Kdo je zavezanec za dohodnino?

Busines using a computer to complete Individual income tax return form online for tax payment. Government, state taxes. Data analysis, paperwork, financial research, report. Calculation tax return.
Foto: Khanchit Khirisutchalual iz iStock

Tudi študentje moramo biti pazljivi pri dohodnini. Napoved za dohodnino mora namreč oddati vsak rezident, ki je v koledarskem letu prejel obdavčljive prihodke, višje od splošne olajšave. Ta za leto 2010 znaša 3.100,17 EUR. Napovedi nam ni potrebno oddati, saj nam bo Davčna uprava RS najkasneje do 15. 6. 2011 poslala informativni izračun. Priporočljivo je, da preveriš svoje podatke na izračunu (osebne podatke, podatke o zaslužku in podatke o olajšavi). Potem imaš čas, da se pritožiš zoper izračun. To pomeni, da moraš v roku 15 dni od vročitve podati ugovor zoper informativni izračun dohodnine. Obrazec je dostopen na spletnih straneh DURS-a.

Priporočljivo je, da napoved oddaš sam, če pričakuješ vračilo akontacije dohodnine, hkrati pa je znesek obdavčljivih prihodkov nižji od zneska splošne olajšave v tekočem koledarskem letu. Rok za oddajo je 1. 8. 2011, obrazec pa je dostopen na spletnih straneh DURS-a oziroma na vseh davčnih uradih.

Pomembni datumi, ki si jih velja zapomniti, so 7. 2. 1011, to je rok za oddajo vloge za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine za leto 2010. 15. 6. 2011 je datum, do katerega bomo zavezanci za dohodnino prejeli informativni izračun za leto 2010. In do 1. 8. 2011 je zadnji rok za oddajo napovedi za odmero dohodnine za leto 2010.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.