Ko ne gre junija, ostane še september

Po študijskem koledarju je študijsko leto razdeljeno na prvi semester (jesensko-zimski) in drugi semester (pomladno-poletni). Vsakemu sledi izpitno obdobje.

Zimsk semster je že za nami, poletni pa se tudi počasi poslavlja. Kaj pa če ti poleti vseeno ne uspe izpolniti vseh pogojev? Ostane še zadnji, jesenski izpitni rok, na katerem profesorji prav tako razpišejo za vsak predmet po dva termina. Torej ni še nič izgubljeno, razen morda brezskrbnost med počitnicami. Letošnje jesensko izpitno obdobje bo trajalo od 27. 8. do 21. 9. 2012.

 

Če ne bo šlo, in so razlogi upravičeni: pogojni vpis

Če vam tudi v septembrskem izpitnem obdobju ne bo uspelo narediti vseh pogojnih izpitov, in so razlogi za to upravičeni, lahko zaprosite za pogojni vpis. Vendar bodite samokritični, ali ste do njega res upravičeni ali ne, saj je zaznati veliko zlorab.

Ponavadi gre za različna zdravstvena potrdila. Od fakultete do fakultete je odvisno kako strogo jih bodo pregledali in ocenili. Zaradi porasta prošenj za pogojni vpis so vse bolj potrebna potrdila od specialista. Komisije so manj stroge v primerih, ko gre za zdravljenje v bolnišnici ali kaj podobnega, kar očitno vpliva na opravljanje izpitov. V primeru raznih kroničnih bolezni, depresij in podobnih zdravstvenih problemov pa seveda vsak primer bolj natančno proučijo.

Za pogojni vpis lahko zaprosijo tudi perspektivni in vrhunski športniki s priporočilom športnega kluba, aktivni na kulturnem področju s priporočilom kulturnega društva, organizacije in mladi starši.

Najbolje se je o tem pozanimati na matični fakulteti in oddelku, saj so pravila zelo različna in odvisna od samega oddelka. Nekateri dovoljujejo več, drugi so bolj strogi.

Pogojni vpis pomeni, da se sicer lahko vpišeš v višji letnik, vendar moraš določene pogoje izpolniti do določenega datuma (ponavadi do decembra). V tem času lahko mirno hodiš na predavanja sledečega letnika, vendar ti ponekod ne pustijo opravljati kolokvijev ali izpitov, če pa ti dovolijo, ti oceno vpišejo šele, ko uspešno opraviš manjkajoče izpite prejšnjega letnika.

 

Če ne, pa ponavljanje in pavziranje: razlika je očitna

Če ne uspeš narediti vseh izpitov in ti ni odobren pogojni vpis, ti preostane ponavljanje ali, v primeru da si to že izkoristil, pavziranje. V prvem primeru ohraniš status študenta in vse ugodnosti povezane s tem, v drugem primeru pa ravno obratno, status in vse ugodnosti izgubiš.

 

Torej, potrudi se in jeseni vse nadoknadi!

 

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.