Kampiranje

Kampi so nastali kot organizirana oblika taborjenja v naravi, ki izhaja iz nomadskega načina življenja. Najpomembnejša prednost je neposreden stik z naravo. Sredi preteklega stoletja je bilo zaradi finančne dosegljivosti popularna oblika turizma. Vendar so sčasoma kampi kot enostavna in poceni oblika prebivanja prostega časa v naravi skoraj izginili. Trendi v turizmu se v zadnjih letih spreminjajo. Privilegij postaja zopet uživanje v naravi. Zato je vse več kampov, ki se borijo za visoko kategorizacijo in ponuja priklop sveže vode in možnost neposrednega izpusta odpadne vode kar na kampirni parceli.
Kampiranje seveda ni nujno poceni, lahko vam precej izprazni denarnico.

Kampiranje ali karavaning?
Karavaning je povezan s kampiranjem in združuje bivanje in potovanje z avtodomom ali prikolico. Prednost avtodoma je večja mobilnost. Za prenočišče je dovolj že navadno parkirišče oziroma postajališče za avtodome. Z njim lahko premagujemo velike razdalje in laže spoznamo pokrajino.
Prikolica pa je namenjena predvsem daljšemu počitnikovanju na izbrani lokaciji oziroma kampu. Z dodanim predprostorom se kvadratura bivalne površine močno poveča. Za raziskovanje bližjih kotičkov nam ostane na voljo vlečno vozilo, avtomobil, s katerim se lahko zapeljemo tudi po ozkih cestah v kraje, kamor z večjim avtodomom sploh ne bi mogli.

Šotorjenje
Najbolj prvinska oblika kampiranja in doživljanja narave je kampiranje s šotorom, ki je najcenejša oblika kampiranja. Pomembno je, da imamo šotor sestavljen iz dveh plasti, zunanjega in notranjega šotora. Prvi nas varuje pred zunanjimi vplivi, notranji pa skrbi za dodatno izolacijo, zato je priporočljivo, da je iz zračnega najlona, ki se hitro suši. Pomemben je tudi predprostor, kjer hranimo prtljago in obutev, v večjih šotorih pa je v tu še kuhinja. Radi se jih poslužujejo športniki.
V Termah Čatež so na voljo posebni, Indijanski šotori, ki so že nekje vmes med šotorom in apartmajem.

Glamurozno kampiranje na Bledu
Kamp Bled nudi od lanskega leta glamurozno kampiranje, ki je tujini poznano kot glamping. V ta namen so uredili so dve leseni vili. V njih imajo gostje več udobja kot v šotorih, še vedno pa lahko uživajo vse prednosti kampiranja. Glamping pomeni novodobni način kampiranja. Namenjen je gostom, ki radi kampirajo, vendar ne marajo mokrih spalnih vreč in postavljanja šotorov. V kampu načrtujejo še ekološko vasico z 20 gozdnimi vilami in obnovljenimi sanitarijami.

Na avtomobilski strehi
Ko je strešni šotor zložen, je videti kot širok strešni prtljažnik. Strešni šotor je pritrjen na prečne nosilce na strehi osebnega avtomobila. Nudi več udobja in ni občutljiv na vplive s tal. Prednost so sprejemljive potovalne hitrosti in majhna poraba goriva. Streha se odpre s sprostitvijo varoval, ki preprečujejo odprtje med vožnjo in z vrtenjem priložene ročice. Dokupiti je možno nosilce za dodaten prtljažnik nad šotorom in dodatne podstavke, na katerih stoji. Za njih se odločajo največkrat avanturisti in lastniki terenskih vozil.

Prikolica
Prikolica je veliko cenejša od avtodoma, slabost pa je omejena mobilnost zaradi okretnosti in manjše hitrosti. Njena prednost je, da lahko prostor v kampu zakupimo za vse leto in se do nje zapeljemo, kadar to želimo. Parcele v boljših kampih so opremljene s priključki za vodo in kanali za odpadno vodo, zato niste omejeni z zmogljivostjo rezervoarjev za svežo in odpadno vodo.

Številne novodobne oblike počitnikovanja v naravi
Poznamo pa tudi križance med prikolicami in šotori, v katerih lahko prav tako bivamo. To so t.i. potovalniki, predelana kombinirana vozila (t.i. van), polintegrirani avtodomi ali polintegrirci, avtodomi s spalnim nadstreškom – alkovni, integrirani avtodomi – integrirci. Zelo popularne so tudi mobilne hišice, ki so pogosto zasedene že leto vnaprej Gre za križanca med počitniško prikolico in apartmajem.

Slovenija je dežela številnih kampov
So pa tudi dobro opremljeni. Camping Bled je leta 2010 prejel nagrado priznanega vodnika za kampiranje Alana Rogersa za najboljšo ponudbo dejavnih počitnic v Evropi. Kot prednosti je ocenjevalna žirija izpostavila izredne naravne danosti za preživljanje dejavnih počitnic, bogato ponudbo športnih dejavnosti, program kolesarskih in pohodniških izletov ter širok izbor vodnih športov.

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.