Kje in kako iskati zaposlitev

Končujete študij in razmišljate o prvi zaposlitvi? Kljub temu, da imate za sabo že veliko študentskih del je čas, da najdete prvo pravo zaposlitev. Da vam to uspe, se je treba že v štartu dobro pripraviti in narediti kar se da dober vtis. Pomembno je namreč, da imamo dobro pripravljen življenjepis in da se na razgovor pripravimo ter prepričamo mogoče delodajalce.

Ko začnete iskati zaposlitev se pojavi kopica delovnih mest. Nekatera delovna mesta zahtevajo točno določeno izobrazbo, med tek ko so za nekatera delovna mesta primerne različne izobrazbe. Sami morate vdeti kaj vas zanima in kaj si želite delati. Če že imate izkušnje lahko kmalu ugotovite kakšno delo je primerno za vas.

Ko začnete iskati zaposlitev dnevno spremljajte portale na katerih objavljajo prosta delovna mesta. Če iščete službo v javnem sektorju spremljajte spletno stran Ministrstva za javno upravo ( http://www.mju.gov.si/si/delovna razmerja in stipendiranje/objave prostih delovnih mest/). Nekateri delodajlaci ponujajo možnost, da se prijavite v bazo iskalcev zaposlitev. S tem omogočite, da delodajalci poiščejo vas. Če si želite delati v določenem podjetju je najbolje, da spremljate njihove spletne strani in izpolnite njihove zaposlitvene obrazce. Obstajajo pa tudi kadrovske agencije, ki iščejo kadre (www.profil.si, www.hill-int.si).

Portali, ki vam bodo v pomoč pri iskanju so ( www.mojedelo.com, www.zaposlitev.net, www.ess.gov.si, www.mojasluzba.si). Če pa si želite delati v tujini spremljajte tudi tuje portale (www.careerbuilder.com, www.monster.com, www.stepstone.com, www.totaljobs.com).

Predvsem skrbite za dobre medsebojne odnose, zveze in poznanstva nikoli namreč ne vestekdaj boste ta poznanstva potrebovali. V poslovnem svetu ima namreč mreženje velik pomen. Udeležujte se raznih zaposlitvenih sejmov in imejte vedno pripravljen življenjepis, saj nikoli ne veste na kakšnega delodajalca naletite na sejmu. Redno tudi spremljajte objave v medijih, raznih časopisih, kjer objavljajo prosta delovna mesta. Po informacije se lahko tudi odpravite na Center za informiranje in poklicno svetovanje. Predsvem je najbolj pomembno, da se o delodajalcu, ki vas zanima dobro informirate saj boste tako delovali resno in tudi oni vas bodo vzeli kot resnega kandidata.

Podjetja pa se danes vedno bolj poslužujejo e-kadrovanja, saj vedno bolj pogosto objavljajo zaposlitvene oglase na zaposlitvenih portalih. Bodite pazljivi, da bosta vaša prošnja in življenjepis brez slovničnih napak in da ga boste poslali na pravo mesto, da ne boste na koncu na slabšem vi. S spletnim življenjepisom in z e-obveščevalcem o izbranih in želenih delih si lahko bistveno povečate možnosti, da vas delodajalci odkrijejo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.