Kdo je univerza?

Trda roka neoliberalizma neprizanesljivo stiska Evropo. Vlade trepetajo v strahu pred mednarodnimi finančnimi trgi, državljanom pa žugajo.

Odgovor državljanov širom Evrope je bil odločen: „Ne bomo plačali vaše krize!” Mnogi ne želimo sprejeti suspenza demokracije pod diktatom prav teh finančnih trgov, ki so krizo sprožili. Ne želimo žrtvovati prihodnosti za reševanje krize, ki je nismo povzročili. To je humus, iz katerega je izraslo gibanje Mi smo univerza.

Gibanje je nastalo na pobudo več iniciativ, ki so sprva posamično identificirale specifične probleme: neodzivnost univerze na pobude študentov, porast prekmernih delovnih razmerij na univerzah, načrti Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo in Ministrstva za gospodarstvo, da javno raziskovalno dejavnost spremenijo v podporno službo gospodarstva. Ker se vlada reform visokega šolstva loteva precej nereflektirano in ob tem naseda neoliberalnemu dogmatizmu, je potrebno odpreti prostor, znotraj katerega bo možno identificirati ključne probleme in zanje predlagati rešitve, ki bodo solidarne in pravične.

Mi smo univerza deluje kot odprta platforma za razpravo in skupno delovanje. Nima uradnega članstva, vodij ali predstavnikov, hierarhične organiziranosti in tudi ne že vnaprej izoblikovanega programa ali zahtev. Obstaja kot dogodek, ki se seli iz fakultete na fakulteto. Prvi dogodek je potekal 24. 3. na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je bil izpostavljen problem prekmerne zaposlitve mladih (nestabilne oblike zaposlitve, ki pogosto tudi ne zagotavljajo pravic, kot so bolniška, porodniška, plačan dopust itd., in se množijo z zaskrbljujočo hitrostjo) in predstavljena kritika vladnih načrtov za reforme visokega šolstva ter javnih raziskovalnih organizacij. Udeleženci so z glasovanjem sprejeli odločitev, da poslance pozovejo, naj ne podprejo vladnih dokumentov (RISS in NPVŠ), temveč jih vrnejo v javno razpravo. Poziv je bil prebran poslancem v Državnem zboru 24. 4. Ali bo pri glasovanju strankarska disciplina prevladala nad razumom?

In končno, kdo je „mi” v Mi smo univerza? Mi so vsi, ki nam ni vseeno za usodo visokega šolstva, ki želimo, da visoko šolstvo (p)ostane resnično javno: dostopno vsem in usmerjeno v dobrobit celotne družbe, ne pa k služenju zasebnim interesom gospodarskih in političnih elit.

Facebook profil: http://www.facebook.com/mismouniverza.

Sašo Slaček

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.