Ljubljana praznuje letos 2.000 let Emone

»Salvete, grati nobis Emonam venitis«

(Pozdravljeni, dobrodošli vi, ki ste prišli k nam v Emono)!

 

Pred 2.000 leti je na območju današnje Ljubljane stalo rimsko mesto Emona. Jubilej bo mesto letos obeležilo s številnimi dogodki in doživetji, ki bodo obiskovalcem pričarala vzdušje tedanjih, rimskih časov.

 

Pa si oglejmo kratko rimsko zgodovino Ljubljane

Rimska kolonija Julija Emona, takrat imenovana Colonia Iulia Aemona, je stala na območju današnjega mestnega središča že okrog leta 14. n.št. O tem priča donacija, ki sta jo mestu podelila cesar Avgust in Tiberij. S svojo lego je imela Emona pomembno vlogo v obrambnem sistemu rimskega imperija. Cvetela je med 1. in 5. stoletjem. V mestu zgrajenem po rimskem vzoru in ki je delovalo v skladu z rimsko politično in religiozno ureditvijo, je živelo okoli 5.000 kolonistov, ki so se ukvarjali s kmetijstvom, trgovino in obrtjo.

 

Ljubljanske rimske znamenitosti

Med ljubljanskimi ulicami in trgi si še danes lahko ogledamo številne ostanke antične Emone. Pa si jih na kratko oglejmo.

–          Arheološki park Emonska hiša. Na Jakopičevem vrtu, kjer je ustvarjal slovenski impresionistični slikar Rihard Jakopič, si lahko ogledamo ostanke t.i. hiše 15 a, ki je tod stala že v antičnih časih in bila del večjega sklopa vrstnih hiš, zgrajenih v 1. stoletju n. št. Razdeljene so bile na stanovanja povezana z velikim osrednjim dvoriščem. Omenjena hiša je obsegala približno 500 m² in je ohranila prvoten razpored prostorov, del ceste in kanalizacijski jašek, ki še vedno služi prvotnemu namenu. Stavba je bila pozneje večkrat nadgrajena, nazadnje v 4. in 5. stoletju.

–          Arheološki park Zgodnjekrščansko središče. Zgodnjekrščanski center obsega eno od mestnih zazidalnih območij, ki so jih omejevale 4 mestne ceste. Stoji v bližini foruma, ob zahodnem obzidju, ki je deloma ohranjeno na Erjavčevi cesti ob Cankarjevem domu. Arheologi so stavbo poimenovali Insula 32. Kot večina emonskih hiš je bila v zasebni lasti, kasneje pa so jo preoblikovali v upravni kompleks. Ostanki temeljev in prvih tlakov so iz obdobja prvih pozidav mesta, iz začetka 1. stoletja. Stavba je bila obnovljena v 4. stoletju, ko so jo spremenili v kopališče. V drugi polovici 4. stoletja je dobila večbarvni mozaik z zgodnjekrščansko simboliko. V začetku 5. stoletja so jo preobrazili v kompleks cerkvene občine in ji dodali centralno kurjavo. Kompleks je bil pozneje razrušen.

–          iEmona. V Chopinovem podhodu ob Kongresnem trgu si lahko ogledamo izvirno muzejsko predstavitev in informacijsko točko o zapuščini nekdanjega rimskega mesta Emona, iEmona. Ta obsega predstavitev arheoloških ostankov izvirnega emonskega pločnika ohranjenega in situ, virtualne projekcije, maketo Emone, predstavitveni film o mestu in življenju v njem v rimskem času ter informacijski terminal s podatki o zgodovini Emone. V bližini se nahajajo ohranjeni ostanki Severnih mestnih vrat Emone.

–          V Mestnem muzeju Ljubljana si med drugim lahko ogledamo stalno razstavo Obrazi Ljubljane, posvečeno življenju v Ljubljani in zgodovini mesta. Razstava predstavlja Ljubljano in njene predhodne naselbine vse od prazgodovinskega mostiščarskega naselja 4500 let pred n.š. do sodobnega mesta in slovenske prestolnice.

–          Narodni muzej Slovenije, ki hrani številne predmete Slovenije, ki sodijo v sam vrh svetovne kulturne dediščine, v sklopu stalne razstave Zakladi Narodnega muzeja Slovenije predstavlja izbor predmetov od kamene dobe do srednjega in novega veka, ki sodijo med najpomembnejše ali najdragocenejše iz arheoloških zbirk muzeja. Poseben poudarek na razstavi je namenjen reki Ljubljanici kot arheološkem najdišču, ki je izjemno glede na količino, vrsto in ohranjenost najdb. Rimski lapidarij obsega zbirko več kot 200 kamnitih spomenikov z rimskimi latinskimi napisi med drugim z območja nekdanje Emone in Ižanskega kota. Spomeniki obsegajo obdobje rimskega imperija od 1. do 4. stoletja n.š.

–          Rimski zid na Mirju. V letih 14 in 15 n. š. je bilo zgrajeno mestno obzidje, ki je mestno jedro obdajalo v pravilnem pravokotniku. Imelo je 26 stolpov in 4 glavna vrata. Mesto je bilo obdano še z dvojnim jarkom. Struktura zidu je bila tako trdna in močna, da se je ponekod ohranila vse do danes. Notranja struktura zidu je danes vidna na Mirju. Tu je ohranjen del obzidja zahodno od glavnih južnih vrat. Mestne utrdbe na Mirju so bile v 30-ih letih 20. stoletja obnovljene po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika.

