Kako do lastne nepremičnine?

Facade of home with manicured lawn
Foto: hikesterson iz iStock

Verjetno vam je že sedaj jasen zaključek tega članka oz. moralni nauk te zgodbe. Do lastne nepremičnine boste lahko prišli le na enega izmed naslednjih načinov:

1. Vaša izbranka/izbranec naj bo iz bogate družine in vam bo njen/njegov očka naredil hišo ali kupil stanovanje.

2. Po družinskemu drevesu preglejte, če imate kakšnega bogatega 90 + starega strica, ki bi vam po smrti pripisal ogromno premoženja.

3. Ste iz bogate družine in bo vaš očka naredil hišo ali kupil stanovanje.

4. Začnite se ukvarjati z nečednimi posli – tako ali drugače vas lahko zaprejo samo, če ste kurir pri teh „nečednih poslih“.

5. Kredit?

Zadnja opcija se zdi še najmanj realna, a ker bi bili vsi radi samostojni, si poglejmo, kako bi to lahko izvedli.

Najprej predpostavljajmo, da ne boste sodili med tiste mlade, ki po diplomi ne dobijo službe (teh je sicer več kot četrtina vseh brezposelnih). Nadalje predpostavljajmo, da takoj oz. relativno hitro dobite službo za nedoločen čas, kar je tudi osnovni pogoj za pridobitev kredita (sicer so možne še nekatere druge oblike, a pustimo to). Vaša neto plača znaša 1.000 EUR, kar je lahko za mladega diplomanta v večini poklicev precej dobro. Če upoštevamo izračun ene izmed slovenskih bank, potem je vaša maksimalna kreditna sposobnost 450 EUR. Kreditna sposobnost je največji znesek, kolikor lahko znaša vaš mesečni obrok (anuiteta) kredita. Največja ročnost kredita je lahko 30 let, kar pomeni, da ste v tem trenutku sposobni pridobiti približno 104.000 EUR, če upoštevamo izračun naše največje banke (mimogrede – v 30 letih boste banki skupaj z obrestmi vrnili dobrih 162.000 EUR). Pri tem seveda upoštevamo variabilno obrestno mero, kar pomeni, da se ta znesek lahko zniža ali pa tudi poviša. Predpostavljajmo tudi, da lahko uredite primerno zavarovanje (poroki, hipoteka …).

Izračunali smo, da ste sposobni pridobiti dobrih 100 tisočakov – hiter pregled po spletu pokaže, da za ta denar lahko dobite: maksimalno dvosobno stanovanje v Ljubljani (če je lokacija dobra, pa lahko za tak denar dobite tudi samo garsonjero – v vsakem primeru je utopično pričakovati dobro stanovanje, po možnosti obnovljeno, na primerni lokaciji z več kot 50 kvadratnimi metri površine …); ali pa hišo nekje na Gorenjskem, Primorskem, Dolenjskem in drugje po Sloveniji (s tem, da je to običajno hiša izpred druge ali celo prve svetovne vojne, še ni končana ali pa je večstanovanjska (dvojček, trojček)). V vsakem primeru daleč od tistega, kar išče nek povprečen novopečen diplomant in bodoči steber slovenske družbe (beri: davkoplačevalec). Bolj ko se oddaljujete od Ljubljane in ostalih večjih mest, nižje so cene nepremičnin – seveda je tudi to problem, saj boste nazadnje pristali nekje v nekem zaselku, ki ga je pozabil čas.

Dodatno potem računajte, da ste naslednjih 30 let „suženj banke“, ne boste si mogli privoščiti novega avta, dragih počitnic, tretjega piva v petek zvečer (ali pa boste celo nehali hoditi ven) … V glavnem, odpovedati se bo treba večini manjših in večjih malenkosti, zaradi katerih se življenje sploh splača živeti. Nepremičnino je seveda treba tudi vzdrževati, vanjo vlagati in na splošno krepiti opešano slovensko gospodarstvo ter potrošniško družbo.

Hotel Mama se v tem trenutku mogoče sploh ne sliši slabo, ampak tudi te zgodbe bo nekoč konec. A s tem vprašanjem se boste ukvarjali, ko pridete do tja … Rešitev se bo vedno našla, le da bo verjetno potreben nekakšen kompromis.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.