Na prakso v programu Vseživljenjsko učenje

Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS) omogoča različnim organizacijam, institucijam in posameznikom aktivno sodelovanje v programu Vseživljenjsko učenje. Številna slovenska podjetja so v zadnjih letih aktivno sodelovala v programu Vseživljenjsko učenje. Mobilnost mladih, ki jo omogočata predvsem programa Erasmus in Leonardo da Vinci namreč omogočajo usposabljanje in študij posameznikov v tujini. Na ta način dobijo udeleženci in podjetja nova znanja, izkušnje in spretnosti, ki jih lahko uspešno prenesejo v svoje delovno okolje. Mobilnost posameznikom prinaša tudi bogato kulturno, jezikovno in osebno izkušnjo, podjetjem pa bolj usposobljene, zadovoljne in »globalne« zaposlene. S pomočjo mobilnosti so se okrepila tudi mednarodna sodelovanja in partnerstva med podjetji ter regionalne in lokalne mreže.

Poleg tega, da so šole, fakultete in podjetja pošiljala svoje študente in zaposlene v tujino, pa se je v zadnjih letih nabralo tudi lepo število slovenskih podjetij, ki se zavedajo tudi koristi in prednosti, ki jih tuji udeleženci prinašajo v njihovo delovno in lokalno okolje.
Preko programov Erasmus in Leonardo da Vinci so tako naša podjetja gostila tuje dijake, študente, mentorje, profesorje ali iskalce zaposlitve. S tem so si širila obzorja, mednarodna poslovna partnerstva, spoznala načine delovanja in poslovanja držav iz katerih so prihajali posamezniki, ki so jih gostili, obenem pa je prisotnost tujega državljana pozitivno vplivala tudi na zaposlene v podjetju, na njihovo komunikacijo, odprtost, promocijo naše države in kulture.

Nekatera podjetja so se za sprejemanje študentov in mladih delavcev odločila tudi iz poslovnih razlogov, kot načina možnosti prodora na trg, od koder le-ti prihajajo ali kot mednarodne populacije, ki lahko pomaga razvijati rešitve za globalno tržišče. Zadovoljstvo podjetij, ki so te ljudi sprejela je veliko in pogosto z njimi ohranjajo stike in sodelovanje tudi po njihovi vrnitvi v matično domovino.
Lahko rečemo, da se številna slovenska podjetja vedno bolj zavedajo pomena in koristi mednarodnega sodelovanja, usposobljenosti svojega kadra in lastne promocije, ki je med drugim tudi del mednarodnih projektov oz. mobilnosti. Konkurenčnost podjetij pa je v današnjem svetu še kako pomembna.
Vsi mladi imajo tako možnost, da si prve korake v karieri oblikujejo s sodelovanjem v mednarodni mobilnosti preko programa Vseživljenjsko učenje, oziroma programov Leonardo da Vinci in Erasmus.
Več informacij najdete na www.cmepius.si.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.