Kako napolniti prazne žepe

Vsak študent pozna trenutke, ko je že tako pregovorno prazen študentski žep še nekoliko tanjši kot ponavadi – denar pa navadno nujno potrebujete ravno takrat. Oropati banko? Ena rešitev. Druga rešitev pa je, da se v banko napotite v času, ko je odprta, in se dogovorite za študentski kredit. Možnosti je ogromno, le poznati jih je treba. Mi smo vam za njune primere pripravili nekaj predlogov …

SKB banka vam ponuja kredit za študenta ali dijaka: za gotovinski kredit lahko zaprosiš, če imaš v SKB banki MEGA osebni račun. Kredit ima fiksno (nespremenljivo) obrestno mero, za študente in dijake pa so krediti na voljo po najnižji obrestni meri.

Za odobritev kredita morajo biti izpolnjeni naslednji pogoji: prejemanje rednih mesečnih prilivov na MEGA račun pri SKB banki (najmanj 3 zaporedni mesečni prilivi, če prejemaš nakazila za delo prek študentskega servisa, ali nakazana vsaj ena pokojnina, če prejemaš družinsko pokojnino,
ali nakazana že vsaj ena štipendija; izračunani povprečni mesečni priliv mora biti minimalno 100 EUR), status študenta (potrdilo visokošolske organizacije o statusu študenta ali predložitev IZZI kartice – partnerske kartice SKB banke in Študentskega servisa Maribor, ali predložitev indeksa na vpogled, ali predložitev veljavne študentske izkaznice), zavarovanje kredita s kreditno sposobnim porokom (oseba, ki je redno zaposlena in prejema redne mesečne prilive najmanj za čas odplačevanja kredita). Kredit lahko pridobiš ne glede na iztek statusa študenta oziroma prejemanja štipendije ali pokojnine, stroški odobritve pa so za študente nižji in znašajo največ 8,35 EUR.

Študentski kredit Abanke je namenjen študentom z osebnim računom Akeš, kredit pa lahko pridobijo na podlagi štipendije ali rednega mesečnega priliva. Študentski kredit je lahko namenski ali nenamenski, možne so različne dobe vračila kredita (najdaljša doba vračila kredita je 12 mesecev), maksimalni znesek kredita pa je 2.100 EUR. Najmanjši obrok lahko znaša le 20 EUR, vse splošne podatke, potek odplačevanja in preostanek odplačila pa si lahko ogledate tudi prek spletne banke Abanet.

Za pridobitev kredita potrebujete naslednje dokumente: osebni dokument (osebna izkaznica ali potni list), davčna številka, potrdilo morebitnega štipenditorja o nakazovanju štipendije in veljavne račune oziroma predračune v primeru namenskega kreditiranja.

NLB študentski kredit je namenjen vsem študentom, ki imate odprt  NLB Študentski račun in želite premostiti trenutno krizo v denarnici. Kredit ima številne prednosti: nespremenljiva mesečna obveznost, nižja obrestna mera in stroški odobritve, mogoč je tudi kredit brez zavarovanja, znesek kredita lahko porabite za karkoli, kredit lahko najamete tudi, če ne prejemate rednih prilivov (zavarovanje s poroki), obstajajo pa še posebne ugodnosti za študente 3. in višjih letnikov. Minimalna mesečna obveznost: 31,30 EUR, odplačilna doba od 3 do 12 mesecev, za študente 3. in višjih letnikov do 36 mesecev, zavarovanje kredita pa je možno pri zavarovalnici, s poroki, z zastavo denarnih enot ali premoženja, mogoč je tudi kredit brez zavarovanja. Najvišji znesek kredita je 2.086,46 EUR, za študente 3. in višjih letnikov do 4.172,93 EUR.

Potrebni dokumenti za pridobitev kredita so osebni dokument kreditojemalca in porokov (osebna izkaznica, potni list), davčna številka, če prejemate družinsko pokojnino ali štipendijo, še odločba o dodelitvi štipendije ali pokojnine, in potrdilo o statusu študenta.

Študentski kredit NKBM je namenjen študentom in polnoletnim dijakom, ki imajo pri NKBM odprt bančni račun študenta ali bančni račun dijaka. Znesek kredita je lahko do 6.300 EUR, mesečna obveznost pa lahko znaša do 2/5 mesečnih prilivov v zadnjih treh mesecih pred odobritvijo kredita. Med prilive se štejejo štipendija, plačila za delo preko študentskih servisov, pokojnina in prilivi na račun na osnovi trajnega naloga staršev ali skrbnikov. Najmanjši znesek mesečne obveznosti je 32 EUR, kredit pa lahko odplačujete tudi s trajnim nalogom z računa. Kredit lahko zavarujete z enim kreditno sposobnim porokom ali z drugimi oblikami zavarovanja, ki za banko pomenijo ustrezno jamstvo.

Glavne prednosti kredita so nižja obrestna mera, nižji stroški odobritve, nespremenljiva mesečna obveznost, sredstva pa lahko porabite povsem po svojih željah. Za odobritev kredita potrebujete: osebno izkaznico ali potni list, kartico računa, potrdilo o vpisu ali študentsko izkaznico ali indeks, vaš porok pa potrebuje osebno izkaznico ali potni list, davčno številko, potrdilo o zaposlitvi in plači, odstopno izjavo in upravno izplačilno prepoved, izjavo poroka ter potrdilo matične banke o višini plače za zadnjih 6 mesecev (če porok ni komitent Nove KBM).

Veronika Žagar

1 komentar

  1. Pozdravljeni vsi skupaj. Tu sem, da pričam, kako sem posojilo dobil od gospoda Jamesa Bena, potem ko sem se večkrat prijavil pri različnih posojilodajalcih, ki so obljubili pomoč, vendar mi posojila niso nikoli dali. Dokler me moj prijatelj ni predstavil gospodu Jamesu Benu, ki mi je obljubil, da mi bo pomagal, in res je storil, kot je obljubil, brez kakršne koli zamude. Nikoli nisem mislil, da obstajajo zanesljivi posojilodajalci, dokler nisem spoznal gospoda Jamesa Bena, ki je resnično pomagal s posojilom in spremenil moje prepričanje. Ne vem, ali vseeno potrebujete resnično in nujno posojilo, se lahko obrnete na gospoda Jamesa Bena po njegovem e-poštnem naslovu: jamesben6144@gmail.com

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.