Marihuana marš

Na ljubljanskem Kongresnem trgu bo jutri, v sredo, 22. aprila, še bolj zeleno in dišeče kot po navadi. Odvijal se bo namreč že 11. tradicionalni Marihuana marš, s katerim želijo organizatorji opozarjati na probleme, povezane s prohibicijo konoplje, saj trenutne politike na tem področju težave le še poglabljajo, namesto, da bi jih reševale. Program se bo pričel ob 17. uri, ko se bodo na stojnicah predstavile nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s področjem prepovedanih drog, vzdušje pa bodo popestrili glasbeni in umetniški nastopi.

 

Dogodek organizira Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani) v  sodelovanju z drugimi nevladnimi organizacijami s področja drog in konoplje. S protestom na Kongresnem trgu želimo opozoriti na neustrezno ureditev področja in od vlade zahtevati zakonodajne spremembe. Poleg tega je namen projekta tudi izobraževati o negativnih posledicah prohibicije in spodbuditi k iskanju alternativnih rešitev, ki so ugodnejše tako za družbo kot za posameznika.

 

Že lansko leto se je na Kongresnem trgu čez cel dan zbralo več kot 3000 ljubiteljev konoplje in zagovornikov legalizacije, letos pa pričakujemo še večje število obiskovalcev. Na Marihuana maršu bomo prebrali deklaracijo o legalizaciji konoplje, udeleženci protesta in mimoidoči pa bodo imeli možnost podpisati tudi peticijo, ki je prav tako dostopna na spletni strani www.marihuanamars.si.

 

Program dogodka je sledeč:

17.00-19.00 predstavitev nevladnih organizacij in partnerjev

17.30-18.15 DJ Ziggi Mastah

18.15-18.35 Stand up KUD Kiks

18.35-18.50 Plesno presenečenje

19.20-19.35 Gašper Balanč

19.40-20.30 Prismojeni profesorji bluesa

20.30-21.10 Freedom Fighters

21.10-22.00 Bakto&Woo-D

 

Namen dogodka je s protestom opozarjati na učinke prohibicije, ki so vse prej kot pozitivni. Prohibicija namreč nima bistvenega vpliva na konsumpcijo, temveč le spodbuja nastanek črnega trga in razvoj organiziranega kriminala. Obenem pa to pomeni izpad davčnih prilivov za državo, namesto da bi ta področje regulirala ter tako vršila ustrezen nadzor nad ponudbo in kakovostjo produkta. Uporabnike konoplje tretira kot kriminalce, zaradi česar jih družba stigmatizira in izloči, kar je eden izmed glavnih krivcev, da nekateri začnejo posegati tudi po trših drogah. Kljub temu, da ima omenjena rastlina dokazane pozitivne zdravilne učinke in jo v nekaterih državah že uporabljajo v zdravstvene namene, je v Sloveniji še vedno klasificirana v prvo skupino prepovedanih drog, skupaj s kokainom in heroinom. Zaradi vseh negativnih posledic, ki jih ima prohibicija, zahtevamo liberalizacijo zakonskega področja prepovedanih drog, da se končno pridružimo ostalim razvitim državam 21. stoletja.

 

Več informacij najdete na spletni strani www.marihuanamars.si, na Facebook strani in na Facebook dogodku.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.