Kulturni večer ob Prešernovem dnevu

V organizaciji Oddelka za slovenistiko Fakultete za humanistične študije Koper Univerze na Primorskem in Gimnazije Koper ter v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev je v do zadnjega stola zasedeni Foresteriji včeraj potekal kulturni večer. Koper se je tako pridružil Ljubljani, Celju in Mariboru, kjer so točno ob 19.00 uri hkrati predvajali zvočno poslanico ob slovenskem kulturnem prazniku – odlomek iz radijske igre o Prešernovih zadnjih urah slovenskega dramatika Ivana Mraka: Spoved lučnim bratom, ki mu je sledila predstavitev zbornika Maestral 21 – Antologija pesniška Kopra/An anthology of poetry from the Koper area, posvečena prvemu uredniku tega najstarejšega slovenskega dijaškega literarnega časopisa z nepretrganim izhajanjem. Le-tega so gimnazijci evropskega oddelka koprske gimnazije pod mentorskim vodstvom Ines Cergol posvetili predlani preminulemu koprskemu ustvarjalcu Vladu Šavu in ga izdali lansko leto, v njem pa v slovenskem izvirniku in angleškem prevodu objavili poezijo 21 koprskih pesnic in pesnikov.

Dijaki (Jani Petrović, Tilen Zonta, Lea Stokuća, Maja Jerman, Urša Rupnik in Jan Malec) so ob grafični projekciji predstavili nastanek Maestrala 21 in v slovenščini in angleščini prebirali pesmi Vlada Šava, Nika Župana, Vladimirja Memona in Tatjane Soldo, s svojo najnovejšo poezijo pa so se jim pridružili Veso Pirnat Brolski, Metka Cotič, Bert Pribac, Karlo Hmeljak in Ines Cergol.

Prireditev, ki sta jo povezovali Ines Cergol in mag. Vladka Tucovič, se je namesto v. d. ravnateljice gimnazije iztekla z zahvalnimi besedami Elizabete Šušmelj Vidovič in dekanje FHŠ dr. Vesne Mikolič, katerih skupna zaključna misel je bilo upanje, da se bo tovrstno uspešno sodelovanje koprskih srednje- in višješolskih inštitucij, kot sta gimnazija in FHŠ, uspešno nadaljevalo tudi v prihodnosti.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.