Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru s sodobnim učnim okoljem

Na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru so na krajši slovesnosti odprli vrata dveh laboratorijev, namenjenih bodočim študentom Enovitega magistrskega študijskega programa dentalna medicina, katerega implementacija je pomemben mejnik v nadaljnjem razvoju druge slovenske medicinske fakultete.

Študijski program je v postopkih potrditve, nastal pa je ob sodelovanju domačih strokovnjakov, visokošolskih učiteljev tukajšnje fakultete, strokovni, stomatološki del pa so pripravili visokošolski učitelji z Medicinske fakultete Rijeka. »Četudi smo pri snovanju novega študijskega programa upoštevali najsodobnejše obstoječe programe dentalne medicine, smo kurikulum želeli preveriti tudi na uglednih tujih univerzah. Tako že lahko potrdimo, da smo dobili pozitivni mnenji dekana Medicinske fakultete Semmelweis Univerze iz Budimpešte Madžarska in nekdanjega dekana Medicinske fakultete iz Oula Finska, kar je za nas veliko priznanje in potrditev, da smo se novega projekta lotili na pravi način,« je zbranim povedal dekan prof. dr. Ivan Krajnc.

 

Enovit magistrski študijski program dentalna medicina na MF UM je zasnovan na osnovi primerjalne analize evropskih študijskih programov z univerz v Oulu, Gradcu, Rijeki, Münchnu in v Ljubljani. Program ima ustrezno zastopanost medicinskih in drugih zdravstvenih vsebin ter omogoča diplomantom nadaljevanje študija na doktorski stopnji ali strokovni specializaciji, v celoti pa je odprt za vseživljenjsko strokovno usposabljanje in rast. Vsebinska zasnova in struktura novega študijskega programa omogočata diplomantom zaposlitev doma ali v Evropi. Zaenkrat je predviden kot izredni študij s 25-imi vpisnimi mesti, trajal bo 12 semestrov oz. 6 let in bo obsegal 5885 ur. Ovrednoten je s 360-imi kreditnimi točkami (ECTS). Odvijal se bo v vseh učnih enotah matične fakultete, praktični del pa v laboratorijih dentalne medicine na MF UM in zobozdravstvenih ordinacijah v širši regiji severovzhodne Slovenije. »Študijski program Dentalna medicina ponuja študentom celovito znanje in jim omogoča doseganje postavljenih ciljev in načrtovane kompetence oz. učne izide za pridobitev naziva doktor oz. doktorica dentalne medicine. Diplomanti bodo pridobili vedenja, potrebna za doseganje visokih standardov medicinske prakse in etike, tako pri skrbi za posameznike in populacijo kot za lasten strokovni razvoj,« je na slovesnosti izpostavil dekan prof. dr. Ivan Krajnc.  

 

Opremo za dentalni laboratorij in dentalni stomatološki simulacijski laboratorij je fakulteta dobila kot donacijo partnerskih fakultet, z Medicinske fakultete Oulo in Medicinske fakultete Würzburg. »Donacija je ocenjena na več sto tisoč evrov, še nekaj deset tisoč evrov smo primaknili na fakulteti za prilagoditev prostorov in vse napeljave ter za nakup dodatnega materiala,« je povedal dekan prof. dr. Ivan Krajnc. Za izvedbo novega študijskega programa je tako vse nared, glede na vrsto simulatorjev, s katerimi že doslej razpolaga fakulteta in laboratorijem kliničnih veščin pa postaja Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru čedalje pomembnejši univerzitetni medicinski center v širši regiji.

 

V zaključni besedi se je dekan dotaknil še drugih smelih načrtov fakultete: sočasno tečejo postopki  za vzpostavitev novega študijskega programa Farmacija, ki bo klinično obarvan, in v nekaj letih tudi študijskega programa Splošna medicina v angleškem jeziku.  

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.