Ministrstvo za delo pripravilo predlog zakona o štipendiranju

Ministrstvo za delo, družino in socialnezadeve je pripravilo predlog zakona o štipendiranju. Ta povzema tudirešitve predloga, ki ga je v zakonodajni postopek v okviru pobudeŠtudentske organizacije Slovenije vložilo 5000 volivk in volivcev, je povedal minister za delo Andrej Vizjak.

Zakonski predlog, ki so ga poslali v enomesečno javno razpravo, urejadržavne in Zoisove štipendije, štipendije za deficitarne poklice, zaSlovence v zamejstvu in po svetu ter štipendije Ad futura, je na novinarskikonferenci povedal minister za delo, družino in socialne zadeve Vizjak.Zakonski predlog uvaja politiko štipendiranja, ki bo po njegovih besedahopredelila namen in cilje štipendij za deficitarne poklice. Te bodonamenjene tudi mladoletnim dijakom, je dejal. Po zakonu o uveljavljanjupravic iz javnih sredstev lahko namreč državno štipendijo prejmejo lepolnoletni. “Mladoletni dijaki so tako ostali brez državnih štipendij, zdajpa smo se odločili zapolniti to vrzel s štipendijami za deficitarnepoklice,” je pojasnil.

Po 100 evrov štipendije bodo tako po njegovih besedah podeljevalimladoletnim dijakom na tistih izobraževalnih programih, za katere bo vpolitiki štipendiranja ugotovljeno, da so deficitarni oz. da bodo lažjedobili zaposlitev.Po zakonu se bodo štipendije podeljevale le za dodiplomski študij oz. zaprvo in drugo bolonjsko stopnjo, ne pa več tudi za podiplomski študij oz.za tretjo bolonjsko stopnjo, je poudaril. Izjema so štipendije Ad futura,ki so namenjene mednarodni mobilnosti, je dejal.

Štipendist bo upravičen do prejemanja štipendije za obdobje kontinuiranegaizobraževanja do zaključka dodiplomskega študija. Do dodatnega letaprejemanja štipendije pa bo upravičen v primeru ponavljanja letnika zaradistarševstva, zdravstvenih razlogov, izjemnih družinskih oziroma socialnihokoliščin in višje sile.Poleg tega bo upravičen do dodatnega leta prejemanja štipendije zapodaljšan status študenta bodisi po prvi bodisi po drugi bolonjski stopnji.

V primeru prejemanja štipendije za absolventski staž bo obveznostštipendista ta, da mora do konca absolventskega staža diplomirati.Štipendist, ki konča izobraževanje pred rokom v izobraževalnem programu, bonagrajen tako, da mu bodo štipendijo izplačali v višini preostalih zneskovštipendij.

Štipendist lahko v določenih primerih prejme več štipendij. Tako lahkokadrovsko štipendijo prejema hkrati z vsemi štipendijami razen s štipendijoza deficitarne poklice. Štipendijo za deficitarne poklice lahko prejemahkrati z vsemi štipendijami razen s kadrovsko štipendijo, štipendijo Adfutura za študijske obiske pa lahko prejema hkrati z vsemi štipendijami.

Glede postopka podeljevanja štipendij je predvidena elektronska vloga, apod pogojem, da bo vzpostavljena centralna baza podatkov s področjašolstva, je dejal minister.Po predlogu bi k državni štipendiji podelili dodatek za bivanje v višini 60evrov na mesec, dodatek za uspeh v višini od 17 do 40 evrov na mesec indodatek za štipendiste s posebnimi potrebami v višini 50 evrov na mesec.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.