Na veselo decembrsko vzdušje v avstrijski Gradec

Gradec, glavno mesto avstrijske zvezne dežele Štajerske, je z malo manj kot 300 tisoč prebivalci drugo največje mesto v Avstriji. Nemško ime mesta Graz izvira iz slovenske besede gradec, v slovenščini pa pomeni malo mesto. Srednjeveški pridih ozkih uličic in zelenic, harmonija novega in starega, sproščeno vzdušje in prostran pogled s Schlossberga so razlog za obisk tega prijetnega mesta. Še posebej lepo pa je decembra. 

 

Stari del mesta je eno najbolje ohranjenih mestnih središč v srednji Evropi

Od leta 1999 je na seznamu svetovne kulturne dediščine UNESCO. Mestno jedro krasijo številne srednjeveške, gotske in baročne zgradbe. Središče je Glavni trg (Hauptplatz) z mestno hišo in spomenikom nadvojvode Johanna z vodnjakom. Vodnjak krasijo ženske figure, ki simbolizirajo štiri štajerske reke (Muro, Enns, Dravo in Sann). Trg pogosto obdajajo številne stojnice. Gosposka ulica (Herrengasse), ki povezuje Glavni trg s trgom Jakomini, je široka nakupovalna ulica, po kateri se pešci sprehajajo med trgovinami, restavracijami in kavarnami, po sredini pa drvijo tramvaji.

Leta 2003, ko je bil Gradec kulturna prestolnica Evrope, so nastale številne moderne stavbe, kot npr. Kunsthaus (hiša moderne umetnosti), muzejska stavba na bregu Mure in Murinsel (otok na Muri), umetni otok v obliki školjke s kavarno, odprtim letnim gledališčem in otroškim igriščem, z obrežjem pa ga povezujeta dva mostova za pešce.

Nekdanja deželna orožarna danes hrani največjo muzejsko zbirko orožja na svetu z več kot 30 tisoč eksponati. Na jugu mesta stoji Arnold Schwarzenegger Stadion, kjer je Terminator oblikoval svoje prve mišice.

 

Schlossberg z zamenjanima urnima kazalcema

Za lep razgled na mesto se podajte še na Schlossberg nad starim mestnim središčem. Od nekdanjega gradu, ki je tu stal in ga je Napoleon dal razstreliti, sta ostala le zvonik in urni stolp. Posebnost urnega mehanizma, ki je začel teči že leta 1712, sta zamenjana urna kazalca. Pozornost pritegne velik zvonik tik pod vrhom, imenovan Liesl ali lizika. Na vrh se lahko pripeljete z žičnato železnico, s steklenim dvigalom ali pa se povzpnete peš.

 

Graško adventno vzdušje – peti letni čas

Gradec je še posebej lep v adventnem času, ko celo mesto zažari. Letos je adventnih prizorišč po mestu kar 12, vsako pa je zgodba zase. Med njimi se lahko sprehajate peš ali pa se popeljete s posebnim adventnim cestnim vlakcem. Na Färberplatzu se predstavljajo avstrijski in tuji umetni obrtniki z izdelki iz lesa, blaga, papirja, voska in stekla, na Tummelplatzu pa s pisano ponudbo s celega sveta. Sladokusci ne izpustite Glockenspielplatza in Mehlplatza s štajerskimi kulinaričnimi dobrotami. Tradicionalno najboljše vzdušje pa je v četrti Franziskanerviertel ob Muri. Pred deželnim dvorcem si lahko ogledate ledene jaslice, ki privabljajo številne obiskovalce od blizu in daleč. Ledene skulpture biblijskih likov v naravni velikosti ustvarja od leta 1981 umetnik Gert J. Hödl s svojo ekipo. Za izdelavo porabijo okrog 50 ton ledu, vsaka od figur pa tehta približno 800 kilogramov, nekatere tudi po tono. V bližnji deželni hiši smo si ogledali še zanimivo razstavo ročno izdelanih jaslic z različnih koncev sveta in pa velikanski adventni koledar na mestni hiši, imajo pa celo urad za božične pesmi. Za praznično vzdušje lepo poskrbijo z bogatim spremljevalnim programom, adventnim petjem, koncerti gospelov, regionalnimi zbori in glasbenimi skupinami, adventnimi sprehodi, povorko parkljev in še kaj se najde. Nudijo celo posebne vodene adventne ture. Kljub temu da smo adventno okrašeni Gradec obiskali že večkrat, kvaliteta ponudbe ne pada in je z leti le še boljša. Se pa s približevanjem božiču povečuje število obiskovalcev. Gneči in hoji v koloni se izognite in si oglejte ponudbo. Poskusite kuhano vino ali punč, preste, medenjake in kupite kakšen umetniško oblikovan okrasek. Mesto je v adventnem času, ki ga domačini radi imenujejo kar „peti letni čas“, res nekaj posebnega.

 

Po darila v nakupovalna središča

Gradec je še zmeraj priljubljen nakupovalni cilj Slovencev. Radi se podajo v Ikeo, kjer poleg ugodnih nakupov lahko zelo poceni opravite malico. Naslednja točka so nakupovalni centri v mestu, kot so City Park, Murpark, West Center, Metro ali najbolj priljubljeni Siersberg. Vendar so nekateri pozneje razočarani, še posebej če zavijejo v trgovine, ki jih imamo tudi pri nas, saj je ponudba precej podobna.

Matej Glažar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.