Manj denarja za študente

Časi so težki in stvari, ki so se včasih zdele nepredstavljive, so danes postale del našega vsakdana.

Mednje sodijo tudi študenti in njihov življenjski standard, ki se počasi a vztrajno vrača v čase Ivana Cankarja ali njemu podobnih, ki so opisovali študentsko življenje kot bitko za preživetje. Če smo se še nekaj let nazaj lahko študentje brez večjega napora preživljali s priložnostnimi študentskimi deli, je teh časov brez dvoma konec. Ponudba študentskih del (oz. pomanjkanje le-te) na spletnih straneh študentskih servisov je najboljši pokazatelj realnosti slovenskega trga delovne sile. Študent se mora torej prilagoditi, če hoče postati nekdo oz. sploh ostati študent.

Spodaj je nekaj načinov, kako lahko tudi s pomočjo mizernih študentskih prejemkov uspemo ostati nad vodo:

1. Domače zabave: Alkohol je še vedno draga zadeva, zato ponovno prihajajo v modo domače zabave ali večeri ob pivu iz trgovine in v izbrani družbi. Petkovi večeri po barih in klubih so pač za dobršni del študentskih žepov postali predragi izleti v svet zabave. Iz izkušenj lahko povem, da je tudi filozofiranje po četrtem pivu o tem, kako bomo spremenili svet, ravno toliko zabavno kot preglasna glasba, vodene Red Bull vodke in prazne denarnice.

2. Second hand trgovine: Če so se nam zdela rabljena oblačila še pred nekaj leti totalen tabu, so le-ta sedaj postala del naše družbe. V kolikor bi želeli izgledati hip, retro ali samo odbito, potem so trgovine s starimi ali z rabljenimi oblačili ravno prave za vas. Prihranite pri stroških oblačil – po enem pranju tudi ne boste vedeli, da jih je že nekdo kdaj prej nosil.

3. Rabljeni predmeti: Ste opazili, da veliko stvari, za katere je bilo še pred leti samoumevno, da jih kupujemo nove, sedaj najdemo na bolhi.com ali podobnih spletnih portalih, kjer ljudje kupujejo in prodajajo stvari, ki jih ne potrebujejo več? Smučarska oprema, kolesa, knjige, računalniki, telefoni, oblačila … Vse to in še več vam je na voljo, če le uporabite malo domišljije in preživite nekaj več časa za računalnikom. Presenečeni boste, kakšnih uporabnih stvari ljudje ne potrebujejo več in jih prodajajo po simbolnih cenah. Ne pozabite tudi, da obstaja pri nakupu oz. prodaji tudi nekaj kulture pogajanja. Četudi niste trgovec po duši, ne pozabite vsaj vprašati, „Če je cena zadnja?“. Izgubiti ne morete nič.

4. Sprememba navad: Če kadite, potem začnite zvijati tobak. Seveda za moške nekoliko lažje kot za ženske, a če se nočete odpovedati razvadi, potem je tudi lastno zvijanje cigaret rešitev. Pravijo, da na tak način tudi pokadite manj. Premislite tudi, če morate vsak dan iti na tri kave s prijatelji. Namesto obiska kina si film potegnite z interneta (legalno, seveda). Namesto pice v piceriji si privoščite domačo pico. Pojdite kam brez avta, če je to mogoče. Tudi po Ljubljani ni potrebno za vsakih nekaj metrov uporabljati javni prevoz. Preizkusite tudi „car pooling“. Tudi tu je možno prihraniti ogromno.

5. Malice v restavracijah: Če delate v pisarnah, potem sem mnenja, da ne potrebujete vsak dan tople malice. Za delo za računalnikom je včasih dovolj tudi domači sendvič z jogurtom in jabolkom. Vsakodnevne malice v gostilnah stanejo precej denarja.

Čeprav izgleda, da so časi težki, se moramo zavedati, da je to naša nova realnost. Še nekaj časa bo trajalo, da se bomo kot država vrnili v leta pred krizo, ko je študent lahko le študiral in ne delal vsega drugega, da sploh lahko preživi. A do vrnitve teh časov verjetno nobeden od nas ne bo več študent. Pa veliko sreče vsem!

Mitja Urbanček

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.