Na ‘Startup vikendu: več kot LES!’

Od večnamenske klopi do kokošnjaka za vsako gospodinjstvo.

Na kreativnem delovnem vikendu so se kalile obetavne podjetniške ideje, ki prinašajo nove smernice za razvoj lesne industrije v Sloveniji.

 

Ljubljana, 22. junij 2014 – Danes se je zaključil ‘Startup vikend: več kot LES!’, ki sta ga na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani organizirala Študentski svet Biotehniške fakultete (ŠS BF) in Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRA LUR). Glavni partner dogodka je bila Univerza v Ljubljani (UL). Na intenzivnem tridnevnem dogodku so mladi s pomočjo sodelovanja z akademiki, predstavniki gospodarstva in drugimi strokovnjaki razvijali svoje ideje s področja lesa. Med več kot 40 udeleženci, ki so oblikovali 9 interdisciplinarnih ekip in predstavili 10 idej, je ob zaključku dogodka strokovna komisija za zmagovalno idejo izbrala večnamensko klop Vave, ki so jo med intenzivnim vikendom razvijali Lea Mlečnik, Ana Pezdirc, Jernej Koželj, Nika Nagode in Luka Suhadolnik.

 

Tridnevni dogodek se je pričel v petek, 20. junija, z uvodnimi nagovori in motivacijskim govorom Mateja Goloba, soustanovitelja podjetja 30Lean in organizatorja dogodkov TEDx. Sledila je predstavitev (različno razvitih) idej udeležencev. Udeleženci so nato s pomočjo mentorjev oblikovali interdisciplinarne skupine, ki so se dva dneva posvetile intenzivnemu in koncentriranemu razvoju idej pod mentorstvom uspešnih podjetnikov.

 

Soorganizator in glavni partner dogodka je bila Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) oziroma njen Regionalni center kreativne ekonomije (RCKE), ki je v dogodku prepoznal priložnost za razvoj novih podjetniških idej za pametno uporabo lesa. Les je pomembna surovina, ki poleg pohištvene industrije postaja vse bolj pomembna tudi v gradbeništvu in energetiki. »Čas je, da v Sloveniji mlada generacija, znanstveniki in uspešni podjetniki strnejo glave in oblikujejo nove ideje, kako strateško surovino, ki pokriva kar 60 odstotkov slovenskega ozemlja, pametno uporabljati za razvoj: novih delovnih mest, novih mednarodno konkurenčnih blagovnih znamk in inovativnih poslovnih modelov. Prav v tem smo videli priložnost startup vikenda in se odločili za podporo dogodku. Dinamičen program in resnično interdisciplinarna skupina udeležencev sta ustvarila prostor za izmenjavo idej, povezovanje in kaljenje podjetniških zgodb prihodnosti v lesni industriji,« je odločitev za podporo ‘Startup vikendu: več kot LES!’ pojasnila mag. Lilijana Madjar, direktorica RRA LUR.

 

Prof. dr. Maja Makovec Brenčič, prorektorica Univerze v Ljubljani, je pohvalila dogodek kot iniciativo za interdisciplinarno povezovanje in opolnomočenje študentov ter izrazila željo, da pobuda postane trajna.

 

Osrednji del sobotnega programa startup vikenda je bila okrogla miza, na kateri so sodelovali strokovnjaki s področij oblikovanja, podjetništva, lesne industrije in iz akademske sfere (prof. dr. Franc Pohleven, Biotehniška fakulteta UL; Milenko Ziherl, direktor Eko sklada; Rupert Gole, župan občine Šentrupert; Jože Kos, lastnik podjetja Mizarstvo Kos; Luka Ločičnik, snovalec LL stola; Miha Klinar, Kompetenčni center za design management in ALUO). Namen okrogle mize je bil spodbuditi udeležence k identifikaciji niše ali področja, kjer bi s svojo idejo na inovativen način doprinesli k boljši (iz)rabi lesa.

 

Neformalnemu druženju udeležencev z govorci okrogle mize je sledilo projektno delo. V nedeljo so skupine dokončale razvoj funkcionalnih prototipov in slednje ob zaključku dogodka predstavile komisiji, v kateri so sodelovali strokovnjaki za razvoj, oblikovanje, podjetništvo in les. Ideje so variirale od lesene zobne ščetke, vrtljive poker mize, lesenih delov za kolesa, kokošnjaka za vsa gospodinjstva, modularnega sistema in lesene knjižne lučke do lesenih hidravličnih igrač in posebnih kovčkov za glasbila, spletne trgovine Lubadar in zmagovalne večnamenske klopi Vave.

 

Posebno nagrado po izboru komisije je prejela skupina, ki je razvila idejo spletne trgovine Lubadar (spletne trgovine za lesene izdelke dijakov). Tretjo nagrado je prejel kokošnjak Pipico, drugo pa skupina, ki je izdelala leseno hidravlično igračo. Vsi nagrajenci so prejeli praktične nagrade. Zmagovalci Lea Mlečnik, Ana Pezdirc, Jernej Koželj, Nika Nagode, Luka Suhadolnik pa bodo svojo večnamensko klop Vave s pomočjo Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja razvili do te mere, da bo pripravljena za vstop na trg.

 

RRA LUR je pobudnik, soustvarjalec in skrbnik trajnostnega razvoja Ljubljanske urbane regije (LUR), ki povezuje 26 občin osrednje Slovenije. Agencija inovativnost v gospodarstvu regije spodbuja s projekti povezovanja tradicionalnih industrijskih panog s kreativnimi industrijami, izobraževalnimi in raziskovalnimi ustanovami ter odločevalci in oblikovalci politik. Njen RCKE se je v zadnjih letih uveljavil kot praktični povezovalec gospodarstva s kreativnimi industrijami ter spodbujevalec razvoja podjetniških znanj in podjetništva znotraj kreativnih industrij. Center na ravni regije spodbuja razvoj kreativnega ekosistema, ki vključuje kreativne zaposlene (oz. zaposlitve), kreativne prostore in (kreativno) gospodarstvo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.