Kokos voda

Zdi se, da čudežnim učinkom sadov palm kar ni konca. Najbolj dragocen izdelek iz kokosov pa je pogosto tudi spregledan, čeprav je pravi balzam za naše zdravje. Spoznajte, zakaj je obnorel celo zvezdnike!

Sok mladega kokosa ali kokosova voda deluje razstrupljevalno, saj nase veže strupe ter čisti prebavne poti, poleg tega pa potiska strupe iz našega telesa. Ravno ta lastnost je glavna prednost, po kateri se mladi kokos razlikuje od drugih sadežev, s katerimi se pomagamo telo razkisati in ki ne zanjo pa strupov spraviti iz organizma.

Kokosova voda odlično razstruplja in razkisa telo. Ima tudi sposobnost hlajenja, kar je še posebej dobrodošlo ob vročih dnevih in učinkovito gasi žejo. Je tudi odličen naravni izotonik, ki pomaga hitro obnoviti tekočino po napornem delu ali športu. Pitje kokosove vode je zelo priporočljivo pri vročini in dehidraciji, saj olajša celicam ponovno sprejemanje potrebne vode.

Kokosova voda vsebuje številne telesu koristne sestavine. Poleg tega, da je bogata je z vitaminoma C in B, v njej najdemo vse najpomembnejše minerale, kalcij, kalij in magnezij ter železo, fosfor, natrij in baker. Kozarec kokosove vode vsebuje približno 550 mg kalija, kar je skoraj dvakrat toliko kot ga najdemo v eni banani. Ker vsebuje glukozo, je prijetnega sladkega okusa, hkrati pa primerna tudi za diabetike, saj drugih sladkorjev ne vsebuje. Kokosova voda je izjemno bogata s proteini. Njena sestava je tako zelo podobna plazmi, naravni tekočini v človeškem telesu, da jo v medicini včasih uporabljajo kot transfuzijo.

Pozitivni učinki kokosove vode

  • Kokosova voda znižuje krvni tlak. To so dokazale      številne raziskave, saj kokosova voda vsebuje veliko koncentracijo      elektrolitov.
  • Preprečuje mišične krče bolje kot banane in drugi      športni napitki, ravno tako zaradi svoje velike vsebnosti elektrolitov.
  • Pomaga pri hujšanju, saj lahko nadomesti druge      visokokalorične osvežilne in gazirane pijače
  • Preprečuje in zdravi mačka, če popijete preveč      alkohola.
  • Kokosova voda blagodejno deluje na kožo, tako kot      pijača, kot tudi če jo nanesemo neposredno na kožo, kjer pomaga pri      zdravljenju aken in rdečice.

 

 

Tina Pečan

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.