Na faksu ne vedo vsega!

To vam bo potem, ko boste sedli v klopi vaše fakultete iz dneva v dan bolj jasno, zato je vredno pogledati malce širše, da bi izvedeli, kaj lahko koristnega počnemo poleg študija.
Seveda ne bomo opisali vseh možnosti, ker jih je praktično nešteto. Namen prispevka je, da vam predstavi nekaj možnosti; tisto, kar vam bo najbolj ustrezalo, pa boste tako ali tako našli sami.

Dokaj blizu študijskim klopem, pa vendar kvalitetno dopolnilo, so predavanja, takšna in drugačna – na voljo vam bodo na fakultetah, v knjižnicah, pa tudi v drugih ustanovah. Izkoristite jih, večinoma so brezplačna – so izvrstna možnost za izpopolnjevanje znanja, ki ga boste odnesli s fakultete.

Zelo koristne so študentske izmenjave in študijske prakse, odličen hibrid med strokovnim in socialnim, družabnim – vendar bo čas za njih nastopil v višjih letnikih, do takrat pa se lahko o njih dobro informirate.

Možnost za širjenje obzorij, pri kateri pa zelo intenzivno lahko združujemo prijetno s koristnim, je tudi študentsko delo. Seveda jih je na trgu cela vrsta (v trenutnem času krize morda malce manj, z nekaj iznajdljivosti pa ga še vedno ni problem najti) del, zelo koristno pa je, da si poiščemo delo, ki bo povezava z našim študijem. Ne samo, da si bomo na tak način lahko naučili mnogo koristnih stvari, ki nam bodo koristile tudi pri študiju, imeli bomo tudi možnost spoznati ljudi, ki nam bodo kasneje lahko koristili pri iskanju zaposlitve. Ne najmanj pomembna stvar je tudi, da si na tak način prislužimo nekaj tako potrebnih cekinčkov.

Študentske organizacije
Študentske organizacije in društva so odlična možnost za sklepanje novih poznanstev in pridobivanje najrazličnejših izkušenj. Teh je veliko in so podrobneje opisana že na drugem mestu. Naj na tem mestu le omenim, da sem lahko uvrstimo študentske svete, študentske organizacije, študentske klube, mednarodna strokovna združenja študentov in druga. V vse naštete se imate možnost vključiti, seveda pa je najprej treba približno vedeti, kaj ponujajo in kaj si od morebitnega članstva lahko obetamo.

Jezikovni tečaji
V današnjem času je, kot že veste, zelo pomembno znanje tujih jezikov – na voljo so nam številni tečaji, pogosto zelo ugodni. Pa vendar se tu vseeno splača dati nekaj več poudarka kvaliteti, saj je slab jezikovni tečaj ravno tako zapravljanje časa in denarja. Preden se odločimo za obiskovanje tečaja, se pozanimajmo o referencah predavatelja. Seveda pa se ne poučuje samo tečajev. Z nekaj brskanja bomo lahko odkrili, da se je prek različnih tečajev, ki so nam na voljo, moč naučiti najrazličnejših spretnosti – računalniški, kuharski, slikarski … vse to in še več je na voljo na študentskem ‘nauči-se’ tržišču.

Šport
Na drugi strani pa imamo v študentskih letih na voljo tudi športne tečaje najrazličnejših vrst po nižjih cenah. Izbirate lahko med tenisom, potapljanjem, plezanjem, borilnimi veščinami, plesom, klasično in tajsko masažo, golfom, jadranjem, jezdenjem, smučanjem in še in še. Nič ne zbistri od vseh podatkov natrpane in izčrpane glave bolj kot sproščujoč tek ali podobna športna aktivnost. Vključite šport v svoje vsakodnevno študijsko življenje!

Potovanja
In na koncu … potovanja – zanesljivo eden izmed najboljših načinov za spoznavanje samega sebe in sveta okoli sebe. Prav zato toliko študentov veliko potuje. Ni sicer priporočljivo, da se opravite na pot okrog sveta že takoj na začetku prvega letnika – zadoščenje bo mnogo večje, če se boste na to pot odpravili z nekaj opravljenimi izpiti v žepu. Splača se iskati poceni, subvencionirana potovanja, organizirana s strani študentskih organizacij – tako lahko potujete poceni in v dobri družbi.

Blaž Božnar

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.