Mednarodne izmenjave – še vedno neprecenljiva in skoraj obvezna izkušnja

Po programu Evropa 2020 naj bi do leta 2020 v Evropi bilo kar 20 odstotkov študentov in akademskega osebja mobilnih. S tem se študentom odpirajo številne možnosti za študij v tujini. Obstaja več različnih možnosti mednarodnih izmenjav, ki se delijo na horizontalno mobilnost, kar pomeni, da določen del svojega študija opravite v tujini in vertikalno mobilnost, kjer v tujini opravite celotno stopnjo izobraževanja. Poznamo pa tudi t. i. „free movers“, kjer gre za izmenjavo študentov izven Evropske unije, predvsem s kakšno specifično fakulteto, kar omogočajo podpisani posamezni bilateralni sporazumi. Evropska unija mobilnost študentov pa tudi zaposlenih, akademskega osebja in mladih nasploh zelo spodbuja. Izkoristite to, saj je res neprecenljiva in nepozabna izkušnja.

 

Erasmus

Erasmus je sektorski program v okviru evropskega programa vseživljenjsko učenje. Različni nivoji izobraževanja so namenjeni različno poimenovanim sektorskim programom, kot npr. Comenius za douniverzitetno izobraževanje, Erasmus za terciarno izobraževanje, Grundtvig za vseživljenjsko izobraževanje ter Leonardo da Vinci za poklicno izobraževanje in usposabljanje.

Nov program, ki podpira aktivnosti na področju izobraževanja, usposabljanja, mladih in športa v vseh sektorjih vseživljenjskega učenja (šolsko izobraževanje, visoko šolstvo, nadaljnje izobraževanje, aktivnosti mladih itd.) je Erasmus+. Ta študentom omogoča opravljanje dela rednih študijskih obveznosti na kateri koli stopnji študija na kateri izmed partnerskih institucij v tujini.

 

Kaj pravijo številke

Po razpoložljivih podatkih študira v tujini letno okrog 3.000 slovenskih študentov. Približno enako je število tujih študentov, ki študirajo pri nas. Naši študentje študirajo večinoma v državah članicah Evropske unije, največ se jih odloča za Avstrijo, Nemčijo, Veliko Britanijo in Italijo, izven Evropske unije pa za ZDA.

Najpomembnejši program mednarodne izmenjave študentov je Erasmus, ki deluje že od študijskega leta 1987/88. Od začetkov do danes je del študija opravilo v tujini več kot 3 milijone študentov, vsako leto jih je še več. Po programu Erasmus odide letno na izmenjavo v tujino okrog 1.400 naših študentov, ki v tujini študirajo v povprečju 6 mesecev. Okrog 300 študentov po istem programu opravlja v tujini prakso. Največkrat se odločajo za Španijo, Nemčijo in Portugalsko.

V Ljubljani je največ tujih študentov na Ekonomski fakulteti, Fakulteti za družbene vede, Filozofski fakulteti, Pedagoški fakulteta in Fakulteti za arhitekturo. Največ jih prihaja iz Španije, s Poljske, Portugalske, Češke in iz Francije.

Največ študentov se za mednarodne izmenjave odloči s Filozofske fakultete, sledita Ekonomska fakulteta in Fakulteta za družbene vede.

Nekatere organizacije, ki vam bodo v pomoč pri odločanju za mednarodno izmenjavo:

–          Erasmus za mobilnost v visokem šolstvu,

–          Grundtvig za izobraževanje odraslih,

–          Leonardo da Vinci za poklicno izobraževanje in usposabljanje v tujini,

–          Erasmus Mundus za mednarodno mobilnost učencev in učiteljev, 

–          Comenius za šolsko izobraževanje,

–          Mreža študentskih organizacij v Sredozemlju (MedNet), 

–          South Eastern Initiative (SEI) ali iniciativa držav jugovzhodne Evrope, neformalna povezava nacionalnih študentskih organizacij znotraj Evropske zveze študentov in druge.

Matej Glažar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.