Legalizacija konoplje

V sredo, 22.4. se je ob 22. uri na Kongresnem trgu zaključil že 11. tradicionalni Marihuana marš, na katerem se je čez cel večer nabralo kar 3000 udeležencev protesta in nasprotnikov prohibicije. Na njem smo prebrali deklaracijo o legalizaciji konoplje, ki so jo protestniki množično podpisovali, predstavile pa so se tudi nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s področjem konoplje in prepovedanih drog. Svojo podporo na dogodku so izkazali tudi predstavniki Združene levice (ZL) in Socialnih demokratov (SD).

 

Skupno več kot 3000 podpisnikov deklaracije se strinja, da prohibicija konoplje ni ustrezna ureditev in da bi bilo bolje tako za družbo, za državo, kot tudi za posameznika, da se področje regulira. Vsi, ki so podpisovanje peticije zamudili, lahko svoj glas podpore še vedno oddajo na www.marihuanamars.si. Poleg predstavitve nevladnih in drugih partnerskih organizacij projekta, ki ga že enajstič organizira Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani), je dogodek spremljal pester kulturno-umetniški program: od glasbenih in plesnih nastopov, do navdušujoče predstave z ognjem.

 

Ena od najpopularnejših atrakcij dogodka je bila akcija “staro za novo” kjer so udeleženci lahko zamenjali stare ovitke papirčkov za zvijanje za nove Marihuana marš 2015 v omejeni izdaji. Na stare so lahko napisali pozitivno sporočilo in jih prilepili na t. i. Steno veselja. Ta je s svojimi stotinami praznih ovitkov služila kot spomenik svobodi ter dokazovala, da prohibicija kot ureditev na področju konoplje ni ustrezna in ne deluje, saj se prodaja enostavno prenese na črni trg, ki ni ne reguliran ne nadzorovan.

 

Da je zakonska ureditev na tem področju še kako potrebna, dokazuje tudi udeležba vidnih predstavnikov parlamentarnih strank. Protesta sta se namreč udeležila tudi Violeta Tomič, poslanka ZL, in Gorazd Prah, pobudnik iniciative LegaliZAtor stranke SD, ki sta zbrano množico ob otvoritvi nagovorila z odra. Obe stranki sta v torek, 21. aprila, ravno dan pred Marihuana maršem, predstavili svoja predloga za legalizacijo konoplje. V SD so ureditev področja konoplje uvrstili med šest prioritet, za katere se bodo v stranki zavzemali, na Marihuana maršu pa so predstavili tudi analogno verzijo LegaliZAtorja, kjer je lahko vsak mimoidoči izrazil svoje predloge glede legalizacije. V ZL pa so svoj predlog legalizacije razdelili na tri korake: od industrijske in medicinske, do rekreativne uporabe konoplje. 

 

V resoluciji za legalizacijo konoplje, ki smo jo pripravili v ŠOU v Ljubljani in je dobila že več kot 3000 podpisnikov, zahtevamo liberalnejši pristop k urejanju področja regulacije prodaje in prometa s prepovedanimi drogami. Od države zahtevamo legalizacijo osebne uporabe marihuane, bodisi v zdravstvene namene bodisi si v rekreativne. Področje mora biti regulirano v smislu zaščite uporabnikov, izvajati se mora tudi primeren nadzor nad ponudbo. Prav tako bi primerna obdavčitev državi prinesla dodatna sredstva, s katerimi se naj zagotovijo javni programi zmanjševanja škode zaradi drog in pomoči uporabnikom ter obnovi in izgradnji javne infrastrukture, kot so javne šole, zdravstveni domovi in bolnišnice.

 

Klemen Balanč, vodja projekta Marihuana marš, je z udeležbo na protestu in z izkazano podporo zelo zadovoljen: “Tako visoko število podpisov pomeni, da je družba pripravljena na spremembe. Na podlagi resolucije, podpisov peticije in rešitev, do katerih smo prišli na minuli javni tribuni o alternativnih rešitvah legalizacije konoplje v Cankarjevem domu, bomo sedaj pripravili poročilo, ki ga bomo predstavili na Komisiji Vlade RS za droge, posredovali pa ga bomo tudi vsem strankam in pristojnim ministrstvom.” Večer je Balanč zaključil z vzpodbudnimi besedami: “Se vidimo naslednje leto še v večjem številu, pa tudi, če bo legalna!”

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.