Med

V teh hladnih dneh, ko so virusi na pohodu, je eno izmed naravnih ˝zdravil˝oz. preventiva pred okužbami med.

Zdravilni učinki medu

Zdravilni učinek medu so poznali že od nekdaj, le da so včasih mislili, da je premočan in pretežek za želodec (še posebej za otroke in mladino – priporočali so ga predvsem starejšim, ker učinkovito obnavlja celice). Sodobna uporaba medu pa je te trditve ovrgla, saj so znani primeri, ko so se dojenčki oz. tisti otroci, ki so bili šibkega razvoja in rasti krepili (pri pomanjkanju) skoraj izključno z medom.

Kako uporabljamo med

Med lahko uporabimo skoraj pri vseh težavah: tako pri boleznih in težavah z dihali, kot tudi pri slabi prebavi, nizkem pritisku, slabokrvnosti, šibkem krvnem obtoku in za krepitev in razstrupitev; med namreč raztaplja, čisti kri in spodbuja njeno nastajanje, ugodno deluje na presnovo, uravnava vsebnost belih in rdečih krvničk, veča odpornost in krepi.

Malokdo ve, da je med tudi dobro razkužilo in ga lahko uporabimo tudi na ranah, poškodbah ipd. Z njim zdravimo celo mozoljavost.

Med vsebuje veliko učinkovin, ki se s kuhanjem in celo s segrevanjem (več kot 45 st.) uničijo, tako da ga vedno dodamo v čaj nazadnje.

 • Kostanjev med
       uporabljamo pri ranah, v kozmetiki, za pospeševanje prebave, za boljše      delovanje jeter in pri kroničnih vnetjih želodca.
 • Sivkin ali žajbljev med
       uporabljamo za razkuževanje.
 • Cvetlični med
       je dober za srce in ožilje.
 • Lipov med
       uporabljamo pri prehladnih obolenjih in težavah z dihali, prav tako      sivkinega in žajbljevega.
 • Za večerni napitek si bomo izbrali      cvetličnega, kostanjevega, lipovega ali sivkinega, ne pa, npr.,      rožmarinovega.
 • Zgolj za okrepitev organizma in imunskega      sistema bomo uporabili gozdni, hojin ali cvetlični med.
 • Čaj, ki smo ga pripravili otrokom, pa bomo      osladili z gozdnim ali s cvetličnim medom.

Uživanje medu

Notranje uživamo med ponavadi kot dodatek v čaju – zelo koristen krepilni napitek pa si pripravimo tako, da sok ene do dveh limon razredčimo s toplo ali mlačno vodo in ga obogatimo z žličko ali dvema medu. To počnimo 1 teden do 1 mesec 1X dnevno ali čimbolj pogosto, če nas je napadel kakšen virus.

Tudi če se zdravimo s “konkretnejšimi” zdravili, lahko z medom in zdravilnimi zelišči nadaljujemo in jih uživamo vzporedno, razen če nam seveda zdravnik to odsvetuje.

Če pa se v tebi skriva kuharska oz. ustvarjalna žilica, si lahko na tej spetni straniš ustvarič kak medeni posladek. http://www.cebelarstvo-grom.com/recepti/index.html

 

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.