Multikulti TKNP 2013 je pod streho!

Ekipa Kud Plac je uspešno zaključila že 9. Teden kulture na placu, ki je med 15. in 21. julijem potekal na Partizanskem trgu v Metliki. Brezplačni festival, ki ga je obiskalo blizu 6000 ljudi, je ponudil 18 ustvarjalnih delavnic pod vodstvom 35ih mentorjev, 16 koncertov različnih glasbenih žanrov in 5 dogodkov kulturnega hranjenja od plesa, teatra do poezije.

Skozi teden so v popoldanskih urah potekale ustvarjalne brezplačne delavnice, ki so jih vodili priznani mentorji iz Slovenije in tujine. Udeleženci, ki so svoje stvaritve predstavili na zaključnem sobotnem večeru, so izražali svojo kreativnost v delavnicah za mladino kot so: kuharska, kitarska, tolkalska, animacija, video montaža, fotografija, graffiti, mozaik z modeliranjem, svetlobni oblaki, break dance in afriški plesi. Najmlajši so odkrivali svoje talente v plesni in reciklažni delavnici ter se čudili znanstvenim eksperimentom in Kočotovim pravljicam. Za tiste, ki še niso shodili je bilo poskrbljeno v Sezamovem kotičku, kjer so se igrali z didaktičnimi igrali in vodnimi blazinami. Festival je gostil tudi skupino skavtov iz Belgije, ki so kampirali ob Kolpi, spoznavali Belo krajino ter animirali otroke z belgijskimi igrami.

V času festivala je pod okriljem Kud Plac potekala tudi mednarodna mladinska izmenjava  »FORM a bike – transFORM yourself«. 40 mladih iz BiH, Kosova, Makedonije, Italije, Španije, Hrvaške, Albanije in Slovenije kot gostujoče države je doseglo glavni cilj izmenjave, saj so predelali 10 starih koles, ki bodo ostala v MC Metlika za brezplačno izposojo lokalnim prebivalcem in turistom.

Ob večerih je na placu potekal bogat kulturen in glasbeni program. V svet komedije so obiskovalce popeljali Dejmo Stisnt Teater, verze v pesniški zbirki Prihodi, Odhodi je koval pesnik in novinar Esad Babačič, z multimedijsko plesno predstavo Kokon je navdušil Teater Ponorelii, s Silno Vljudno predstavo je v svet omike otroke popeljala Andreja Zupančič, z gledališko igro Diktator v.d. pa je postregel igralec Uroš Potočnik.

Z glasbo na festivalu TKNP 2013 so bili poslušalci popeljani okoli sveta. Prisluhnili so lahko žanrom od bluesa, rocka, avantgarde, funka, popa, do punka, fusiona, elektronike, etna. Za slušno balzamijado sta poskrbela Tokac iz Dan D in Klarič iz Elevators, na oder so po 28-ih letih stopili BB Shop, blues-ili so Primož Turk & Skrajneži ter EasyWalkers, v rock’n’roll vode so nas potopili El Kachon, v etno Fake Orchestra, v elektronske Dj Danaja in svetovno priznan pionir inteligentne plesne glasbe Shigeto, jammali so The Nebulae Ensemble, za tak in drugačen pop so zaslužni New Wave Syria, Loudspeaker Alliance, Elevators, Svi na pod in Zebra Dots. Najbolj pričakovana ikona festivala pa je bil Goran Bare s skupino Majke.

Festival TKNP 2013, katerega so obiskali tudi prišleki iz Nizozemske, Nove Zelandije, Francije, Hrvaške in od drugod, so organizatorji uspešno zaključili. Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem obiskovalcem, udeležencem delavnic, mentorjem in nastopajočim, ter vsem sponzorjem in posameznikom, ki cenijo naš trud in nam dajejo podporo ter navsezadnje hvala tudi lokalnemu prebivalstvu za strpnost.

Vabljeni na 10. jubilejni festival Teden kulture na placu čez leto dni!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.