Mama ŠKIS obsega 57 klubov in šest regij v Sloveniji

Zveza študentskih klubov Slovenije (kratko Zveza ŠKIS) je organizacija, ki združuje 52 študentskih klubov in 5 pridruženih članov iz lokalnih okolij celotne Slovenije.

Klubi so pri svojem delovanju avtonomni. Zaradi izmenjave dobrih praks in za izboljšanje svojega delovanja pa se povezujejo v šest slovenskih regij ter v Zvezo ŠKIS oziroma Svet študentskih organizacij lokalnih skupnosti (Svet ŠOLS), ki predstavlja enega od štirih stebrov Študentske organizacije Slovenije (ŠOS). Z vzpostavitvijo Pridnostnega sklada klubi Zvezi ŠKIS poročajo o svojem transparentnem delovanju, kar vpliva na dvig kakovosti lokalnih študentskih klubov. Sodeluje pri pogajanjih z vlado, s socialnimi partnerji v okviru ŠOS in v delovnih skupinah vlade za študentska vprašanja. Kot članica Mladinskega sveta Slovenije se Zveza ŠKIS uvršča med najpomembnejše nacionalne projektne in izobraževalne institucije, ki zastopajo mlade iz vse Slovenije.

Zvezo ŠKIS oblikuje več kot 70 aktivistov, ki skrbijo za njeno delovanje, izvedbo projektov, pomoč klubom in pripravo vsebin. Obsega pa odbore za socialo in zdravstvo, za visoko šolstvo, dijake, izobraževanje, mednarodni odbor ter skupino za pravno pomoč. 

 

Številni projekti Zveze ŠKIS

Zveza ŠKIS s številnimi projekti klubom omogoča praktično izobraževanje, svetuje pri njihovem delovanju, rešuje morebitne težave, skrbi za povezanost klubov in mladih celotne Slovenije. Zveza ŠKIS deluje na območju celotne Slovenije, njeni projekti pa se izvajajo pretežno na območju Ljubljane. Z organizacijo okroglih miz o aktualnih tematikah in potrebah študentov skrbi za oblikovanje mladinskih politik in tvori številne programske dokumente. Med odmevnejše spadajo Škisova tržnica, ki poteka v Ljubljani vsako leto maja, v Mariboru pa v začetku oktobra. Prirejajo razna izobraževanja, delavnice za študentske klube, vikend smučanja, smučarsko tekmo Vsi na ŠKIS s srečanjem mladih iz vse Slovenije na snegu, turnir v dvoranskem nogometu in košarki (ŠKIS gol in ŠKIS koš), plesni tečaj V ritmu ŠKISa, sodelujejo v krvodajalski akciji „Častim pol litra“ in s pomočjo študentskih klubov zberejo ogromno krvodajalcev po vsej Sloveniji, sejem rabljenih učbenikov poteka septembra v ljubljanskih Križankah, pa Škisovi dnevi zdravega življenja, ki potekajo vsako leto spomladi in obsegajo poleg zdravega zajtrka še številne športne delavnice, Škisova regata, ki povezuje študente na jadranju.

Čez celo šolsko leto posvečajo veliko pozornosti področjem sociale in zdravstva, visokega šolstva ter mednarodnega sodelovanja in dijaškega delovanja.

Vsako leto poteka tudi Festival Štunf, večdnevni kulturni projekt, ki gostuje vsako leto v enem izmed slovenskih krajev in ga Zveza ŠKIS soorganizira v sodelovanju s študentskim klubom. Namenjen je izražanju, stalnemu pretoku novih idej na področju umetnosti in kulture. Mladi lahko na njem umetniško in kulturno izražajo ter predstavijo svoja dela.

Študentskim družinam je namenjena Škisova štorklja, ki študentske družine aktivno vključuje v ozaveščanje javnosti glede problematike študentskih družin in informiranje mladih družin glede novosti in ugodnosti za njih. Mlade starše informirajo o novostih s področja zakonodaje, subvencij in pomembnih ugodnostih za mlade družine.

Izvedli so tudi projekt Competitive Edge v sodelovanju z Mladinskim cehom ter partnerskimi organizacijami z Madžarske, iz Litve in s Češke. Projekt poudarja pomembnost konkurenčne prednosti mladinskih organizacij. Namen pa je povišanje sposobnosti organizacij s povečanjem števila in sposobnosti tistih, ki v njih delujejo, s sodelovanjem in prenosom znanja. Sodelujoče organizacije so bile pretežno študentske organizacije, ki delujejo na nacionalnem nivoju.

Zveza ŠKIS osvešča študente tudi o problemu AIDS-a. Tradicionalni projekt se izvaja v sodelovanju s študentskimi klubi po Sloveniji. Vsako leto 1. decembra študentski klubi v svojem lokalnem okolju delijo brezplačne kondome, pentljice ter izobraževalne publikacije z namenom osveščanja mladih o problematiki AIDS-a in virusa HIV.

 

Več o njihovih projektih, klubih in novostih si oglejte na spletni strani: http://www.skis-zveza.si.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.