Kaj naj še počnem poleg ‘faksa’?

Happy girl celebrating success at sunset. The girl is wearing a hat and her arms are outstretched.
Foto: Karlos Garciapons iz iStock

Naslovnemu vprašanju velja posvetiti nekaj pozornosti tudi zato, ker pri iskanju zaposlitve namreč zgolj ‘papir’ običajno ne bo dovolj.

Govora bo o stvareh, ki jih je tekom študija dobro početi poleg bolj ali manj obveznega guljenja študijskih klopi; seveda niso opisane vse možnosti, ker jih je praktično nešteto.

Predavanja

Dokaj blizu študijskim klopem in vendar kvalitetna dopolnitev so predavanja strokovnjakov z najrazličnejših področij, ki se odvijajo na fakultetah, v knjižnicah in tudi v drugih ustanovah. Izkoristite ta predavanja, ki so hkrati izvrstna možnost za izpopolnjevanje znanja, ki ga boste odnesli s fakultete. Predavanja so večinoma brezplačna in tudi dobro oglaševana.

Tekmovanja

Če ostanemo na strokovnem ‘teritoriju’, vam bodo tudi na fakulteti na voljo različna tekmovanja iz znanja strokovnega področja ali delo na različnih projektih (spremljajte oglasno desko in spletne strani!). Odveč je poudarjati, kako odlična možnost za študijsko in drugačno izpopolnjevanje je to.

Delo

Druga možnost za širjenje obzorij, pri kateri pa lahko zelo intenzivno združujete prijetno s koristnim, je študentsko delo. Seveda je na trgu cela vrsta del (v teh časih morda malo manj, z nekaj iznajdljivosti pa dela še vedno ni problem najti); zelo koristno je, da si poiščete delo, ki je povezano z vašim študijem. Ne samo, da se boste na tak način lahko naučili mnogo koristnih stvari, ki vam bodo koristile tudi pri študiju, imeli boste tudi možnost spoznati ljudi, ki vam bodo kasneje lahko koristili pri iskanju zaposlitve. V najboljšem primeru bo oseba, pri kateri delate kot študent, celo vaš bodoči delodajalec. Ne najmanj pomembna stvar je tudi, da si na tak način prislužite nekaj cekinčkov.

Kaj pa društva?

Odlična možnost za sklepanje novih poznanstev in pridobivanje najrazličnejših izkušenj so tudi različne študentske organizacije in društva. Teh je pravo malo morje in so podrobneje opisana že na drugem mestu. Naj na tem mestu le omenim študentske svete, študentske organizacije, študentske klube, mednarodna strokovna združenja študentov itd. V vse naštete se imate možnost vključiti, seveda pa je najprej potrebno približno vedeti, kaj ponujajo in kaj si od morebitnega članstva lahko obetate.

Tečaji so zakon!

V današnjem času je, kot že veste, zelo pomembno znanje tujih jezikov. Na voljo so številni tečaji, pogosto zelo ugodni. Vseeno se tu splača dati nekaj več poudarka kvaliteti, saj je slab jezikovni tečaj ravno tako zapravljanje časa in denarja. Preden se odločite za obiskovanje tečaja, se pozanimajte o referencah predavatelja.

Šport

Povsem drugo področje, na voljo so vam tudi športni tečaji najrazličnejših vrst po nižjih cenah. Izbirate lahko med tenisom, potapljanjem, plezanjem, borilnimi veščinami, plesom, klasično in tajsko masažo, golfom, jadranjem, jezdenjem, smučanjem in še mnogočem. Šport je tako eden najboljših načinov za spoznavanje ljudi, obenem je obvezen spremljevalec kvalitetnega študija. Nič ne zbistri od vseh podatkov natrpane in izčrpane glave bolj kot sproščujoč tek ali podobna športna aktivnost. Vključite šport v svoje vsakodnevno študijsko življenje!

Potujmo!

Eden izmed najboljših načinov za spoznavanje samega sebe in sveta okoli sebe so različna potovanja; prav zato precej študentov veliko potuje (poleg tega imajo v študentskih letih za to lahko dovolj časa). Ni ravno priporočljivo, da se opravite na pot okrog sveta že takoj na začetku prvega letnika, zadoščenje bo mnogo večje, če se boste na to pot odpravili s precej opravljenimi izpiti v žepu, na primer v času absolventskega staža, morda se vam bo prav tam utrnila ideja za naslov vaše diplomske naloge.

Izplača se iskati poceni, subvencionirana potovanja, organizirana s strani študentskih organizacij. Tako lahko potujete poceni in v dobri družbi.

Blaž Božnar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.