Krpljanje, prijeten sprehod z velikimi nogami

Krpljanje postaja v zadnjih letih vse bolj priljubljena zimska aktivnost. Podobno je hoji ali teku, le da poteka na snegu, na kardiovaskularni sistem deluje enako kot tek na smučeh. Vse več je ponudnikov vodenega krpljanja, ki izposojajo vso potrebno opremo, nato pa se podaš na uživaško pohajkovanje po zasneženih poljanah Pokljuke, Velike planine, Bovca, Bohinja, Pohorja, Soriške planine ali drugih zasneženih planjav.

Za ta šport potrebujemo le par krpelj, pohodne palice, primerna oblačila in obutev za gibanje v zimskih razmerah, v primeru nočnega krpljanja pa tudi čelno svetilko.

 

Zgodovina krpljanja

Krpljanje ni neka nova modna muha. Krplje so pri hoji po snegu uporabljali že naši predniki pri lovu. Človek je posnemal velike živali, ki so se zaradi velikih stopal z lahkoto premikale po snegu in si tudi sam pritrdil na svoje podplate nekakšne podstavke iz lokalnih surovin, lesa, kože itd.

V preteklosti so bile krplje lesene, danes pa so športne in narejene iz aluminija, plastike in gume, na spodnjem delu pa imajo še majhne kovinske dereze za pomoč pri vzpenjanju in hoji po nekoliko tršem snegu. Moderne športne krplje so lažje, obstojnejše in manj zahtevne za vzdrževanje.

Krplje nekateri radi primerjajo z derezami. Vendar je med njimi razlika. Oboje so pritrjene na zimski čevelj, s tem da imajo krplje možnost odpenjanja pri peti, podobno kot pri teku na smučeh. Krplje, ki imajo obliko manjših smuči, zavzamejo večjo površino kot dereze. Zaradi večje površine in boljše razporejene teže našega telesa omogočajo lažje premikanje po visokem snegu.

 

Sodobne športne krplje

Pri nakupu sodobnih športnih krpelj moramo točno vedeti, za kakšen namen jih bomo uporabljali in na kakšne pohode se bomo z njimi podali. Najmanjše so narejene za hitrostna tekmovanja, nekoliko večje so rekreativne, primerne za nekaj kilometrov dolga pohajkovanja po zasneženih planotah, največje pa so gorniške, narejene za večdnevne pohode v gorski divjini.

Namestimo jih na kateri koli tip čevlja, najbolj primerni so zaradi majhne teže in velikega udobja tekaški ali lahki pohodniški čevlji. Težje čevlje kot obujete, večjo težo bo čutil vaš hrbet med hojo s krpljami. Pomembna je naša teža in teža nahrbtnika s katerim bomo hodili. Ne smemo pozabiti še na smučarske palice, ki nam pomagajo pri ravnotežju. V globljem snegu so priporočljive še gamaše iz gore-texa ali neoprena. Seveda pa ne pozabimo tudi na toplo kapo in rokavice ter sončna očala.

 

Gremo

Pred večjimi podvigi se najprej seznanite z osnovami krpljanja, kot so vzpon, spust, hoja v loku in prečenje pobočja. Ustrezno se opremite, da ne pride omrzlin, sončnih opeklin, snežne slepote ali zdrsa. Pri daljših pohodih je pomembno tudi poznavanje orientacije. Programe vodenih krpljanj ponujajo v vseh večjih smučarskih središčih.

V čast te vse bolj priljubljen športne aktivnosti potekajo že tudi tekmovanja in sicer sprinti na sto metrov ali stokilometrska vzdržljivostna preizkušnja, tek čez ovire in »adventure race« tekmovanj.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.