Konec sveta?

Dočakali naj bi dolgo napovedovani konec sveta, ki ga po nekaterih interpretacijah prerokuje starodavni majevski koledar. To naj bi se zgodilo v petek, 21.12.2012 natančno ob 12 uri in 11 minut po našem času.

O tem, kako naj bi Zemlja dočakala svoj konec, kroži več teorij. Ena pravi, da naj bi se to zgodilo zaradi galaktične razporeditve, ki bo povzročila, da bo na svetu zavladal kaos zaradi gravitacijskega učinka med Soncem in črno luknjo z imenom Sagittarius A, ki je v središču naše galaksije.

Spet druga teorija govori o polarnem premiku ali z drugimi besedami premiku Zemljinih magnetnih polov, kar v praksi pomeni, da bi se severni in južni magnetni pol zamenjala, magnetnim polom pa naj bi sledila tudi fizična pola, z njima pa tudi grozeča zemeljska skorja. Znanstveniki se sicer strinjajo, da se Zemlji v prihodnosti obeta tovrsten geomagnetični obrat,vendar naj bi trajal kakšnih pet tisoč let. Tretja teorija govori o tem, da naj bi v Zemljo trčil planet Nibiru, ki bi povzročil apokaliptično katastrofo. Strah je še spodbudila hollywoodska uspešnica 2012, film je bil sicer posnet leta 2009, napovedoval pa je konec sveta leta 2012.

Ker napovedi o koncu sveta vse pogosteje polnijo tudi vrstice resnejših medijev, so se na domnevno apokalipso odzvali tudi pri ameriški vesoljski agenciji Nasa, kjer so vsakršna tovrstna namigovanja kategorično zavrnili. Po treznejših interpretacijah in natančnejših raziskavah majevskega koledarja so Maji namreč verjeli le to, da se bo letos končala pet tisočletij dolga doba – in se začela nova.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.