Koristiti subvencije študentske prehrane ali kuhati doma?

Študent, ki pride študirati v drugo mesto, se sooča z več vprašanji o novem življenju. Eno izmed njih je tudi prehrana. Kje bo jedel, kaj bo jedel, kako zdravi bodo obroki …

Država študentu nudi sistem subvencionirane študentske prehrane, kar pomeni, da je deležen kosila oz. obroka, katerega del stroškov v obliki subvencij krije država. Bo študent subvencijo izkoristil ali si bo kuhal doma?

 

Prijava in vse ostalo

Subvencionirana študentska prehrana je priročen sistem, saj študent nima opravka z nakupovanjem sestavin, s shranjevanjem le-teh, pripravo obrokov in pomivanjem ter pospravljanjem posode. Na začetku študijskega leta se prijavi oz. podaljša upravičenost do subvencije, potem pa lahko celo leto je „na bone“. Na portalu www.studentska-prehrana.si študent opravi spletno prijavo in se s številko prijavnice osebno zglasi na točki SŠP. S seboj mora imeti osebni dokument, dokazilo o statusu za tekoče študijsko leto in telefon. Sam lahko izbere sredstvo, s katerim se bo identificiral pri koriščenju subvencionirane prehrane. To je lahko telefon, kar je za študenta brezplačno, ali brezkontaktna čip kartica, za katero mora odšteti 15 evrov. Sistem omogoča tudi dostop do internetnega pregleda pretekle porabe in trenutnega stanja prostih subvencij. Ponudnikov študentske prehrane, pri katerih lahko študenti koristijo ugodnosti prehrane, je veliko, izbira kuhinj je pestra, saj se lahko študent odloča za italijanske, mehiške, domače, azijske, japonske in druge kuhinje ter restavracije, ogromno je tudi picerij in ponudnikov hitre prehrane.

Kaj pa če bi doma?

Če pa se študent ne odloči za subvencionirano prehrano, si še vedno lahko kuha sam doma. Prednost takšnega prehranjevanja je v prvi vrsti predvsem v tem, da točno ve, katere sestavine bo uporabil in na kakšen način bo kosilo pripravljeno. Hkrati pa je obrok sveže pripravljen in tako tudi bolj zdrav, kar je še posebej pomembno za študentovo zdravje, počutje in energijo, ki jo potrebuje, da se bo uspešno soočil z vsemi izzivi, ki ga čakajo na študijski poti. Doma si lahko študent pripravi, kar si želi, kadar si želi in kakor koli si želi. Tudi če so gostinci priznani in imajo dober sloves, še vedno ne more biti popolnoma prepričan, kako je hrana pripravljena in kakšne sestavine se uporabljajo.

Kaj je ceneje?

Čeprav je uporaba študentske subvencije še vedno največkrat prva izbira študentov, saj je s subvencijo obrok 2,63 EUR cenejši od redne ponudbe, je kljub času, ki ga porabimo za pripravo, domača kuhinja še vedno racionalnejša izbira. Poleg znanja je tudi zdravje dobra naložba v prihodnost, običajno pa se ravno v študentskih letih študent prehranjuje nezdravo, kar lahko privede do slabega počutja, pomanjkanja energije, predvsem pa se poveča nevarnost za številne bolezni in obolenja. Redne in zdrave prehranjevalne navade so torej za študenta izjemno pomembne, ne glede na to, kako se odloči, ali bo izkoristil subvencionirano prehrano ali si bo sam kuhal doma.

 

Sanda Gajsar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.