 

Krožna pot Emona

Po poteh rimske Ljubljane vodi Krožna pot Emona, ki povezuje 10 antičnih spomenikov nekdanjega rimskega mesta, ki letos praznujejo 2000-obletnico. Spomeniki so opremljeni z razlagalnimi tablami s QR kodami za dostop do dodatnih zvočnih in slikovnih vsebin, ki si jih lahko ogledate s pomočjo pametnega telefona. Vstopnice lahko kupite v Mestnem muzeju Ljubljana, kjer prejmete tudi zemljevid.

 

Številne prireditve ob 2.000-letnici Emone

Obletnico Emone bodo v mestu Ljubljana obeležili s številnimi dogodki, prireditvami in razstavami.

–          arheološka razstava Aquae Iasae, 21.5. do 26.10.2014, Cankarjev dom. Razstava bo predstavila izjemna arheološka odkritja ob zadnjem izkopavanju zagrebškega Arheološkega muzeja na območju Varaždinskih Toplic. Tu je bilo od 1. do 4. stoletja poleg termalnega izvira zdravilne vode umeščeno rimsko naselje Aquae Iasae. Odkrili so kompleks rimske javne arhitekture s kopališkim delom z različnimi stavbami, bazeni in baziliko ter prostor okoli izvira s svetišči.

–          Emona: Mesto v imperiju, 30.5.2014 do 31.5.2015, Mestni muzej Ljubljana. Kolonija Emona je bila prvo mesto na območju današnje Ljubljane. Mesto je živelo 500 let, njegove ostanke pa so raziskovali že v srednjem veku. O antični predhodnici Ljubljane vemo danes veliko, zadnje arheološke raziskave v središču Ljubljane pa so prinesle nova zanimiva odkritja.

–          Zgodbe s stičišča svetov, od 29.5.2014, Narodni muzej Slovenije. Muzejska postavitev predstavlja arheološke najdbe iz časa, ko je bilo ozemlje današnje Slovenije del Rimskega imperija. Med več kot tisoč razstavljenimi predmeti si lahko ogledamo tudi cesarski gradbeni napis iz leta 14 ali 15, ki priča o ustanovitvi mesta Emona in pozlačen bronasti kip emonskega meščana s prikazom njegove prvotne postavitve iz časa cesarja Trajana.

–          cikel ustvarjalnih delavnic Emona 2000: Tivoli, moj park, julij in avgust 2014, park Tivoli. V parku Tivoli bodo potekale poleti likovno-grafične ustvarjalne delavnice na temo Emone. Ustvarjali boste lahko odtise na papir, tekstil, razglednice… Septembra bodo izdelki z delavnic predstavljeni na razstavi.

–          Ave, Emona!, 22.8. do 24.8.2014, Kongresni trg. Osrednji dogodek ob 2.000-letnici Emone bo ustvaril vzdušje iz rimskih časov. Kongresni trg bodo 3 dni zavzeli predstavniki zgodovinskih društev iz Slovenije in tujine. Rimske legionarje bodo pokazali svoje spretnosti ter vojaške formacije, rimski meščani uprizorili ritual ob ustanovitvi Emone, sodni spor in plese, gladiatorji se bodo spopadli za slavo. Sočasno bodo potekale ustvarjalne delavnice lončarstva in rimske likovne umetnosti, delovanja rimske vojske, rimske medicine itd. Na rimski tržnici bodo na voljo izdelki obrtnikov, okrepčali pa se boste lahko v rimski taverni.

–          razstava fotografij Josefa Koudelka: Sledi 1991-2012, 20.5. do 3.9.2014, Galerija Jakopič – MGML. Svetovno znani fotograf Josef Koudelka bo predstavil cikel fotografij o antičnih spomenikih Sredozemlja. Serija Sledi je nastala na potovanjih po Sredozemlju med leti 1991 in 2012. Obiskal je več kot 200 grških in rimskih arheoloških spomenikov in ustvaril celovit fotografski popis teh zgodovinskih ostankov. Na ogled je projekcija 180 fotografij antičnih spomenikov.

–          Urbani razvoj Ljubljane, 11.6. do 14.9.2014, Ljubljanski grad. Multimedijska razstava predstavlja razvoj mesta Ljubljane zadnjih 2.000 let, vse od rimske Emone do danes. Začetki mesta so tesno povezani z grajskim gričem. V rimskem času je na Grajskem griču stal stražarski stolp, od koder so vojaki opazovali okolico in opozarjali na prihod sovražnikov. V zidovih Ljubljanskega gradu lahko ostanke rimske Emone opazimo še danes, saj je cesar Friderik III. Habsburški ruševine nekdanjega rimskega mesta v 15. stoletju uporabil kot gradbeni material.

–          razstava fotografij na prostem Ostanki mesta , 1.7. do 1.9.2014, Park Tivoli. Ogledamo si lahko dela uveljavljenih fotografov in zmagovalcev javnega fotografskega natečaja na temo poetike ruševin, ostankov naše preteklosti.

 

Doživetja rimske Emone

Po mestu Ljubljana so organizirana posebna tematska vodenja povezana z doživetji rimske Emone. V spremstvu legionarja in turističnega vodnika si lahko nadenete rimska oblačila in se sprehodite po ulicah in trgih, ki odkrivajo sledi Emone. Na ulični uprizoritvi se seznanite s kulturo, navadami ter vsakdanjim življenjem prebivalcev Emone. Večerni ogledi pa se odvijajo v soju bakel.

Lahko pa se po nekdanji rimski cesti podate od Emone (Ljubljana) vse do Celeie (Celja) in Poetovie (Ptuja).

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.