Na koga naj se obrnem?

Prihaja čas, ko se boste morali odločiti, kam po končani srednji šoli? Katera študijska smer vas zanima? Se še niste odločili? Potrebujete nasvet? Kam po nasvet?

Po končani srednji šoli imate več možnosti in sicer; zaposlitev, študij ali druge možnosti izobraževanja (maturitetni tečaj, peti predmet, poklicni tečaj, prekvalifikacija). Po informacije o študiju se lahko obrnete na:

CIPS
»Dijaki zadnjih letnikov srednjih šol se lahko pri iskanju tovrstnih informacij obrnejo na Centre za informiranje in poklicno svetovanje CIPS (http://www.ess.gov.si/ncips/cips). Na tej spletni strani najdejo tudi opise poklicev in vse druge informacije, ki jih utegnejo zanimati.« Mojca Majerle, Študentska svetovalnica, socialno svetovanje.

Šolske svetovalne službe in Karierni centri
»Vsekakor prve informacije dijaki lahko dobijo v šoli, v šolski svetovalni službi, kjer smo usposobljeni in se tudi redno izpopolnjujemo na tem področju. Pomembno pa je, da je vsak tudi sam aktiven pri iskanju odgovorov, pri načrtovanju svoje poklicne poti, kajti le tako bo ta odločitev resnično njegova, prava. Pomembni so tudi pogovori s starši o prednostih in pomanjkljivostih posameznega poklica, s sorodniki, prijatelji, znanci, ki morda katerega od dijaku zanimivih poklicev opravljajo.« Gabrijela Fidler, univ. dipl. psih., šolska svetovalna služba, Šolski center Velenje.

Živimo v informacijski družbi in zato imamo veliko informacij dostopnih tudi na spletu. Vedno več pa je tudi različnih organizacij, društev, ki vam lahko pomagajo pri pridobivanju informacij. Eden izmed njih je CIPS – center za informiranje in poklicno svetovanje, ki deluje v okviru zavodov za zaposlovanje.
»Karierni center Univerze v Ljubljani zagotavlja bodočim študentom, študentom in diplomantom celostno podporo pri študijskem in kariernem odločanju. Študentom svetujejo pri načrtovanju kariere in pomagajo graditi njihove zaposlitvene kompetence že v času študija, diplomantom Univerze v Ljubljani pa skušajo olajšati prehod v prvo zaposlitev.« Mojca Majerle, Študentska svetovalnica, socialno svetovanje.

Spletni portal Kariernega centra
S študijskim letom 2008/2009 je začel delovati spletni portal Kariernega centra Univerze v Ljubljani, kjer boste našli veliko informacij o študiju in kariernem načrtovanju ter lahko spremljali ponudbo dodatnih izobraževanj in prostih delovnih mest. Spletni naslov je www.kc.uni-lj.si.

»Bojim pa se, da je danes, v primerjavi s preteklostjo, dostopnih ogromno informacij, vsi se trudimo mladostniku ponuditi čim več, od šole, staršev, drugih organizacij …, da je mladostnik vse bolj zmeden v poplavi informacij, jih ne zna več presejati in ima zato pogosto občutek, da še vedno premalo ve, se ne more odločiti, kaj bi izbral. Žal postaja vse bolj pasiven in čaka, da mu informacije »padejo v dlan«, namesto da bi se sam angažiral, kajti v življenju pač bolj cenimo stvari, za katere se moramo potruditi, kot tiste, ki se nam zdijo samoumevne.« Gabrijela Fidler, univ. dipl. psih., šolska svetovalna služba, Šolski center Velenje.

Mojca Buh

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.