Mladi bi radi

Mladi bi radi prispevali. Mladi bi radi imeli. V okolju, kjer živijo, se izobražujejo in razvijajo svoje potenciale. Kadar se pogovarjamo o mladih, je govora o zaposlovanju – vendar to še zdaleč ni edino, kar se jih, predvsem srednješolcev tiče. V okviru projekta “Mladi bi radi” pod okriljem Zavoda Nefiks so pokazali svojo kreativnost in v obliki kratkih stripov prikazali, kakšno okolje si sami želijo in kaj so za to pripravljeni prispevati. Gašper 17, pravi: “Na tak način lahko svoje ideje delim z ostalimi krajani, mislim, da bi se morali več pogovarjati o tem, kako bomo skupaj živeli še naprej, tudi mladi pa lahko ogromno prispevamo”.

 

V projektu »Mladi bi radi« so na Zavodu Nefiks s pomočjo stripov mladim odprli prostor za izražanje mnenj na »mlad« način. Namen projekta je poleg razmišljanja o ožji družbi v kateri mladi živijo tudi globok razmislek o lastni izbiri poklica. Mladim projekt omogoča preizkušanje in razvoj dodatnega znanja, prav tako pa jih opominja na to, da so so-odgovorni za svoj kraj. “Mnogo mladih niti ne razmišlja o tem, da imajo ideje, ki bi lahko koristile kraju, ne mislijo, da jih bo kdo upošteval in so že ob tem, ko jim župan prisluhne, izjemno pozitivno presenečeni” je povedala Martina Mrakovčić, vodja projekta in direktorica Zavoda Nefiks. Tea, ena izmed izvajalk aktivnosti pa je dodatno motivacijo za večjo angažiranost v lastnem kraju našla tudi sama, meni, da je največji problem to, da so poti dialoga s tistimi, ki v kraju odločajo v domeni odraslih, zelo nejasne, birokratske, skratka takšne, da jih ljudje uporabijo samo, če so v to prisiljeni.

 

Ideje, ki so med mladimi po različnih slovenskih krajih nastale, so bile tudi javno predstavljene na več projekcijah, kjer jih je lahko videlo veliko število sokrajanov. Tako so srednješolci v Ravnah na Koroškem, v Ljubljani, v Slovenskih Konjicah, na Obali in v Murski Soboti javnosti predstavili svoje predloge: radi bi ocenjevali učitelje, imeli prostore za druženje in ustvarjanje, bolj čisto okolje, več prostora za živali, več možnosti zabave, parke, več športno rekreacijskih površin – npr. igrišča, bazene, bolj založene knjižnice, spletno stran z bolj objektivnim pregledom nad politiko, so-odločati želijo o občinskem proračunu, želijo vlak in boljšo infrastrukturo do domačega kraja ter še mnogo drugega. Za vsako od želja, ki so jih izpostavili pa so pripravljeni tudi sami prispevati s tistim, kar zmorejo: drugim so pripravljeni priskočiti na pomoč pri čiščenju okolja, sajenja dreves, postavljanju spletnih strani, organizirati koncerte, skrbeti za igrišča in druge športno rekreacijske površine, se udeleževati aktivnosti v kraju in sodelovati v občinskih svetih. »Če je to že politika, potem sem tudi jaz zraven!« pravi Nina, Urša pa dodaja: »Prav je, da mladi razmišljamo, kaj se da v kraju spremeniti, namesto, da pasivno čakamo, kaj nam bodo dali, saj mogoče tako ne bomo nikoli nič dobili«.

 

Projekt Mladi bi radi je tako desetim izvajalcem, študentom, ki delujejo v okviru Zavoda Nefiks, kakor tudi vključenim dijakom odprl nov pogled in jim vlil pogum za dejavno vključevanje v kraj. »Mladi se želimo vključiti« je bilo sporočilo sodelujočih, »zato nam dajte priložnost in prilagodite poti sodelovanja tudi nam!«

 

Vse izvedene aktivnosti pa so na Zavodu Nefiks mladim vpisali tudi v Nefiks – indeks neformalnega izobraževanja in tako poskrbeli, da se njihov prispevek in novo znanje ne bo izgubilo, ko pa se bodo podajali na trg dela, pa ga bodo lahko predstavili tudi delodajalcem.

 

Več o projektu Mladi bi radi, ki se bo intenzivno nadaljeval tudi v jesenskem času, ko bodo poleg javnih projekcij na sporedu tudi javne diskusije z župani je dostopno tukaj:

http://www.talentiran.si/index.php/priloznosti/tekoci-projekti/mladi-bi-radi, lahko pa všečkate tudi Facebook stran: https://www.facebook.com/mladibiradi?ref=hl

****

Operacijo delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Urad RS za mladino. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za razvoj človeških virov za obdobje 2007–2013, tretje razvojne prioritete: »Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja«; prve prednostne usmeritve: »Izboljšanje kakovosti in učinkovitosti sistemov izobraževanja in usposabljanja« ter Javnega razpisa za izbor operacij s področij socialnih in državljanskih kompetenc mladih.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.