Kako ostati motiviran?

Vsi imamo kdaj težave z iskanjem motivacije in vsak se je že kdaj znajdel v obdobju, ko se mu prav nič ni ljubilo. To je lahko nevarno in sitno, saj se obveznosti približujejo z veliko hitrostjo in roki oddaje so vedno bližje, ti pa še vedno ne veš, kako se boš lotil projekta. Naj bo to pisanje diplomske naloge, obsežnega seminarja ali zgolj učenje za izpite in kolokvije, vsak kdaj rabi dodatno vzpodbudo, da začne.

Vizualizacija

Želiš začeti, veš, kako začeti, pa preprosto nimaš volje? Pri tem je pomembna vizualizacija. Predstavljaj si kako bo, ko boš končno končal zagovor diplomske naloge in ko ti bodo vsi čestitali. Predstavljaj si, kako boš predstavljal seminar pred predavalnico in predstavljaj si občutek po tem, ko boš odpisal zadnji izpit in boš imel celo poletje prosto. Vizualizacija ciljev pomaga pri motivaciji in pri izvedbi ciljev. To tehniko uporabljajo tudi profesionalni športniki in jo priporočajo vsi motivatorji, zato ni razloga, da ne bi še ti poskusil. Morda ti pa predstava cilja manjka, da končno začneš z delom.

Just do it shia

Seznam razlogov

SI se že kdaj vprašal »Pa kaj mi je tega treba?« Če začneš stvari prevpraševati, hitro zapadeš v začaran krog izgube motivacije. Včasih je nekatere stvari preprosto treba narediti in pika. A vseeno pomaga, če si napišeš seznam, zakaj se na primer moraš začeti učiti, zakaj moraš začeti pisati seminar ali diplomsko nalogo. Naj bo to razlog, da imaš nato prost vikend, ali bolj dolgoročni razlogi, na primer, da dobiš dobro službo in čimprej začneš služiti svoj denar. In nato vsakič, ko začneš dvomiti v to, poglej seznam razlogov in loti se dela.

Miselni vzorec
Napiši si cilje in vedi, kaj moraš storiti, da jih uresničiš.

Sistem nagrajevanja

Pri motivaciji je zelo učinkovit tudi sistem nagrajevanja. Svoj cilj razdeli na manjše cilje in vsakič, ko dosežeš manjši cilj, se nagradi. Na primer, ko prebereš tri poglavja, pojdi na sprehod. Ko napišeš pet strani seminarske naloge, pojdi s prijateljem na čaj. Dokaj preprosto, a učinkovito.

Organiziraj se

pospravljena miza
Lažje se je učiti v pospravljenem okolju.

Čeprav si pristaš creative messa, dejstvo je, da v razmetanem okolju težje delaš. Zato preden se lotiš velikih projektov ali obsežnega učenja, pospravi sobo in si naredi prostor na mizi. Tako ne boš brskal po kupih listov in boš ostal fokusiran na cilj.

Prejšnji članekKako premagati jutranji mraz?
Naslednji članekKrvodajalske akcije v decembru 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.