Kariera – to sem jaz

Kariera ne predstavlja le posameznikove poti na področju dela, ampak danes vedno bolj celotno življenjsko pot.

Ustvarjanje kariere je torej vseživljenjski proces. V sodobni družbi velja za nujo vsakega posameznika. Pomembno je, da temeljito poznamo sebe, svoje lastnosti, zmožnosti in sposobnosti. 

 

Kaj je kariera?

Kariera so tiste poti v življenju, na katerih se učimo kompetenc (zmožnosti). Termin označuje tako formalne (izobraževanje, delo) kot tudi neformalne (dom, skupnost) življenjske izkušnje. Kariera je definirana kot zaporedje dela in aktivnosti, ki vsebujejo elemente napredovanja, samouresničevanja in osebnostnega razvoja v določenem obdobju. Ali bo uspešna in v kolikšni meri je odvisno od naših osebnostnih lastnosti, sposobnosti, veščin, spretnosti, strokovnosti, vrednot in tudi vse bolj pomembnega določanja ciljev.

 

Načrtovanje kariere

Kariero lahko načrtujemo, usmerjamo oziroma vodimo z vrsto različnih aktivnosti, ki nam v katerikoli starosti in življenjskem obdobju omogočajo, da ugotovimo svoje zmožnosti, sposobnosti in interese. Da se lahko pravilno odločimo o svojem izobraževanju, usposabljanju, poklicu, zaposlitvi, hkrati pa načrtujemo in usmerjamo svojo življenjsko pot pri učenju, delu in v drugih okoljih, v katerih se teh sposobnosti in zmožnosti lahko naučimo in jih uporabljamo. Načrtovanje in vodenje kariere pomeni zato večanje kompetentnosti, znanja in zmožnosti za delo in življenje. 

 

Razvoj kariere

Razvoj kariere pomeni pridobivanje različnih spretnosti, izkušenj in znanja. To je dejaven proces, ki ga sestavljajo različne oblike učenja in dela. Vsebuje formalno, neformalno in priložnostno obliko učenja. Poleg različnih oblik zaposlitve obsega tudi neformalne oblike dela, kot so delo na domu, prostovoljno delo v skupnosti in drugo. Razvoj kariere je odvisen od vsakega posameznika in poteka vse življenje. 

Skozi kariero posameznik pridobiva različna znanja, spretnosti in izkušnje, jih razvija in menjava svoj poklicni položaj. Z aktivnim procesom večanja kompetentnosti, znanj in zmožnosti za delo posameznik načrtuje in vodi svojo kariero.

 

Kaj vse znam, zmorem, hočem?

Na trgu dela uspeva le kandidatom, ki vedo, kaj želijo delati, poznajo svoje lastnosti in veščine, saj jih samo tako znajo tudi ustrezno predstaviti delodajalcem. Pomembno je, da še pred usmerjanjem v določeni poklic in študij najprej spoznamo sami sebe, svoje osebnostne lastnosti. To si lahko med drugim olajšamo s testi za spoznavanje osebnostnih lastnosti in sposobnosti.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.