparjev. Mesto, ki se bohoti ob lepi modri Donavi, je kraj, v katerem so ustvarjali in pustili svoje pečate tudi številni Slovenci, kot sta Prešeren in Plečnik. Mesto z bogato zgodovinsko preteklostjo, ki se meša s sodobnim časom, je zagotovo odlična izbira za izlet. Seveda pa je tudi Salzburg odlična izbira, saj očara s številnimi znamenitostmi, kot je Mozartov trg, njegova rojstna hiša, stolnica, … Izjemno baročno mesto v prazničnem času zaživi v vsej svoji lepoti.

 

5. In seveda silvestrovanja: kaj je letos še posebej »in«, za katera silvestrovanja pričakujete največ zanimanja in zakaj?

Tudi letos ostaja novoletna številka ena Budimpešta. Mesto, ki ima poleg Pariza in Rima največ UNESCOVIH znamenitosti v Evropi, mesto z najlepšim parlamentom, največjo sinagogo in več kot 30 termami. Ob tem je tudi prestolnica zabave, saj se ob mraku, ko se prižge na tisoče luči in zaživijo nešteti lokali ob Donavi, prelevi v žurersko metropolo, ki sije daleč naokrog. Ob tem ponujamo še prevoz z vlakom, kar omogoča udobno in ugodno potovanje, predvsem pa brezskrbno druženje z vašimi prijatelji. Z vlakom se lahko odpravite tudi v Beograd, ki ga je Lonely Planet uvrstil med deset mest z najboljšim nočnim življenjem na svetu!

 

6. Menite, da se študentje glede na trenutno splošno stanje odločajo za smučanja in decembrske izlete enako kot pred leti, ali se pozna upad oziroma porast? Jih glede na preostale mesece v letu potuje kaj več ali manj in zakaj?

Študentska leta so za potovanje najprimernejši čas. Prav tako zagovarjamo dejstvo, da so potovanja najboljša oblika neformalnega izobraževanja. Zato jih študentom tudi močno priporočamo. Opažamo, da trend med mladimi narašča, vse več in vse pogosteje se odločajo za potovanja, saj so tudi sami ugotovili, da je prav študentsko obdobje najboljši čas za doživetja.

 

Ksenija Gider

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.