Katera zavarovanja rabimo in katera ne?

Zavarovalniških produktov je v zadnjem času že toliko, da je postalo težko izbrati prava zavarovanja in sam oceniti, katera nujno rabimo in katera ne. Nekatera so namreč le potrata denarja. Po ocenah poznavalcev je veliko nesmiselno sklenjenih zavarovanj, za katera porabimo veliko preveč denarja. Pri sklepanju zavarovanj je potreben temeljit razmislek in posvet z več strokovnjaki.

Katera ja in katera ne?
– Najbolj vprašljiva so razna življenjska zavarovanja. Nekateri jih imajo sklenjenih tudi po več. Še posebej so lahko nepotrebna tista, ki ne bi pokrila niti manjših storitev. Zavarovalničarji pogosto prepričujejo, da je smiselno sklepati življenjska zavarovanja celo za otroke. Po ocenah strokovnjakov je najbolj priporočljivo za tiste, ki finančno podpirajo druge člane gospodinjstva ali družino, ter za tiste, ki imajo najeta dolgoročna posojila.
– Drugo je zdravstveno zavarovanje za nadstandard. Ga sploh rabimo, ko pa ga naša javna zdravstvena mreža pogosto sploh ne more zagotoviti?
– Izguba denarja je lahko tudi plačevanje visokih premij za bolnišnična nadomestila in dnevne odškodnine.
– Kaj pa nezgodno zavarovanje: potrebujejo ga vsi ne glede na starost in poklic, pri mlajših je priporočljivo zavarovanje za visoko zavarovalno vsoto za invalidnost in nekoliko nižjo zavarovalno vsoto za nezgodno smrt.
– Kar se tiče avtomobilskega zavarovanja, je zakonsko obvezno zavarovanje avtomobilske odgovornosti, potreba po kasko zavarovanju upada s starostjo vozila.

Prosite za nasvet več zavarovalnih strokovnjakov
Za sklenitev zavarovanja, ki ustreza našim potrebam in zahtevam, je potrebno ponudnikom zaupati osebne podatke (višina prihodkov, odhodkov, podatki o vzdrževanih članih, premoženju in podobno). Tako lahko ocenijo primerno višino zavarovalne vsote. V nasprotnem primeru gre le za posploševanje, ki pomeni več stroškov kot koristi.
Pred sklenitvijo zavarovanja torej premislite, katera zavarovanja res rabite in kakšne bodo posledice ter stroški ob morebitni škodi. Če imate težave pri odločanju, si priskrbite preverjenega zavarovalnega posrednika, zastopnika ali finančnega svetovalca. Dobro je dobiti še dodaten neodvisen nasvet. Vedno bodite pozorni na višino zavarovalne vsote. Pozanimajte se, kakšen je postopek ob nastanku škode.
Nazadnje je potrebno zelo dobro proučiti zavarovalne pogoje in povprašati za morebitne zanke.

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.