Kako postati še bolj odločen?

Brave woman keeps arms on hips, smiling confident, casting a superhero with cape shadow on the wall. Ambition and business success concept. Leadership hero power, motivation and inner strength symbol.
Foto: Bulat Silvia iz iStock

Se v službi raje skriješ za sodelovčevo ramo, kot da bi samozavestno nastopil/a pred celotnim kolektivom in predstavi/la svoje ideje? Pokaži sodelavcem, da si odločna oseba, ki bo zaradi svojih sposobnosti v življenju prilezla še visoko.

Če misliš, da si premalo samozavestn/a, potem se loti pridobivanja le-te korak za korakom.

Samozavest je vrlina, ki jo je treba razviti in nato skrbeti, da se razvija še naprej!

Verjemi vase

Najprej moraš zaupati sam/a sebi in biti prepričan/a v svoja stališča in dejanja, ki so posledica tvojih prepričanj. Ko boš zaupal/a sam/a sebi, boš deloval/a veliko bolj samozavestno.

Neodločnost

Ko boš začutil/a, da je napočil trenutek neodločnosti, si vzemi čas za razmislek. Podrobno preuči nastalo situacijo in poišči njene rešitve. Zaupaj vase in v svoje sposobnosti. Za pomoč si prigovarjaj: »Uspelo mi bo!«

Jasno in glasno

Ko boš javno predstavljal/a svoje službene predloge, bodi jasn/a in glasn/a. Ko boš zaključil/a, pa vedno vprašaj, če si bila dovolj jasna pri pojasnjevanju in če ima kdo kakšno pripombo oz. predlog za izboljšanje tvoje ideje?

Prisluhni drugim

Tudi če si zelo odločna oseba, poslušaj, kaj ti skušajo povedati ljudje iz tvoje okolice. Njihova sporočila te želijo doseči z določenim namenom, zato jih poskušaj razumeti in morda tudi upoštevati.

Ne vsiljuj stališč

Čeprav si popolnoma prepričan/a vase in v svoje razmišljanje, drugim ljudem nikar ne vsiljuj svojih prepričanj in stališč. Naj vsak razmišlja s svojo glavo!

V vsakem primeru

Na delovnem mestu bodi vedno pripravljen/a na nepričakovane razplete. Pred pomembnim sestankom si vedno okvirno pripravi odgovore na vsako možno situacijo, za katero predvidevaš, da se lahko zgodi – tudi tisto, ki si je ne želiš. Če boš dobro pripravljen/a, boš deloval/a veliko bolj odločno!

Trdna samozavest

Za utrjevanje samozavesti svoje misli usmeri k doseganju v glavi predhodno zastavljenih ciljev ali gorečih želja. Doseganja teh se loti s pozitivnim pristopom in nasmehom na obrazu, ki velikokrat dela čudeže!

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.