Kako bomo preživeli praznike?

Beautiful Nature Norway natural landscape aerial photography.
Foto: cookelma iz iStock

Med profesorji smo naredili anketo, kako bodo preživeli božično-novoletne praznike in kaj jim ti pomenijo.

Dr. Marko Bajec, izredni profesor na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani
Letošnje praznike bomo preživeli doma, v krogu domačih in prijateljev. Najmlajša članica naše družine namreč še ni upihnila prve svečke in nam je tako najudobnejše. Sicer pa nam prazniki veliko pomenijo; to je namreč eden redkejših trenutkov, ko smo zares skupaj.

Majda Eržen Novak, predavateljica vokalno-instrumentalnega pouka na razrednem pouku na Pedagoški fakulteti v Mariboru
Letošnje praznike bom v celoti preživela doma s hčerko in možem. Veselim se, da se bomo posvečali drug drugemu, pekli, kuhali, obiskovali prijatelje, šli v gledališče in opero, malo na izlet v novoletno Ljubljano itd. Predvsem pa si želim malo počitka, kajti sem kar utrujena. Vsem želim, da najdejo smisel praznikov in da so sami v sebi srečni. In mir ter zdravje in čim manj takšnih in drugačnih stisk.

Asist. dr. Eva Boštjančič, Oddelek za psihologijo, Filozofska fakulteta, Ljubljana

Asociacija na božične praznike mi je predvsem toplina, dom, sladke vonjave, peka piškotov, okraševanje doma. To je obdobje, ko smo v naši družini vsi kar bolj pozitivno naravnani. Ponavadi se poskušamo izogniti nakupom in prenapolnjenim nakupovalnim centrom, hkrati pa iščemo prijetno družbo in sproščen klepet ob domačih, včasih tudi malo preveč pečenih keksih in aromatičnem kuhanem vinu. Začetek praznikov bo kot vedno v krogu družine, ob okrašeni smrečici in pisano zavitih darilih, nadaljevali bomo z obiskom nekaterih prijateljev, za katere nam med letom vedno zmanjka časa, zadnji del praznikov pa bomo preživeli v Kranjski Gori – na snegu, na ledu, v hribih ali pa v bazenu. Vsekakor aktivno, da se odpočijemo in si naberemo svežo energijo za nove delovne obveznosti.

Doc. dr. Cirila Peklaj, Oddelek za psihologijo, Filozofska fakulteta, Ljubljana
No, pa kljub temu. Čas med obema praznikoma bom kot vedno namenila prijetnim stvarem. To je zame vedno čas bolj intenzivnega druženja z mojo družino in z mojimi prijatelji. Pa tudi obisk kakšne kulturne prireditve ne bo manjkal.

Mag. Kristina Egumenovska, mlada raziskovalka na Oddelku za psihologijo, Filozofska fakulteta, Ljubljana
Letos sem na študijskem obisku v ZDA kot Fulbrightova štipendistka, kar pomeni, da bo zame tokrat praznovanje med novimi prijatelji. Bom praznovala obilje življenja, ki daruje možnost novega, možnost učenja in pristnega delovanja v svojem in obkrožujočem svetu, možnost trajajočega miru, ki ni samoumeven, in seveda možnost ustvarjanja na več različnih področjih. Ker je tema zadnje številke revije Študent v tem letu o darilih in obdarovanju, naj bo naslednja iskrena želja moj dar vsem našim študentom: ne nehajte verovati, da lahko spremenite svet. Saj kateri je, če ni to, pravi razlog, eden motov Filozofske fakultete, namreč, ‘misli s svojo glavo’?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.